Dünyanın En Uzun Otobüs Seferi


Londra'dan Kalküta'ya (Hindistan) yapılan bu otobüs seferinin dünyanın en uzun otobüs seferi olduğu kabul edilmektedir.

1957'de başlayan ve Albert Travel tarafından işletilen servis, İngiltere'den sonra Belçika'ya, Avrupa üzerinden Yugoslavya, Türkiye, İran, Afganistan ve Batı Pakistan üzerinden devam ederek Hindistan'a ulaşıyordu. Hindistan'a girdikten sonra Yeni Delhi, Agra, Allahabad ve Banaras üzerinden Kalküta'ya ulaşıyordu.




Bu rota Hippi Rotası olarak bilinmeye başladı. Otobüsün Londra'dan Kalküta'ya ulaşması yaklaşık 50 gün sürdü. Yolculuk 32.669 km uzunluğundaydı ve 1976 yılına kadar hizmet verdi. O zamana kadar yolculuğun maliyeti yemek, seyahat ve konaklama dahil 145 sterlindi.

Otobüs okuma olanakları, herkes için ayrı uyku ranzaları ve fanla çalışan ısıtıcılarla donatılmıştı. Tüm ekipman ve olanaklara sahip bir mutfak vardı. Otobüsün daha sonraki versiyonunun üst güvertesinde bir ön gözlem salonu vardı.

Otobüste radyo ve partiler için bir müzik sistemi bulunuyordu. Yol boyunca Banaras ve Ganj kıyısındaki Tac Mahal de dahil olmak üzere önemli turistik yerlerde zaman geçirildi. Salzburg, Viyana, İstanbul, Kabil ve Tahran'da alışveriş molaları düzenlendi.



Üstteki fotoğraftan da otobüsün İstanbul'dayken arabalı vapurda olduğu görülüyor. İstanbul kendini hemen belli ediyor doğrusu her ortamda. Öyle değil mi?

Peki siz 50 gün sürecek böyle bir yolculuğa çıkmak ister miydiniz? 50 gün süren mavi turlara çıkan insanlar otobüste böyle bir yolculuğa çıkabilirler miydi acaba?

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim. Ayrıca beni Twitter ve Instagram'da da @rehituhodja kullanıcı adımla takip edebilirsiniz. 

Yorum Gönder

7 Yorumlar

  1. Ben istemem ama şimdi biri kalkıp bunu yapmaya kalksa giden çok olur yine.

    YanıtlaSil
  2. Yapamayız herhalde . 50 gün çok uzun, belki 20 lerde olsak güzel olurdu.

    YanıtlaSil
  3. Londradan Hindistana degil ama Hindistandan Londraya gideceksem 50 günü gözüm görmezdi :)

    YanıtlaSil
  4. Yeni yerler görmek için bu yolculuğa çıkardım. Uyku ranzası, mutfağı bile varmış. Dünyanın çevresi 40.075 km.ydi sanırım, otobüsün kat ettiği mesafeye bakarsak epey dolanarak gidiyormuş galiba.
    Bilgi için çok teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
  5. O yıllarda otobüs seferi olarak adlandırılsa da şimdi aynı rota, aynı gün ve aynı kilometrelik bir yolculuk gezi ve tur olarak sıfatlanıyor günümüzde. Şu an bu rotada bir "gezi"ye girişir miydim bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Interesting day from historical point of view

    YanıtlaSil
  7. Araba yolculuğu çok midemi bulandırır bana göre değil sanırım 🙈

    YanıtlaSil


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...