"Sağ Ol" Nasıl Yazılır?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
10

Bundan sonra yeni bir kategorimiz daha olacak kıymetli okur. Tahmin ettiğiniz üzere kategorinin adı "Nasıl Yazılır?" olacak. Aslında "Dilim Dilim Türkçe" kategorisi de bu yazıları ele almak için uygun bir kategori ama olsun biz yine de ayıralım. :)


İlk kelimemiz "sağ ol" kelimesi. "Sağ ol" için kelime demek doğru olmaz, "kalıp söz" diyebiliriz. Fark ettiyseniz ben ayrı yazdım çünkü bu kalıplaşmış sözün doğru yazılışı bu. Birleşik yazılması daha meşhur ama yanlış. Herkes birleşik yazarak bilmeden de olsa hata yapıyor. 



TDK'nin sözlüğünde "sağ ol"u üstteki görselde de gördüğünüz üzere "iyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında "çok yaşa, teşekkür ederim" anlamlarında söylenen bir söz" olarak tanımlamışlar.

"Sağ ol" söylenmesi zor bir sözdür. Askerde komutan "Nasılsın asker?" dediğinde tek çırpıda, sanki tek heceymiş gibi ve bağırarak "SAOL" demeniz gerekir. Yumuşak G'yi söylemeye kalkarsanız o iş olmaz. Yazarken ise aman unutmayın yumuşakgillerden olan en yumuşak harfimizi.

"Sağ ol" söylenmesi zor bir sözdür demiştim. Bunun farklı bir zorluğu daha var. Burnu havada olan kişiler de maalesef bu sözü kolay kolay dile getiremez. Milyon dolarlık satışlar yaparsın ama patronun bir "sağ ol"u sana çok görür. Takdir etmez, teşekkür etmez. Böyle insanların ağzı için de "sağ ol", tebrikler", "teşekkürler" gibi kelimeler çok ağır gelir. "Sağ ol"un içinde yumuşak bir harf var aslında ama nasıl oluyorsa ağır geliyor adamlara. İlginç!

"Nasıl Yazılır?" katergorimizin ilk yazısında yine toplumsal konulara da zıplamış olduk ya helal bana! :) Yazımı okuduğunuz için "sağ olun, var olun!


Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim.

Yorum Gönder

10Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Siz de sağ olun, var olun. Dediğiniz gibi en çok yanlış yazılan kalıplaşmış sözlerden biridir.
    Yeni kategoride sizi tebrik ediyorum. Devamını da bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamı gelecek merak etmeyin Nazlı Hanım. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  2. Ben sanırım karışık yazıyorum bundan sonra dikkat edeceğim 😊

    YanıtlaSil
  3. Sağ ol ve hoşça kal en çok yanlış yazılanlardan. Asker kısmında yazdıklarınız mantıklıymış. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunla katkı sağladınız, teşekkür ederiz. "Hoş geldiniz" de "hoşça kal" gibi çok karıştırılıyor maalesef.

      Sil
  4. Haha patronlara gönderme güzel olmuş valla çok doğru:))
    Yeni yılınız kutlu olsun

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!