Bilgilerinize Rica Ederiz (!)

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
12
Az önce bir haber okurken karşıma çıktı bu ifade. Okurken sadece benim mi kulağımı tırmalıyor bu; yoksa ben mi çok takıntılıyım? Habere konu olan metin şu:


Habere göre Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ait işletmelerden BESAŞ Ekmek Fabrikası, bayilerine yukarıdaki yazıyı göndermiş ve "Alkol satıyorsanız ekmek yok!" demiş. Bilgilendirme metnini de üç yanlışla noktalamış. Öncelikle "bayilik sözleşmemizin" yanlış olmuş. Sözleşme karşılıklı imzalandıktan sonra sadece bir tarafa ait değil ortak bir evrak olmuş oluyor. O yüzden "bayilik sözleşmesinin" yazılması gerekirdi.

"Tarafımızdan fesih edileceğini" yazmışlar ki bu da yanlıştır. "Fesih" ve "etmek" fiilleri birleşik yazılır ve doğrusu "tarafımızdan feshedileceğini" olmalıdır. Ve son olarak da gelelim konumuza başlık olan ifadeye! "Bilgilerinize rica ederiz." de ne demek ya hu!

Şimdi bu sondaki ifade maalesef resmî yazışmalardaki en tuhaf kullanımlardan bir tanesi. Bürokrasideki mantığı yazıya uygulamaya çalışıyorlar. Nedir o mantık? Üst, asta arz eder; ast, üste rica eder. Bunu da düz mantıkla "Bilgilerinize arz ederim rica ederim." şeklinde yazarsan Türkçe'yi katletmiş olursun. Tuhaflığı anlamak için "bir şeye rica etmek" şeklinde bir kullanım olmadığını düşünmek yeterli oluyor.

"Bilgilerinizi rica ederim." şeklinde de bir kullanım var ancak o da bir garip. Kim türettiyse bu kullanımı maalesef virüs gibi yayılmış. Öylesine yayılmış ki üniversitelerin hazırladığı konu ile ilgili dokümanlarda bile "bilgilerinizi rica ederim" kullanımı doğru kabul edilip öğrencilere sunulmuş.

Bu tuhaf kullanımdan kaçınmak için en güzeli "Bilgilerinize sunarım." olabilir. Bilgilendirmenin sonunda bir şey yapılması isteniyorsa "Gereğinin yapılmasını rica ederim." olabilir. Hiç birisine eliniz varmıyosa o zaman "Bilgilerinize..." yazıp bitirin ama yeter ki "Bilgilerinize/Bilgilerinizi rica ederim." demeyin ya hu! Birileri ses çıkarsa ve farklı kullanımları denese o da olumsuz örnekler gibi yayılır herhalde. 

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? Bana katılıp katılmadığınız noktalar varsa lütfen siz de yorum yapıp fikrinizi beyan edin. 

Yorum Gönder

12Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ben de eskiden çok önemsiyordum yanlışları baktım kimse böyle değil bıraktım 🤣

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bırakmayın Sn. SevKoz. Bırakmayın ki bu davanın bir sahibi yok demesinler...

      Sil
  2. Dünyayı güzelleştiren ve düzelten bir teyze oğluna sahip olmak insana gurur veriyor... Çok takıntılı değilsin. Ben de dikkat ediyorum bu tür konulara. Belki ırsi bir durumdur, bu. 😀😀

    YanıtlaSil
  3. bilgilerinizi rica ederim kullanılabilir gibi geldi bana, ama bu dilekçede bir bilgi istemi yok bilgilendirme var o yüzden bilgilerinize sunulur olmalıydı. resmi yazılar genelde ezberden yazılıyor mantık arayınca içinden çıkılmıyor :)) belki de işlerine geldiğinde her yöne çekebilmek için böyle yapıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi olabilir Özlem Hanım. Ancak özen gösterilse ne güzel olur...

      Sil
  4. "bilgilerinize rica ederiz" resmi makamlarda sıkça kullanılan "bir istek (ricada bulunma) /herhangi bir bilgiyi size verdiğinizi" ifade eden bir resmi diyalog biçimi aslında.."size gereken bilgileri verdik ,gereğinin yapılmasını rica ederiz.." gibi..

    ama sizin dediğiniz "Bilgilerinize sunarım.","Gereğinin yapılmasını rica ederim." sözleri daha mantıklı gibi..emeğinize sağlik..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ertuğrul YILDIRIM Bey sizin dediğiniz gibi resmî dairelerde kullanılıyor bu ifade ancak maalesef yanlış.

      Sil
  5. Emeğinize sağlık önemli bir ayrıntıya dikkat çekmişsiniz.Bilgilere rica etmek gerçekten anlamsız.Pek çok örnekte olduğu gibi doğru bilinen yanlışlar hanesine eklenmesi gereken bir yazılı kullanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız Emre Bey. Sizin dilekceevi.com hizmetiniz sâyesinde insanlar bu konularda da bilgileniyor zaten...

      Sil
  6. Abi seni Türkçe kullanımından sorumlu bürokrat yapmak lazım :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!