Daha Çocuk / Dâhi Çocuk!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
64
Aslında bu yazıyı daha önceleri yazmam gerekirdi ancak yeni fırsatım oldu. Ben yazacak konu sıkıntısı değil de yazacak vakit sıkıntısı yaşayan blogculardanım. Sürekli yazacak bir şeyim var ama bunları yazmak için vaktim yok maalesef.


Konumuz başlık ve görselde de gördüğünüz üzere "daha çocuk" veya "dâhi çocuk" dediğimiz olgular. Görseli hazırlayan ne güzel yazmış: "Piyano çalınca dâhi çocuk oluyor; Kur'ân okuyup hafızlık yapınca daha çocuk. Yok ya!"



"Dâhi Çocuk"

Çocukların küçük yaşta beceriler kazanması çok önemli. Bozuk olan eğitim sisteminin kollarına bırakmadan önce çocuğun becerilerine göre bir veya birkaç alanda kendisini geliştirmesine izin vermek, olanak sağlamak gerekir. Günümüzde çocuklar tablet ve telefondan kafasını kaldıramazken bu tarz etkinlikler hem çocuk için hem de aile için vazgeçilmez bir can simididir. Artık küçük şehirlerde bile çocuklarınızı götürebileceğiniz jimnastik salonları, müzik okulları, yüzme salonları, at biniciliği, futbol okulları vs. mevcut. Bu ve benzeri alanlara ilgisi olan çocuğunuzu en azından can sıkıntısından kurtarmak, internetin ağına kaptırmamak için teşvik edebilirsiniz. Belki buralardan çıkan bir dâhi çocuk da sizinki olabilir.

"Daha Çocuk"

Dâhi çocuk yetiştirmek için koşuşturan ebeveynler nedense "daha çocuk" deyip çocuklarının manevî sahada değerler eğitimi alması konusunda sınıfta kalıyor. Kendileri çocuklarının dinini, diyanetini, ilmihalini öğretme konusunda sınıfta kaldıkları gibi çevrelerinde bu alanda gayret gösteren ebeveynlere de "daha çocuk" telkininde bulunuyorlar. 

Maalesef manevi değerlerimizden gün geçtikçe uzaklaşıyoruz ve uzaklaştırılıyoruz. Dinimiz İslam ancak dinimizin emirlerini yerine getirmede sınıfta kalıyoruz. Kitâbımız Kur'ân-ı Kerîm ancak açıp okumuyoruz ve çocuklarımızın öğrenmesi için çaba da sarf etmiyoruz. Kur'ân Kursları'nın gereksiz olduğunu düşünüyoruz veya medyada öyle düşünmeniz için algı oyunları yapılıyor. Nefsimizin de işine geldiği için araştırmadan öyle kabul ediveriyoruz. 

Gelin bu yaz günlerini ganimet bilip çocuğunuzu en yakın Kur'ân Kursu'na gönderin. Etrafınızdakilere bir sorun, muhakkak kendi sitenizde bile bu küçük sabileri okutan birileri vardır. Sıbyan hizmetini büyük görev kabul edip yerine göre hiç para bile talep etmeden çocuklarınızı okutan gerçek hizmet ehli var bu ülkede ve dünyanın diğer ülkelerinde. Onların tek derdi bir müslüman çocuğuna daha ilmihalini öğretmek. 

"Yazıklar Olsun Ahir Zaman Babalarına!"


"Çift Kanatlı Çocuk"

Peki çocuklar illâ birilerine göre "dâhi çocuk" birilerine göre ise "daha çocuk" yaftası yemek zorunda mı? "Çift kanatlı çocuk" yetiştirilemez mi? Çift kanattan kastım hem maddî sahada hem manevî sahada en iyi derecelere ulaşan çocuklar yetiştirebiliriz. Okul öncesi çağlarda çocuğumuza ne öğretirsek ileride onun meyvelerini alırız. Hatta okul öncesi dönemde çocuğa değerler eğitimini vermek daha uygun olacaktır çünkü ilerleyen yaşlarda çevrenin etkisi ile bir Kur'ân Kursu'na gitme ihtimali azalacaktır. Maalesef bu bir gerçek. 

