Eskiden beri beni takip edenler bilir. Bir zamanlar "Kelimelerin Soyağacı" ve sonrasında da "Türkçe Hataları" adlarında bloglarım vardı. Sonrasında birkaç sosyal medyada da benzer girişimlerde bulundum ancak bir türlü devam ettiremedim. Kelimelerin Soyağacı çok ses getirmişti esasında. Hatta geçenlerde başımdan geçen bir olayı anlatmak isterim.
Geçen Ramazan Bayramı'nda telefonum çaldı. Numaramı LinkedIn'den bulmuş beyefendi ve Kelimelerin Soyağacı zamanından beri beni takip eden biriymiş. Bayramımı tebrik etmek için aramış kendisi. Çok çok memnun oldum açıkçası. Kelimelerin Soyağacı öyle etkili bir blogdu yani. :)
Kelimelerle uğraşmayı çok severim. İşin profesyoneli değil ama gönüllü amatörüyüm. Kelimelik diye bir oyun var. Eğer sizler de oynuyorsanız beni @sonsozcukbulucu kullanıcı adımdan bulup oyun daveti gönderebilirsiniz.
Yapay zekaya az önce bir soru sordum. Aldığım cevabı sizlerle paylaşmak istiyorum. Sorum şuydu: "Kelimelerin ilginç hikayelerinden birkaç tane anlatır mısın?"
Aldığım cevap şöyleydi:
Tabii ki! İlginç hikayeler hakkında konuşmayı severim. İşte size birkaç kelimenin ilginç hikayesi:
1. "Pandemonium" - Bu kelime, İngiliz yazar John Milton'ın "Cennetin Kaybı" adlı eserinde ortaya çıktı. Milton, cehennemin derinliklerindeki şeytanları tasvir ederken bu terimi kullandı. "Pandemonium", kökenini Yunanca "pan" (her şey) ve "daimon" (ruh) kelimelerinden alır. Milton, bu kelimeyi şeytanların yaşadığı kaotik bir yer olarak tanımlamak için kullandı ve zamanla genel anlamda karmaşa ve gürültü anlamına gelen bir kelime haline geldi.
2. "Sabotaj" - "Sabotaj" kelimesi Fransızca kökenlidir ve aslında sabo (ayakkabı) kelimesinden türetilmiştir. Bir zamanlar Fransız işçiler, protesto etmek veya grev yapmak için fabrikalarda ayakkabılarını makinelere atardı. Bunu yaparak, üretimi engellemek veya faaliyetleri etkisiz hale getirmek istiyorlardı. Daha sonra, bu eylem "sabotalj" olarak adlandırılmaya başlandı ve "sabotaj" kelimesi zamanla dünya çapında kullanılan yaygın bir terim haline geldi.
3. "Kaos" - "Kaos" kelimesi, Yunan mitolojisindeki ana tanrıça "Khaos"tan gelir. Khaos, dünyanın ve tüm varoluşun başlangıcında var olan boşluğun ve kaosun kaynağıydı. Khaos'un var oluşu, tüm diğer tanrıları ve dünya düzenini yaratmak için gerekli bir önkoşuldu. Bu nedenle, "kaos" terimi zamanla düzensizlik, karışıklık veya karmaşa anlamında kullanılmaya başlandı.
Umarım bu ilginç kelime hikayeleri hoşunuza gitmiştir! Başka bir kelimenin hikayesini duymak ister misiniz?
Siz biliyor muydunuz peki bu kelimelerin hikâyelerini? Size de ilginç gelen kelimeleri bizimle paylaşır mısınız? Bu arada TDK'nin bazı kelimelerin yazılışlarını değiştirdiğini biliyor muydunuz? O yazıları öğrenmek için şuraya tıklayınız.
Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim.
Yapay zeka güzel bir içerik üretmiş. Umarım doğrudur abi :)
YanıtlaSilGirmedim artık işin o detayına. :)
SilMerhabalar Recep Bey.
