Binanın 'Mekruh'u Olur mu?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
4
Vakit buldukça diğer blog yazanları da ziyaret edip yazılarına yorumlar bırakmaya çalışırım. Yine böyle bir blog ziyaretinde "mekruh bina" diye bir tabir gördüm. Asıl kastettiği şeyin "metruk bina" olduğunu hemen anladım ve blogumun Türkçe Hataları kategorisine ekleyeyim bunu diye düşündüm.


Blogu yazan kişi yakînen tanıdığım biri değil. O yüzden adını zikretmemden belki rahatsız olabilir. O yüzden adını veya blogunu söylemeyeceğim.

Yazar burada binanın terk edilmiş, eski bir bina olduğunu söylemek istiyor. Aslında "metruk" demesi gerekiyordu ki "metruk" Arapça kökenlidir ve "terkedilmiş" anlamına gelmektedir. Yani "mekruh bina" olmaz; "metruk bina" olur.

Yazıma başlamadan önce Google amcaya sorayım yine de var mı acaba "mekruh bina" diye bir şey dedim. Bir baktım ki ulusal medyada bile bu tarz hata yapan websiteleri gördüm. En çok dikkatimi çeken ise sanalbasin.com sitesi oldu. Başlıkta "mekruh bina" yazmışlar; görsele "metruk bina" yazmışlar. Editörler uyuyor herhalde.


Sizin gördüğünüz ve şaşırdığınız bu tarz hatalar var mıdır? Paylaşır mısınız?

Yorum Gönder

4Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Başlığı okuyunca gerçek zannettim. Gerçi mekruh bina olur, haram bina da olur.

    YanıtlaSil
  2. Metruk arapça terkedilmiş demek. Mekruh ise yasaklanmis demek. Mekruh bina da neden olmasın. Yasak bina. Bu binaya girmek mekruhtur. Terkedilmis bina yasak olabilir. Belki depreme dayanikli olmadığı icin terkedilmis ve yasaktır. Ya da cinler periler vardir o yuzden metruk ve mekruh olmustur. Acaba tenzihen mekruh mu tahrimen mekruh mu. İşte bütün mesele bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ef'âli Mükellefîn'i bilen okuyucularımın olması ne güzel. :) Hoş geldiniz Zeynile...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!