Bu konuda yazılacak çok şey var. Sürekli aklımda şunu da yaz, bunu da yaz diye bilgiler patlıyor ancak çok uzatmak da istemiyorum. Bizim de bu aralar Bursa'da güzel bir yüzme kursu bulmamız gerekiyor. (Bursalı okuyuculardan öneri bekliyorum.) Kayra Eymen, Ramazan Ayı'nda Kur'ân-ı Kerîm'e geçti ve merasimi oldu. "Daha çocuk" diyenler oldu. Geçen sene yazın jimnastik kursuna gitmişti bu sene de yüzme kursuna gitmek istiyor. Bakalım bizimki (eğer başarırsa/k) çift kanatlı olursa hangi kanadını daha iyi çırpacak. Unutmadan bu ülkede nice nice avukatlar, doktorlar, mühendisler var ki aslında manevi bir tedrisattan geçip hocalık ünvanına da erişmişlerdir. İsteyen hocalığını yapıyor isteyen de mesleğini. Hocalığı meslek olarak görmedikleri için kurdum bir önceki cümleyi. 

Neyse yine uzattım. Yazının vermek istediği mesajı tek cümlede vereyim: 

Ahirette çocuğunuzun yakanıza yapışmasını istemiyor iseniz ona dininizi öğretin!
Tags:

Yorum Gönder

64Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Her tür gelişimine titizlikle davranıp da dinden uzak tutan hatta "büyüyünce kendi tercihini yapar"diyenler var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de böylelerine kendi tercihi deyip geçmek zorunda kalıyoruz. Çünkü bu devirde kimse kimseyi böyle konularda ikna edemiyor; herkes kendi çapında haklı.

      Sil
  2. Bir çocuğun yada büyüğün arap alfabesi ile Kuran-i Kerim okumasının mantigi nedir? Biz Latin alfabesi kullanmiyoruz çocuk yada buyuk isterse acar bildiği alfabe ile okur. Önemli olan hiç anlamadigi bir alfabe ile anlamini bilmediği kelimeleri okumak mi? Yoksa anne yada babanın duanın yada bir surenin anlamını açıklaması mi? Ben kesinlikle Kuran kurslarına Arap alfabesine karsiyim önemli olan çocuğa Kuran-i Kerimde yazanların ne ifade ettiğini anlatabilmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz anlamadığımız bir şeyleri okuyun.. Ben okuyup anlamayı idrak etmeyi tercih ediyorum
      Arapça olmasının nedeni Arap Yarımadasına inmesi .... Isterseniz once yazdigim yanita bir daha bakın ben anlami kavramadan once insanlar bildigi bir alfabe ile okusun dedim Hayatim boyunca hic bir yerde isime yaramayacak bir alfabeyi ogrenmeyi yanlis buluyorum. Insanların uydurduğu derken ; o zaman burada da Ların alfabesi değil Arap Alfabesi kullanın o zaman...

      Sil
    2. Kur'ân-ı Kerîm, Arapça olarak indirildiği için Arapça okuyoruz. "Türkçe Kur'ân" diye bir şey olmaz; olsa olsa "Kur'ân-ı Kerîm'in Türkçe Meali" olur. Bugün basit bir romanın çevirisi bile asıl romanda verilmek istenen duyguyu veremiyorsa mümkün mertebe eserin ana dilinde okunması gerekir.

      Sevim Hanım sizin cevabınız aslında benim yazımın sonunda bahsettiğim "çift kanatlı çocuk" yetiştirmeye de bir örnek teşkil ediyor. Evet çocuk hem dinini en iyi bir şekilde öğrenmek için Arap alfabesini öğrenip Kur'ân-ı Kerîm'i okusun; hem de mealini ve tefsirini okusun ki ne okuduğunu anlasın. Her iki alanda da uzman olsun.

      Mustafa Kemal Atatürk de zamanında mahalle mektebine gitmiştir. Bu bizim kültürümüzde olan bir şeydir zaten.

      Ayrıca Arapça okumasın diyorsunuz da peki bu çocuk ileride namaz kılmak isterse namazını nasıl kılacak? Türkçe veya bildiği dil İngilizce veya Rusça ise o dillerde mi okuyacak sûreleri, duâları?

      Müfred Hanım'a da size de yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
    3. Asla aynı anlama gelmiyor ben BIR TURK çocuk yada büyüğün ASLA ARAP ALFABESI ILE OKUMASINI KABUL ETMIYORUM.

      Sil
    4. Kur'an-ı Kerim arabistana indirilmedi. Bütün alemlere indirildi. Şuan uzayda dahi arapça okunuyordur. Hz. Allah niye kendi yarattığı varlığın mantığına göre işletsin hadiseleri? Zatı ne dilerse öyle yapar.