YanıtlaSilBen şu anda taşrada kalıyorum Oradaki internetimin ve bilgisayarımın hızı minimum (en kötü) seviyelerde sayfanıza girebilmek için bayağı bir zaman geçti. Kaç gündür sayfanıza girmek için uğraşıyorum. Nihayet bugün girebildim. Diğer takip ettiğim blog sayfalarına girmek için aynı sorunu yaşamıyorum. Bunun nedeni sizin özel domain alan adresli oluşunuz mu, ya da kullandığınız tema kaynaklı mı artık bilemiyorum? Siz sayfanızda reklamlara da yer vermişsiniz.
TDK'nın bazı birleşik ya da ayrı olan kelimelerden yazılış şeklini değiştirdiğini haberlerde izlemiştim. Bakalım sizin verdiğiniz linkten ulaşabilirsem bu kelimeleri merak ettiğim için incelemek istiyorum.
Kelimeler eli kalem tutan kişilerin olmazsa olmazlarıdır. Kelimelerle ilgili her türlü paylaşımı seviyor ve ilgi ile takip ediyorum.
Verdiğiniz bilgi, açıklama ve paylaşım için teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim.
Sağlıcakla ve esen kalın.
Aslında domainden kaynaklanmaz ama muhtemelen temadan kaynaklıdır. Temayı ise ücretini ödeyerek hızlı diye almıştım halbûki. Bir kontrol etmekte fayda var. Geri bildirim için teşekkür ederim.
SilKelimelerle uğraşmayı ben de seviyorum. Yorumunuz için ben de teşekkür ederim.
Great blog
YanıtlaSilThanks
SilPlease read my post
YanıtlaSilPlease read my other blog which is in English...
SilNe kadar bilgilendirici bir yazı olmuş. Ellerine sağlık. :)
YanıtlaSilYorumunuz için teşekkür ederim. :)
Silyapay zeka yı okumak eğlenceli eveet :)
YanıtlaSilAynen :)
SilGüzel bir içerik düşünmüşsünüz, keyifle okudum:)
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim, teşekkür ederim...
SilPandemonium kelimesi oldukça ilginç geldi.
YanıtlaSilDilimize de çok yerleşemedi esasında ama değiştirmeden aldım yapay zekanın cevabını. :)
SilSelamlar Recep Hocam, yeniden blogosfer içerisinde çevrim içiyim. Sana da bir uğrayıp selam vermek istedim. Blogunda her şey yolunda ancak reklam yerleşimin çok kötü. Hem blogu yavaşlatıyor hem de etkileşimi zorlaştırıyor.
YanıtlaSilTekrar hoş geldiniz. Peki ne tavsiye edersiniz reklam yerleşimi ile ilgili? Birkaç defadır şikayet geliyor bu konuda.
SilHoş buldum hocam. Ben kendi blogumda reklamları tamamen kapattım. Ancak senin giderlere bir katkı olması için reklamları eklediğini varsayıyorum. Bence otomatik reklamlar yerine eski klasik reklam yerleşimi yapman daha iyi olur. Ya da otomatik reklamalarda gösterilen reklam sayısını azaltabilirsin. Yardımcı olurum.
SilGiderlere bir katkı olacağı vs. yok da ben seviyorum reklamları. Reklam engelleyici vs. diye tanıtılan tarayıcılara, uygulamalara vs. çok şaşırıyorum. O yüzden reklama ve reklamverene saygım ve sevgim var. :)
SilAzalttım sayfa içi reklamları. Bakalım daha da düzene girer belki..
Yapay zekayı sık kullanıyorum ve çok da eğleniyorum. Güzel bir bilgilendirme yapmış belki türkçe kelimeler özelinde tekrar sorarsınız bakalım ne diyecek. :)
YanıtlaSilAra ara bu şekilde yazı dizileri yapmak gerekebilir evet. :)
SilI haven't had much experience with AI so far but plan to use it soon.
YanıtlaSilYou need to use it. :)
SilNice image created by AI :D
YanıtlaSilNice image created by AI :D
YanıtlaSilYes, it is. :)
SilPandemonium bilmediğim bir kelimeydi ☺️
YanıtlaSilKullanılan bir kelime değil sanırım çünkü.
Sil