Asgarî Ücretle Kaç Tantuni Alınabilir?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
20

Geçenlerde LinkedIn'de karşıma çıktı bu bilgi. Ben bu tarz istatistiksel bilgileri severim. Hatta benim eski yazılarımda da bulabilirsiniz asgarî ücretle Köfteci Yusuf'tan ne kadar köfte alınabildiğini, kaç litre akaryakıt alınabildiğini vs. Aslında onları dönem dönem güncellemek lâzım ancak unutuyorum maalesef.


Asgarî ücretle kaç tantuni alınabileceği aslında alım gücümüzün ne kadar düştüğünü veya çıktığını görebilmemiz için ilginç ve belki de uygulanabilir bir yöntem. Neden ilginç ve uygulanabilir dedim (belki de doğru kelimeyi bulamamış da olabilirim), ilginç çünkü elin Amerikalısı, enflasyonu Burger King'in Whopper menüsü ile ölçerken biz tantuni ile ölçüyoruz. Olayı yerelleştirme bu olsa gerek. Uygulanabilir dememin sebebi de şu 2023 yılında internetten en çok verilen yemek siparişi ise tavuk tantuni olmuş. Eskiden tantuni bu kadar meşhur değildi bir anda tavuk dönerin yerini aldı sanki, ne dersiniz?


Üstte bahsettiğim LinkedIn'de karşıma çıkan bilgi aşağıda:




Oğuz ERGİN Bey'i tanımıyorum ancak kendisi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde profesör imiş. Muhtemelen referans aldığı tantunici bilgileri önceki yazılarında vardır çünkü bu asgarî ücretle alınabilen tantuni hesaplamasını yıllardır yaptığını görüyoruz. 175,00₺ artık tavuk tantuni fiyatı mıdır, yoksa et tantuni fiyatı mıdır bilemiyorum ancak biz kendi hesabımızı tavuk tantuni üzerinden yapacağız en çok sipariş verilen ürün olduğu için. Bu arada Mersinliler "tantuni" dediğinde kırmızı etli olanı mı yoksa beyaz etli olanı mı kastediyorlar acaba? Muhtemelen kırmızıyı kastediyorlar ancak alım gücü düşünce mecburen sektör temsilcileri çareyi beyaz ete girmekte bulmuşlardır diye düşünüyorum ben.

Şimdi oturduğum yere Yemek Sepeti üzerinden servisi olan tantunicilerin fiyatlarını aşağıya yazacağım. Ona göre ilerleyeceğiz hep birlikte.


Çıtır Tantuni: 75,00₺



Irmak Tantuni: 72,00₺ (Ortalamasını aldım.)



Mydonos Tantuni: 85,90₺


Dikkat etmişsinizdir sadece ekmek arası ve dürüm olan tavuk tantunilerin fiyatlarını yazdım. Diğerleri bizi aşar aga! Lüks gelir bize paramız yetmez. :)

Ben burada açıkçası aritmetik ortalama bir fiyat alacağım. Şöyle ki 75 + 70 + 74 + 85,90 / 4 = 76,23₺ bizim tantuni fiyatımız. Burada hemfikir isek bir sonraki aşamaya geçelim ve bir asgarî ücretle kaç tantuni alabildiğimize bakalım. Bu arada bizim tantunimizin adı REHİTUNİ olacak. Açayım bir tantunici ne dersiniz? :)



Asgarî ücretimiz 17.002,00₺. ReHiTuNi ücretimiz 76,23₺. Bölüyoruz ve çıkan sonuç 223 adet. Bu bizim başlangıç noktamız. Bakalım her ay unutmazsam kontrol edeceğim ve yine bu 3 tantuniciyi baz alarak alım gücümüzün nerelere doğru evrildiğini hep beraber göreceğiz. 



Siz tantuni sever misiniz? Şöyle helalinden güzel bir tantuni olsa da yesek. Allah'tan kermesler oluyor da yiyebiliyoruz... Ben şu ReHiTuNi işini bir düşüneyim. Haydi size iyi pazarlar... :)

Tags:

Yorum Gönder

20Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Alım gücü zorlaştı iyice. Hayırlısı olsun...

    YanıtlaSil
  2. Gelen alacaklılara da tantuni yediririz artık =))
    Türkiye'nin istatistiklerini ev hanımlarına annelere sormak lazım nasıl iktisatlı davranıyorlar onlardan ders alınmalı bence.. Emeğinize sağlık güzel bir paylaşım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alacaklılar kapıya dayanmadan annelerden iktisat öğrenmeliyiz. :)

      Sil
  3. o zaman avrupalılar en az 1000 tane alabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tantuninin ücreti Euro bazında €2,26'ya tekabül ediyor. Artık hangi Avrupalılar kaç tane alabiliyor siz karar verin. :)

      Sil
    2. o zaman en az 1500 2000 tane alıyorlar. 3 4 bin euro ortalama gelir aylık :) zaten avrupalının geliri bizim gelirimizden 5 10 kat fazla.

      Sil
    3. Ortalama geliri değil de asgarî ücreti baz almak gerekir...

      Sil
  4. Eskiden hiç düşünmeden alırdık. Şimdi kermeslerde bile hesap kitap yapıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen maalesef öyle oluyor artık. Biz 4 kişi gidince daha çok hesap kitap yapmak zorunda kalıyoruz. :(

      Sil
  5. Bu menüyü hiç denemedim. Tek bildiğim kebap ve baklava

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar maalesef çok çok daha pahalı. :( Daha önce Türkiye'ye gelmiş miydiniz?

      Sil
  6. En iyi tantuni evde yapılandır. Sanırım ilerleyen yıllarda insanlar birçok alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalacaklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle oluyor gün geçtikçe alışkanlıklar değişiyor, âdetler şekilleniyor, her şey sâdeliğe evriliyor...

      Sil
  7. REHİTUNİ, Yemek Sepeti'ne ne zaman girecek abi sipariş verelim :)

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir araştırma olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 ay geçmiş yazının üzerinden. Tekrar bir kontrol edip yazıyı güncelleyeyim en iyisi. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!