      Sil
  3. Bismillahirahmanirrahim..... Arapcamidir evet arapcadir ama geçerli olan alfabemizdeki harfler ile yazılıdır bunu okumak varken neden illa başka bir alfabe diyorum ben bu kadar basit... Olayım Atatürkün gittiği okulla ilgisi ne .. sorun kullanılan harflerde o harflerin ülkemize uygun olmadığı düşünüldüğü için harf devrimi yapılmadı mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevim Hanım;

      Arapça tıpkı diğer diller gibi kendi içinde bir sürü karakteristik özellikler barındırır. En basitinden verdiğiniz örnekten ilerleyecek olursak "Bismilla..." değil "Bismille..." diye okunur Arapça fonetiğine göre. O yüzden Arapçayı veya herhangi bir dili Latin alfabe ile yazmak maalesef doğru fonetiği vermez.
      Tecvid diye bir kurallar bütünü ders de vardır Kur'ân eğitiminde.

      Sizin mantığınızla ilerlersek o zaman İngilizce derslerinde de sadece okunuşlarını yazıp geçelim.

      Ay sıtadiid İngliş, İtalyın end Arabik; hav ken ay help yu?

      Sil
  4. Recep Bey, Arap yarımadasına değil de, Çin'e inseydi, şimdi hepimiz Allah'ın kelamı Çince o yüzden Çince öğrenmek zorunda mı kalacaktık? Ezan da Çince mi okunacaktı? Yahut Norveç'e inseydi Norveç dili öğrenmek zorunda mı kalacaktık?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İndiği yere göre değil. Hz. Allah öyle murad etmiş. Neden sırf Allah rızası için bir şey yapamıyoruz onu anlamıyorum. Cennette de arapça konuşulacağı rivayetleri var. Hz. Allah dilden münezzehtir. İnsanların anlaması için birisi olması gerekmez mi? Türkçe olsaydı, çinliler türkçe öğrenmek zorunda kalmayacak mıydı?

      Sil
    2. Ben sorumu Recep beye sormuştum ama madem siz de cevap vermişsiniz, cevap hakkımı kullanayım:) İndiği yere göre değil nasıl oluyor? İndiği yerde ne lisan kullanılıyorsa o lisan olmuş işte bal gibi. Rivayet biliyorsunuz sözlük anlamı 'söylenti' dir. Doğruluğu ispatlanmamıştır. Velev ki, söylenti doğru olmuş olsun, milyonlarca farklı lisanda konuşan insan Cennet'te tercüman mı tutacak? Cennet'de yabancı dil kursuna mı gidecek? "Allah dilden münezzehtir" diye bir cümleniz var. Münezzeh'in anlamını google'da araştırdım. Tam emin olamadım ama Allah Arapça lisandan başka lisan bilmiyor mu? onu mu demek istediniz? Yanlışsam düzeltin lütfen. Koskoca Allah bence tüm lisanları anlar yani sizin ve dinlerin hayal ettiği biçimde konuşan filan bir yaratıcı ise ...benim hayalimdeki yaratıcı böyle olmadığı için dedim.

      Sil
    3. Çok fazla polemiğe girmeden sadece soruya cevap vereyim evet Kur'ân-ı Kerîm hangi dilde inseydi o dilde okuyacaktık biz. Ayrıca Kur'ân-ı Kerîm'i okumak için üst düzey bir Arapça bilgisi gerekmiyor. Harfleri tanıyıp tecvid bilgisine de sahip olmanız yeterli. Anlamı için de kendi dilinizde tefsir okursunuz; işte bu kadar.

