Türk milleti olarak maalesef dilimize gereken önemi vermiyoruz. Bunun çeşitli sebepleri de var. Okuma alışkanlığımızın olmaması bunlardan biri ancak nice nice ayda 3-5 kitap devirenleri görüyorum ki yazılarında hiç umulmadık hatalar yapabiliyorlar. Yine iş dönüp geliyor taa ilkokul yıllarındaki eğitim sistemi eksikliğimize dayanıyor. Gerek günlük hayatta gerekse derslerinde, sınavlarında kendi diline yabancı olan; düşük not alan bizim gibi kaç ülke vardır bilemiyorum. (Böyle özeleştiriler yapıldığında beğenmiyorsan defol git diyenler de oluyor özellikle sosyal medyada. Kimse kendisine çuvaldızı batırıp da ders çıkarmak istemiyor. Konuyu baltalayıp gidiyor. Bizim amacımız ülkemizi kötülemek değil ders çıkarılmasına vesile olmak.)
Şimdi gelelim asıl "Z" meselesine. 2-3 üniversite bitirenlerin bile sonuna "Z" getirmekte inat ettiği ilk kelime "herkes". Konumuza başlık oluşturan yanlış kullanımlı hâlini yazmama gerek yok herhalde. Bloga yazarım diye kaydettiğim aşağıdaki görselde zaten var. Görselde dikkat ettiyseniz hazırlayan kişi "hâlâ"yı doğru bir şekilde şapkalı yazacak şekilde bilgili aslında ama "Z"den çok çekmiş maalesef.
Herkes konusunu bir de NTVRadyo'daki Dil Yâresi programınının sunucusu Levent DÖNMEZ'den dinleyelim:
Muzdarip olduğumuz diğer bir "Z" ise "şarj" kelimesinin de sonuna getirilmesi. Herkes yuvarlayıp diline kolay gelecek şekilde "Z" ile söyleyip geçiyor. Bu konuya da dikkat etmek gerekiyor. Aşağıdaki görseli hazırlayan kişi de hangisinin doğru olduğuna karar verememiş sanırım.
Tekrar Levent DÖNMEZ üstada kulak verelim mi?
Bu konularda yazıyorum diye amacım kesinlikle Türkçe dersi vermek değil. Günlük hayatta ben de çoğunlukla şiveli konuşuyorum ancak yazarken İstanbul Türkçesi kullanmaya gayret ediyorum. Bazen şiveli konuşmamdan 2 yaşındaki oğlum da etkilenecek diye aklıma geliyor ve kendime çeki düzen veriyorum.
Dikkat etmeye çalışıyoruz ama hatalar oluyor tabi. Fakat günümüzde insanların bilinçli olarak konuşmayı ve yazıyı bozmaları hiç hoş olmuyor.
YanıtlaSilO da doğru. Dün Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında İngilizce bir kısaltma olan "LOL" soruldu. Dilimizde de kullanılması teşvik edildi.
SilÇok güzel bir konuya el atmışsınız. Bunlardan maada gençlerin sürekli kullandığı bir kelime var. "tabii ki de" inanılmaz kulak tırmalayıcı. Sadece tabii ki yi kullanmak yeterli ama nerden, nasıl çıktı bu söyleniş anlayamamıyorum.
YanıtlaSilBu arada bloğunuzun yeni halini çok beğendim. (yanılmıyorum umarım, daha önce farklıydı) :)
Gençlerin kendi kendine sözcük türetmede üstüne yok. Kötü olan yanı ise zamanla dile tamamen yerleşmesi. :(
SilBlog tasarımı daha önce farklıydı. Blogger kendi temalarını güncelleyince ona geçtim. Beğenmenize sevindim.
Önemli bir konu. Kanayan yaramız dil meselesi. Yanlış kullanımlar, uydurukça kelimeler... moralimi bozuyor.
YanıtlaSilBenim de çok fazla bozuyor moralimi Arid ÖZTÜRK. :(
SilDevamlı hata yaptığımız iki kelime. İyi yerden yakalamışsınız hocam.
YanıtlaSilDediğin gibi özellikle "herkes"i birçok kişi yanlış yazıyor Cem KAZAN. Teşekkür ederim.
Silbir de şarj şarz var :)
YanıtlaSilEvet yazıda da değindiğim üzere bir de o var DeepTone.
Silİnsan, kendisine olan saygısını kaybettiği zaman, diğer her şeye karşı saygısını da kaybediyor. Gerçekten güzel bir noktaya değinmişsin. 2-3 sene kadar oldu sanırım. Köydeyken "herkeş, herkeşler" şeklinde bir kullanımla da karşılaşmıştım... Belki sen de farkına varmış olabilirsin.
YanıtlaSilKöy değil kasaba orası. :) "Herkeş", "herkez" gibi kulağı çok fazla tırmalamıyor da aslında. Onu bilerek mi kullanıyorlar bilmiyorum aslında soruşturmak lazım teyzo.
Sil