Dil Yâresi Pek Derin!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Daha önce bu konularda yazarken de açıklamıştım. Önceden Türkçe Hataları adı altında bir blogum vardı. İlgi de çekiyordu ancak devam ettirememiştim. Tüm arşivimle birlikte sildim ama keşke silmeseymişim. Bundan sonra burada yazacağım artık.

Dün NTV Radyo dinlerken Fuat AKDAĞ ile Mehmet DEMİRKOL Bey'lerin hazırlayıp sunduğu Spor Servisi programına denk geldim. Orada bir teknik direktörün yaptığı "hücumsal" açıklamasının doğru olmadığını söylediler ve gerekli gereksiz her kelimenin arkasına "-sal, -sel" eklediğimizi ifade ettiler. Çok doğru bir tespitti. O yayının kaydını da aradım ancak bir türlü bulamadım. Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için bazıları da olur olmaz ekleri getirerek yeni kelimeler türetebiliyor. Bu da bir süre sonra galat-ı meşhur olup dilimizde yer edinmeye başlıyor.

Biraz araştırma yaptığımda bu "Hücumsal" kelimesi, futbol camiasında Bülent KORKMAZ'la özdeşleşmiş olduğunu gördüm. rerererarara.net isimli sitedeki konu başlığına yazılanlar şöyle:


Farklı konulara da değineceğim ancak öncesinde NTV Radyo'dan biraz daha bahsetmek istiyorum. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası gelişmeleri, haberleri takip edebilmek için araçta radyo dinlerken denk geldim NTV Radyo'ya. (İşim gereği sürekli araçla firma ziyaretleri yapıyorum.) O günden beri de müdavimi oldum diyebilirim. Gayet güzel konuları ele alıyorlar. Bununla ilgili tweet de atmıştım.

Tweetimde de bahsettiğim Dil Yâresi bölümü de harika. Levent DÖNMEZ'in seslendirdiği bu bölüm de çok güzel bilgiler veriyor. Ancak anladığım kadarıyla yeni bölümler çekilmiyor. En son 22 Nisan 2016 tarihli bir yayın var. Bu eski yayınlar gün içinde zaman zaman karışık olarak veriliyor. Umarım yeni bölümler de çekilir de bilgileniriz. Dün benim denk geldiğim bölümü sizler de aşağıdan dinleyebilirsiniz:



Dün bu konularda yazmayı kafama koyduğumdan olsa gerek yine arabayla geçerken gördüğüm bir ikaz levhası dikkatimi çekti: "Parklanma Yasaktır" diyordu. Ben daha önce hiç böyle bir ifade duymamıştım. Yine bir uydurukça diye düşündüm ancak yine de TDK'ye bir sordum. Gerçekten de böyle bir kelime yok. Ancak Google Amca bile bu kelimeyi kabul etmiş. Herkes yapıyormuş meğer bu hatayı. "Hücumsal" gibi sinsi sinsi içimize girmiş bu kelime. "Park etmek" ile "park yapmak" arasında kalanların uydurduğu bir kelime gibi geldi sanki bana. Ancak doğrusunu da söyleyeyim "park etmek" olacak.



Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Devamını bekliyoruz.
    Ben de bazı kelimelerin bozulmasından çok rahatsız oluyorum. Mesela Bahaeddin isminin Baattin gibi saçma bir şekilde kullanılması.

    YanıtlaSil
  2. Parklanma tam sallama işiymiş abi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen; dilimizi katletmeye devam ediyorlar böyle sallama işlerle...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!