      Sil
  5. Recep Bey, çocuk, piyano kursu, Kuran kursu konusu için de yorum yapmak istedim. Yukarıdaki yorumum (daha doğrusu sorum) ile karışmaması için bunu ayrıca yorumlamak istedim.
    Şimdi ebeveyn olarak çocuğumu asla Kuran kursuna göndermezdim. 1) Taciz hatta tecavüze uğramasından korkardım. ENSAR vakfındaki toplu tecavüz 45 çocuk) olayını unutmadım. Google'da Kuran kursu taciz yazıp tıklayın Recep bey. Bakın ben tıkladım karşıma gelenler sadece ilk sayfadakiler:
    "Samsun Alaçam Kuran kursu hocası 5 kız öğrenci taciz.."
    "Diyarbakır Bismil Kuran kursu imamdan taciz.."
    "Konya Akşehir Kuran kursu hocası 11 yaşındaki kız taciz"
    "İstanbul Bahçelievler Kuran kursu taciz..."
    Şimdi bu liste araştırılırsa devletin istatistiklerinde, polis, mahkeme kayıtlarına bakılırsa uzayıp gider. Cami imamı vardı kendi kız kardeşine tecavüzden kaç yıl hapis vermişlerdi ne oldu bilmiyorum şerefsiz sapığa. Bunun dışında KİLİSELERdeki yüzyıllarca devam eden çocuk tacizlerini de unutmadım. O yüzden çocuğumu dincilerin olduğu hiçbir yere göndermem ben. Şimdi bu 1. sebebim di. İkinciyi ayrıca yorum yazayım birbirine karışmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Hanım nasıl görmek istiyorsanız öyle bakıyorsunuz. Google Amca'da olumlu bir aratma yaptığınızda da olumlu sonuçlar elde edeceksiniz.

      Gelelim taciz ve tecavüz olayına. Gerçek hiçbir müslüman bu olayları hiçbir şekilde tasvip etmez. Ancak bireylerin yaptığı hatalar kurumları bağlamaz. Kurumlara bağlı bireylerin yaptığı hatalardan dolayı kurum gereken adımı atmıyorsa işte o zaman o kurum da sorumlu olur bu olaydan.

      Bahsettiğiniz bu taciz - tecavüz olaylarını başlatanlar İslam dinine öyle büyük zararlar vermişlerdir ki gayrimüslimler bile öyle zarar veremez.

      Sil
  6. 1. Sebebimi yukarıda yorumda belirttim.
    2. Sebebim çok ama sayfanızı sırf kendi yorumlarım ya da sırf kendi sorumlarımla işgal etmek istemediğimden tek bir yorum yapacağım. Altta VİDEO ekledim. Diyelim ki, çocuğumu sizin söylediğiniz ya da tavsiye ettiğiniz üzere Kuran kursuna gönderdim. (taciz tecavüz riskinin olmadığını varsayarak). Orada çocuğuma şu videodaki şey konusunda neler öğretecekler? Nasıl izah edecekler? Ya da siz çocuğunuza İslam dininde bir erkeğin 4 kadını nikahına almaya hakkı olduğunu, cariye isterse sınırsız alabileceğini nasıl izah edeceksiniz? Büyüdü diyelim o çocuk ve IŞİD' in Irak'ta, Suriye'de köle olarak yüzlerce kadına, gençkızı zorla aldığını (istemeyenleri öldürdüğünü)okuyunca, ne düşünecek? Nasıl açıklayacağız? Adamlar dinlerinin emrettiğini yaşıyorlar, bir savaş var ve savaştıklarının karılarını köle/cariye olarak almak onlara hak! Bence IŞID'e katılanlar çok küçükken işte Kuran kursunda beyni yıkananlar. Çocuğumu Kuran kursuna gönderirsem bir gün savaş çıkarsa canlı bomba olup kendini patlatmasının da kutsal ve iyi bir şey olacağını öğreteceklerini göze almam gerekir. Bugün demokrasi ile değil İslam hukukuyla yönetilen yerlerde zaten böyle öğretiyorlar. O IŞID deki 30 yaşındaki erkekler de bir zaman çocuktu. Birden o hale gelmediler. Ben çocuğumun hümanist olmasını, hayvan sevmesini, fikirleri ne kadar farklı olsa da hatta ateist olsa, dinsiz olsa da sırf bu yüzden insan öldürmenin doğru olmadığını aşılamak öyle eğitmek öyle büyütmek isterim. Mesela çocuğunuza Kuran kursunda faizin haram olduğunu söyleyecekler mi? Peki sizin banka cüzdanınızda faiz yok mu, var mı? Nasıl izah edeceksiniz bu çelişkiyi çocuğunuza? Dediğim gibi daha çok soru var ama yetmez sormaya.
    Videonun linki şu:
    https://www.youtube.com/watch?v=BHMwsGMqX9o

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Videodan başlıyorum yanıtlamaya:

      Dört kadını nikahına alma hakkı var ama o sizin anlamak istediğiniz gibi değil. Her isteyen adam gidip 4 kadınla evlenemez. Bunun bir sürü şartları var. Cariye konusuna gelince de artık günümüzde böyle bir cariye - efendi ilişkisi olmadığı hepimizin malumu. Cariye kime denir; bunu da net bir şekilde öğrenmeliyiz ki yanlış yorumlar yapmayalım.

