Başlıkta betimlemeyi Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU'nun Hep O Şarkı isimli kitabında gördüm. "Hanto da nedir acaba?" diye düşündüm durdum ve biraz araştırma yaptım. İlk olarak "hanto" kelimesinin geçtiği o paragrafı sizlerle paylaşmak istiyorum:
Evet "hanto"nun bir "at arabası" olduğu cümlenin devamından da anlaşılıyor ancak ben ilk defa duymuştum ve "hanto"nun tam olarak nasıl bir ata arabası olduğunu ve kökenini merak ettiğim için biraz araştırma yaptım. Açıkçası "hanto" kelimesini hiçbir sözlükte bulamadım. O yüzden kökeni hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadım. Nedense "ağır" anlamına gelen "hantal"la bağdaştırıyorum çünkü bulduğum bazı dokümanlarda "hanto" için "ağır araba" tanımlaması geçiyordu.
Şimdi gelelim "hanto"ya. Dediğim gibi "hanto" artık duyulan, kullanılan bir kelime değil. At arabası için tek duyduğumuz kelime "fayton". Düşünüyorum da acaba artık daha az kelimelerle mi döndürüyoruz günlerimizi?
Öyle zannediyorum ki yukarıdaki "hanto" tarifine uygun olan ağır at arabası yine üstteki görsel. Zannediyorum çünkü Osmanlı döneminde kullanılan at arabalarının bir sürü ismi varmış. Bunlardan bazıları:
- Kira arabaları
- Sedye
- Sandık Arabaları
- Kupa
- Hanto
- Talika
- Kap
- Fayton
- Landon
- Koçu
- Omnibus
Şu an sadece "fayton" kullanılıyor ancak yavaş yavaş onlar da unutulmaya yüz tutar herhalde.
Siz daha önce duymuş muydunuz hantoyu? Hakkında bilginiz varsa paylaşır mısınız benimle?
Gerçek anlamda ulaşım için kullanılmadığından isimleri de birer birer unutulmuş. Sadece adalarda kaldı faytonlar da. Çocukluğumda romen vatandaşların kullandığı at arabalarını hatırlıyorum sadece.
YanıtlaSilRomenler eskisi gibi olmasa da hâlâ var ve o basit at arabaları ile dolaşmaya devam ediyorlar.
SilBen de şimdi bu kitabı okuyorum. "Hep o şarkı" ve aynı kelimeleri merak ederek araştırayım derken yazınızı gördüm. Resim de çok faydalı oldu. Teşekkürler
YanıtlaSilBlog dışındaki birilerinden bu şekilde yorumlar almak çok hoşuma gidiyor. Ben teşekkür ederim yorum bırakma zahmetinde bulunduğunuz için.
Sil