Bu yazıyı yazmakta çok çok geç kaldım ancak şu yazımda da bahsettiğim üzere gündemi yakalamakta çok zorlanıyorum. Hatırlarsanız Dolar ve Euro'nun çok yükseldiği bayramdan önceki hafta milletimiz haklı olarak Türk malı ürünlere yönelelim dediler ve gerek sosyal medyada gerekse geleneksel medyada Türk malı ürünlerin özelliklerinden bahsedildi. Burada verilen yanlış veya eksik bir bilgi vardı ki o da barkod numaraları ile ilgili olan kısımdı.
Ürünlerin üzerindeki barkod numaralarından ürünün hangi ülkeye ait olduğunu anlayabiliyoruz ancak burada yanlış ve eksik bildiğimiz bir konu var! Maalesef internette herkesin paylaştığı "869 barkod numarası ile başlayan ürünler ülkemizde üretilmiştir; yerli malıdır" bilgileri kesinlikle yanlış! Yanlış demeyip de eksik de diyebiliriz! Detaylarını aşağıda belirteceğim!
Öncelikle bu yazımı LinkedIn'de takipleştiğimiz Kadir GENÇ Bey'e verdiğim söz dolayısıyla yazdığımı belirteyim. Kendisinin paylaşımının altına bu bilginin yanlış olduğunu yazıp açıklama yapmıştım. O da doğrusu hakkında siz bir paylaşım yapın da ben de onu paylaşayım demişti. Üzerinden 3-4 hafta geçti ve ben ancak paylaşabiliyorum. Kadir Bey acaba paylaşmış mı diye ara sıra profilime girmese bu konuda yazmayı da unutacaktım!
Şimdi gelelim daha fazla uzatmadan asıl konumuza! Evet yorumda da yazdığım gibi 868 veya 869 ile başlayan her ürün Türkiye'de üretilmemiştir. Barkodlama sistemini iyi anlamak gerekiyor. Bunun için ben lafı çok evirip çevirmeyeyim de sözü ülkemizde bu barkodlama sistemiyle ilgilenen TOBB GS1 Türkiye'nin sayfasındaki şu açıklamaları alıntılayarak noktalayayım:
869 ile başlayıp Çin'de üretilen bir örnek göster bize mi diyorsunuz? Buyurun o da burada!
Her konuda bilgi kirliliği o kadar fazla ki kendiniz hakkında bir bilgi paylaşırken bile emin olmak için düşünüp bekliyorsunuz! O derece bir bilgi kirliliği var sosyal medyada! O yüzden hiçbir şeyi kendiniz tam manasıyla araştırmadan paylaşmayın!
ReHiTu kamu spotu tadında paylaşımlarına devam edecektir! :) Takipte kalınız!
Okullarda ve ders kitaplarında bunu bilgi olarak veriyoruz.Eğer hata varsa vay halimize.(869)....
YanıtlaSilSibel Hanım herhalde öğrendiğini uygulayamayan veya tam anlamıyla anlayamayan milletler arasında en önde geliriz maalesef. O yüzden sizler bilgi olarak aktarıyorsunuzdur muhakkak ancak sosyal medyada ortaya atılan yanlış bir bilgi daha hızlı yayılabiliyor!
SilYıllarca "herkez"i düzeltemedik ki bu bilgiyi düzeltelim!
Merhaba, blogunuzda daha nice güzel yazılar görmek üzere!
YanıtlaSilSevgilerimle, B
Takibimdesiniz, yeni yazımı gördünüz mü? :) https://benirva.blogspot.com/2018/09/su-ksackhayatta-bu-kadar-guzel-dunyada.html
Ben de sizi daha önce ziyaret etmiştim. Bana yorum yaptığınız için ömür boyu radarıma girdiniz. Görüşmek üzere...
SilKamu spotu yazılarını bekliyoruz abi 😉
YanıtlaSilHer zaman yazdığım konular zaten kardeşim. :)
SilBende hep 869'u Türkiye'de üretimi yapılmış sanıyordum. Meğerse sadece yerli bir markayı ifade ediyormuş.
YanıtlaSilAynen öyle kardeşim Ali.
SilEyvallah çok teşekkürler hocam.
YanıtlaSilBacklinkiniz faydalı olsun; teras kapamaya da bekleriz! :)
SilBirde bu etiketin yanında kalp şeklinde içinde türk bayrağı olan simgeler yapsalar tam olacak. Herkes barkod okumak zorunda kalmadan kalp şeklindeki bayrakları gördüklerinin direk yerli malı olduklarını anlayacaklar. Yakında zamanda olması dileğiyle.
YanıtlaSilBacklink almak için saçma sapan yorum yapmayıp konuyla ilgili öneri getirdiğiniz için tebrikler & teşekkürler...
SilDetaylı ve bilgilendirici yazı için teşekkür ederim. Çoğu zaman konuları etraflıca incelemeden çıkarımlar yapıyoruz, bu da bizleri bazen komik duruma bile düşürebiliyor.
YanıtlaSilDetaylara gerekli önemi vermeyen bir milletiz! Baştansavmacı ve tembeliz! Maalesef! :(
Sil