      IŞİD'in müslüman bir örgüt olduğunu düşünüyorsanız benim aksini ispat etmem pek faydalı olmayacaktır o yüzden o kısmı atlıyorum. Müslümanlıkta ırza geçme diye bir şey yoktur. Bunu gerçek hiçbir müslüman devlet veya örgüt yapmamıştır. En yakın örneği Osmanlı.

      Ben de Kur'ân Kursları'nda okudum ve hiç de sizin dediğiniz gibi beynimiz falan yıkanmadı. Ben İtalyan Dili okudum, öbürü Hukuk okudu, öbürü Tıp okudu ve herkes ister yoluna hoca olarak isterse de mezun olduğu bölümle ilgili olarak hayata atıldı. IŞİD'e giden falan olmadı.

      Siz çok uç örnekler veriyorsunuz ve gerçeklerin de öyle olduğunu zannediyorsunuz. Asıl Kur'ân ahlakı tam da sizin son cümlelerinizde bahsettiğiniz hümanistliği, hayvan sevgisini, empati yapmayı öneriyor.

      Faiz haramdır evet ve maalesef müslüman olduğunu söyleyen iktidar tarafından faiz bu ülkede en üst seviyelerine çıkarılmıştır.

      Müjde Hanım;

      Ben sizin samimiyetinize inanıyorum ve size tek bir şey söylemek istiyorum. Maalesef bu dünyanın sonu yaklaştı artık. O yüzden her şey ve herkes buğulu. İyilikler yeryüzünden kalktı sanki artık. Bir müslümandan, bir insandan, bir kadından, bir erkekten, bir çocuktan, bir hristiyandan beklenmeyecek davranışlar sergiliyor herkes.

      Umarım bugünden itibaren her şey daha güzel olacak bu ülkede ve bu dünyada...

      Sil
    2. Oldu bile. :) Umarım cumhurbaşkanı da olacak. :)
      İyi geceler...

      Sil
  7. Dahi çocuk daha çocuk bizler bu hatayı herzaman yapan insanlarız. Çocuk eğitimi hakkında sınıfta kaldık biz. Cocuklarimizin eline telefon tablet bilgisayar verip bu tatil günlerini canları sıkılmasın diye en iyi şekilde elektronik cihazlarla geçirmelerini sağlıyoruz. Brovo bizlere ama burada durmamız gerekiyor . Alın çocuklarınızın elinden cihazları çocuğunuzun elinden tutun ve geniş bir araziye götürün koşsun oynasın hayal kursun çocuklarınıza hayal kurmaları için fırsat verin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Seda Hanım. Ayağı toprağa değen çocuklar yetiştirmeliyiz.

      Sil
  8. Ben de camilerdeki eğitimin kalitesinden şüpheliyim.Sonuçta herkesin kendi çocuğu kendi tercihi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orası öyle tabii ki. Bizimkisi bir iç döküş. Zaten bu devirde kimse kimseyi bir konuda ikna edemez. Herkes en iyisini kendi biliyor zaten. Vatana, millete, insanlığa hayırlı bireyler olsunlar hepsi yeter ki...

      Sil
  9. Bence bu konuda lüzumsuz tartışmalar yaparak vakit kaybediyoruz. Bu konularda asıl odaklanmamız gereken noktalara odaklanamıyoruz. Daha çocuk, dahi çocuk diye bir tartışma olmamalı. Aslında her çocuk ikisini de öğrenebilir. Bence mesela en değerli çocuk hafız olup, aynı zaman piyano çalabilen çocuktur :-)

    Fakat biz ikisinde de başarıyı yakalayamıyoruz. Piyano çalıp kaç tane Fazıl Say çıkartabildik? Dünya çapında etki yapabilen kaç tane din adamımız var? Hep niceliğe ve hangisi daha iyi tartışmasına kurban gidiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu! Çok haklısınız. Yazımın sonunda bahsettiğim çift kanatlı çocuk yetiştirmek asıl mesele. Teşekkürler harika yorumunuz için.

