Biraz önce eşimle televizyonda kanalları karıştırırken Bizim Hikaye diye yeni bir dizinin başlayacağını öğrendik. Dizi meraklıları muhtemelen haberdâr olmuşlardır ancak ben yine de dizinin ilk fragmanını aşağıya yerleştiriyorum.
Merak etmeyin ben size diziden bahsetmeyeceğim. Dizi izlemeyi ben 3-4 sene önce bıraktım. Benim değinmek istediğim konu dizinin adı. Dizinin adını duyduktan sonra birkaç defa kendi kendime tekrar edip bir gariplik var bu işte dedim. Sonrasında ise iyelik ekinin düşmesinden kaynaklı kulağı tırmalayan bir yanlışlık olduğunu fark ettim.
Konuya geçmeden önce belirteyim bir dil bilimci değilim ancak bu konulara ilgi duyuyorum. Konuyu sizlere daha iyi ifade etmek için Google Amca'ya da danıştım ancak tam da meramımı açıklayabileceğim kaynaklar bulamadım.
Şöyle ki "Bizim Hikaye" yanlış bir kullanım olmuş. Fragmanın sonuna doğru kızın da söylediği üzere doğrusu "Bizim Hikayemiz" olmalıydı. Evet iyelik ekleri bazen düşürülebiliyor ancak burada olmuyor. Nerelerde düşürülüp nerelerde düşürülemeyeceği konusunu araştırdım ancak dediğim gibi net bir bilgiye erişemedim. Ulaştığım bir kaynak olan Asistan Okutman Emir Nezir HAYDAR'ın "İsim Tamlamalarının ve İyelik Grubunun Arasındaki Ortak ve Ayrı Noktalar" isimli çalışmasında şu bilgileri edindim:
Yukarıdaki bilgiler kendi bilgilerimi de tazelememe vesile oldu ancak kulağımı tırmalayan yanlışlığın sebebini bulamamıştım. Sonra "bizim" kelimesini farklı kelimelerle birlikte kullanmaya başladığımda "bizim"den sonra gelen kelime eğer somut bir isimse uygun olduğunu; ancak soyut bir isim ise uygun olmadığını anladım.
"Bizim evimiz" yerine "bizim ev" dediğinizde oluyor ancak "bizim aşkımız" yerine "bizim aşk" dediğinizde olmuyor. Bunun gibi siz de "bizim" ifadesinden sonra somut ve soyut isimler getirerek deneyebilirsiniz. Başlığımı "Bizim Kanayan Yara..." şeklinde atsam nasıl olurmuş?
Yazımın başında da belirttiğim gibi bu konuda bilimsel makale yazabilecek donanımda birisi değilim. Belki de bu yazdığım yanlıştır ancak "Bizim Hikaye" kullanımında iyelik ekinin düşürülmesi kulağı tırmalamış. Eğer benim dediğim gibi bir yanlışlık varsa ve yapımcılar da bunu göremediyse vah hâllerine.
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Sizin de kulağınızı tırmalıyor mu bu kullanım? Benim bahsettiğim gibi iyelik eki düşürülmesinde somut / soyut isim farklılıkları var mı; sizin bu konuda bilginiz varsa bizleri de aydınlatır mısınız?
Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.
Forum'a da beklerim...