      Sil
  10. İzlediğin programları, filmleri, YouTube videolarını notlamak istersen; bu sayfa tam sana göre. Film afişlerinin altındaki yıldızlarla notunu ver. İzleyecek olanların seçici olmasında katkıda bulun. Sayfama bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun NotFlix. Güzel isim. Uğrarız kısa sürede.

      Sil
  11. Bu meseleleri tartışmaya gerek yok bence. Herkes kendi düşündüğünü doğru buluyor ne de olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orası öyle. Zaten ben tartışmak için değil fikrimi beyan etmek için yazdım yazımı. Yorumlar, farklı fikirler yazılarımızı zenginleştiriyor zaten.

      Sil
  12. Çocukların, nasihatten çok iyi örneğe ihtiyaçları vardır.Sizide bloguma beklerim :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylediniz Yusuf Bey. Çocuklarımıza iyi örnek olmalıyız her zaman.

      Sil
  13. türkiye, islamın kurallarını uygulamada dünyada 49. olmuş :) avrupa ülkeleri en iyi çıkmış bu listede :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte hâlimiz ortada maalesef DeepTone. Bu veriye ulaştığın kaynağı da paylaşır mısın Deep?

      Sil
    2. okuduğum yer şimdi aklımda değil. nette okudum. hatırlayınca bulunca söylerim tabii.

      Sil
    3. Ben de bir araştırayım anahtar kelimelerden o zaman. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Selamünaleykum ben altı sene sıbyan mektebinde hem hocalık hem de yöneticilik yaptım ve inanın çocukları değil aileleri eğitmek çok daha zordu. Çocuğa abdest almayı öğretirdik ertesi gün çocuk annesinden şikayetçi olurdu. "Su soğuk diye annem aldırmadı öğretmenim" derdi. Sigaranın zararlarını anlattığımızda çocukların gözleri kocaman olurdu evde kimler içiyorsa sayarlardı.. Çocuğunu getiren ebeveynlere rol modeli oldukları bilinci vermek çok zordu. Yorumları okudum ve çok ilginç buldum.
    Dört kadın diye soran kardeşlerime söylemek isterim yirmi kadından on beş kadından dörde indirildi yani birden dörde çıkarılmadı! Öldürülen köle diye satılan kadın ve kız çocukları evinin en değerlisi yapıldı. Ve adaletli davranacağından emin olmayanlara Allah tek evliliği esas kıldı.

    Bu gün Kur'an Arapçası ile konuşulan Arapça aynı değildir.. Araplar lehçelerine göre tam anlamıyor ve telaffuzları bozuk olabiliyor. Ama çocukluğundan itibaren eğitimini alan hafızlar müstesna..

    Çocuğunuzu hangi eğitim kurumuna verirseniz verin sıkı denetimde tutmak zorundasınız bugün öz babalar çocuklarına tecavüz ederken kime güvenebilirsiniz?

    Allah-ü Teâlâ verdiği emanetleri bize verdi hakkıyla yetiştirelim yoksa çok ağır hesabı vardır. Allah muhafaza buyursun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emine HocaHanım;

      Detaylı ve bilgilendirici yorumunuz için teşekkür ederim. Sonunda verdiğiniz mesaja uygun hareket edebilmeyi nasip etsin Rabbim herkese.

      Sil
  15. Yazının başlığını anlamamıştım ama daha ilk paragrafta olay netleşti. Bu tamamen bakış açısıyla ilgili. Ve tabi bir de kendi içimizde büyüttüğümüz zehirli sarmaşığımız olan önyargılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçimizdeki o zehirli sarmaşıklardan kurtulsak hayatımız daha yaşanılabilir bir hâl alacak aslında...

      Sil
  16. Herkes dahi olacak diye birşey yok ki zaten dahi olan insan sayısı kaç . İnsan çevresine göre şekil alır. Dahi çocuk diyen kişide acaba dahi mi çocuğu dahi mi yargılamak kötüdür çocuk yeteneği neye yatkınsa ona rehberlik edilmeli

    YanıtlaSil
  17. Maalesef ağaç yaş iken eğiliyor....İyi doğruyu öğütleyen bir din neden dışlanır bunu anlamak mümkün değil...İçinde ahlak ve insani değer yerleşmemiş insandan ne olur ki?
    Çocuklarımıza din ve ahlak eğitimi her yaşta verilmelidir.
    Yapılan araştırmalara göre 3 ve 5 yaş aralığı ahlak eğitiminin öğretilebileceği en musait yaşlar..

    “Ey Rabbimiz! Bizi sana boyun eğenlerden kıl, neslimizden de sana itaat eden bir ümmet çıkar, bize ibadet usullerimizi göster, tevbemizi kabul et; zira, tevbeleri çokça kabul eden, çok merhametli olan ancak sensin.” Bakara,2\128

    "Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et” İbrahim,14/40

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğiniz gibi ağaç yaş iken eğiliyor ve kurumadan her alanda yararlı eğitimlerin bir an önce verilmesi gerekiyor.

      Sil
  18. size katılıyorum ama açıkçası Kuran Kursları da bana pek güven telkin etmiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her Kur'ân Kursu'na güvenmeyin zaten. Bu devirde babanıza bile güvenemiyorsunuz ki! O yüzden hepsini aynı kefeye koyup hiçbir şey yapmamak da çözüm olmadığına göre sıkı takip ederek anlayabilirsiniz iyi mi yoksa kötü mü olduklarını.

      Sil
  19. kuranı öğrenmek her bir ayetini tek tek hayata geçirmek için değilde nasıl güzel kaideli kuran okunur onu öğretiolar şimdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösteriş için yapılan her işin sonu kesiktir. Veyl olsun onlara...

      Sil
  20. İNSAN İŞTE, İMTİHAN DÜNYASINDA SINANMAKTA. HERKES SEÇİMİNİN KARŞILIĞINI GÖRECEKTİR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. İmtihanı muvaffakiyetle geçenlerden oluruz umarım.

      Sil
  21. İngilizce bloğun hayırlı olsun, açmışsın. yeni farkettim. başarılar ve kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Halil Bey. Onun haricinde birkaç alt blogum daha var. Bakalım altından kalkabilecek miyiz? :)

      Sil
  22. Çok güzel bir paylaşım . Teşekkürler 🙏🏻

    YanıtlaSil
  23. 3 yaşındaki çocuğu kuran kursuna göndermek dinle alakalı değil, ahlakı evde öğrensin çocuğum. Çok dikenli bir alana adım atmışsınız, piyano bir sembol, hafızlık da öyle. Göndermem, gönderilmesine karşıyım. Gönderene bir şey demeye hakkımız yok:

    '' Söylediklerinin tek kelimesine bile katılmıyorum ama söyleme hakkını sonuna kadar savunuyorum'' benim hayat felsefemdir ve maalesef çok az dini kurum bir insana bu bakış açısını kazandırabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahlakı evde öğrensin de dinini nerede öğrenecek peki? Dikenli bir alan derken? Kur'ân kursuna mı göndermezsiniz, piyano kursuna mı?

      Sizin hayat felsefenizin kısacası "hoşgörü" ve bu da "radikal dinci" (ki kesinlikle karşıyım) kurumlar hariç her dînî kurumda öğretilen temel taşlarından biridir.

      Yorum için teşekkürler.

      Sil
  24. Youtube da Mustafa İslamoğlu hocanın Dünyanın en müslüman ülkesi başlıklı videosunu izleyebilirsiniz ReHiTu. Deeptone un bahsettiği video :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzleyeyim o videoyu da babasının bile evlatlıktan reddettiği İSLAMOĞLU'ndan gelen bilgiyi süzüp araştırmak lâzım. Ha araştırma doğrudur ama şu sözde müslüman ülkemiz göz önüne alındığında.

      Sil
  25. Her insanın olaylara bakışı farklıdır.

    YanıtlaSil
  26. Herkesin en azından bir çoğumuzun malumu; bu dünya bir durak yani ne toplarsak burada topluyoruz. İnsan biriktiriyoruz sevap alıp günahlardan sakınmaya çalışıyoruz itikadımızca güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. En azından en vasatından bir Müslüman olarak benim düşüncem bu şekilde.

    Çocuklarımız o kadar faydasız manasız şeylere merak sarıyorlar ki - mâla yani deriz yani faydasız boş işler - üzülmemek elde değil. Bırakın çocukları bizler de.. Yani insanın ahiretine dünyasına faydası olmayacak bir dünya kırıntı. Ben şu yazıyı okuyanların hepsinden açık ara bozuk bir adamım. Önde giden flamalısıyım ve hesabım ağır olacak farkındayım. Kimseyi aşılama bir yola çekme gibi bir niyetim yok. Bilgim de yok. Elifle BE'yi ayıramam ama çocuklarımızın Kuran'ı Kerim'i öğrenmesine hadislerle bir bütün ilerlemesine dinini diyanetini öğrenmesine şiddetle taraftarım.

    İslam'ın güzelliklerini dile getirmeye çalışanlar ve "yurtlarda; 'Allah vermesin' tacize uğrayan çocuklar varmış" çılar kıyasıya çatışıyor. Bu ülkede bu coğrafyada yapılan misyonerlik faaliyetleri Dünya'nın hiç bir noktasında yapılmıyor inanın. İlk hedefleri alt paragrafta açıklayacağım hadissiz bir İslam (Kuran bize yeter kalbimiz temiz İslamcıları) bir sonraki hedefleri ise Kuransız İslam.. Yani tam Deizm. Yani Allah var bir yerlerde haşa yeter. İyi insan olalım kediyi köpeği sevelim dürtüklemeyelim vesair...

    Yani dedikleri gibi hadislere gerek yoksa Mevla Kuranı Kerim'i Kabe'nin damına indirir "hepiniz Arapsınız anlarsınız, anladığınız kadar amel edin okuyun" derdi. Demez miydi? Şimdi siz hangi hakla ve cüretle benim peygamberimi ağzınıza alabiliyorsunuz ve hadislere gerek yok diyebiliyorsunuz. Ulan namazı nasıl neye göre kılacağız zekatı nasıl neye göre vereceğiz. Oruç nasıl tutacağız.

    Adam (bidat ehli) kaderi inkar ediyor. Yaratan Allah senin kiminle evleneceğini ne bilir diyor.. Yani mevlanın büyüklüğünün altını çizip (aklınca büyüklük isnat edip) senin ufak tefek işlerinle uğraşmaz demeye çalışıyor. Hz. Adem'in anası babası var diyenler ilahiyatta hoca.. Kuran'da yoksa günah değildir diyen Yaşar Nuri, Kuran'a uydurma diyen Mustafa Öztürk, Hz. Meryem'e çift cinsiyetli diyen hadislere ibadete gerek yok diyen Mehmet Okuyan, melek-cin yok namaz kılmak zorulu değil diyen Nişantaşı imamı (!) İhsan Eliaçık, Yahudi ve Hristiyanların cennete gireceğini iddia eden Süleyman Ateş ve maşa Fetö vs uzatmayayım bir dünya adam Müslüman görüntüsüyle Ramazan'larda tekmili birden vaaz edip güya insanları Müslümanlığa çağırıyor. Yani daha neleri var bu adamların ama Blog tarihinin en uzun yorumunu yazmak istemediğim için kısa kesiyorum.

    Yine benim şahsi düşüncem ne yazık ki Dinimiz elden gitti. Bir elin parmakları kadar namazında niyazında adam var yok. Ben dahil hepsi kuru kalabalık.

    Şimdi elin şarapçısı; benim dinimi o pis kirli ağzına alıp o pis ve dolu bağırsaklarıyla yok dini eğitime erken yaşta ne gerek var yok bilmemne atıp tutuyor.. Size mi kaldı kardeşim. Hayatı boyunca namaz kılmamış oruç tutmamış ve bunları yapmayacağının altını kalın kalın çizen adamlar benim dinim çoluk çocuğum cümlemiz hakkında yorum yapma hakkını kendinde bulabiliyor. Biz senin beşinci vites Allahsızlığına karışmıyorsak ve zerre umurumuzda değilse siz de bize karışmayacaksınız o kadar..

    Bu milleti sağ sol kürt türk çatışması değil kibir bölecek.. Ateist bulduğu yerde sanal ortam gerçek ortam dinlemeden adamın yakasına yapışıp yok Kuran Sümerlerden geldi örnekleri var, yok Müslümanlar pisti o yüzden abdest alın dendi gibi saçma saçma bin yıl öncesinin tezleriyle ava çıkıyor.. Bizim bu şarlatanlar karşısında dik durabilmemiz için temiz düzgün inançlı ve hurafelerden arınmış genç beyinlere hocalara ihtiyacımız var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birileri kırılmasın diye diyeceklerimizi demiyoruz ya orada yanlış yaptığımı şu yorumu okuyunca anladım. Şu uzun yorumu yazan ellerin dert görmesin abim. Dönüşün muhteşem oldu...

      Sil
  27. NE demek kardeşim ya ne yaptık.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!