Türkiye'deki Araç Sayısı İstatistikleri

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
Ülke ve dünya genelinde yaşanan mâlî krizden en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi de otomotiv sektörü oldu. Eskisi gibi araç satışlarında fazla sirkülasyon yok. Her ne kadar vergi ve kredi indirimleri sağlansa da milletin cebinde parası olmadığı için yanaşmıyor otomobil alımına. 4 Ekim'de açıklanan TÜİK verilerini TÜİB olarak burada ele alıyoruz.


Ağustos ayı sonu itibariyle ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyon 113 bin 30 adet imiş. Bu demek oluyor ki her 3,5 kişiye bir araba düşüyor. Bu bence yüksek bir oran. Ülkemizde haddinden fazla araç var. Diğer ülkelerde nasıl acaba bu durum?

Ağustos ayında ilk defa trafiğe kayıt yaptıran araç sayısı ise 39.110 adetmiş. Bir önceki aya kıyasla %42,2'lik; geçen yılın aynı ayına kıyasla ise %38,7'lik  bir düşüş varmış. Umarım bu düşüş eğilimi böyle devam etmez. Devam etmesi demek krizin derinleşmesi demek çünkü.

Sıfır satış değil de ikinci el satışı yapılıp noterde devri yapılan araç sayısı ise Ağustos ayında 624.936 imiş.

Trafiğe kayıtlı olan otomobillerin yakıt türlerinde oran da sırasıyla şu şekilde:

LPG %37,7
Dizel %37,6
Benzin %24,4
Elektik veya Hibrit %0,1

Bence son sıradaki elektrikli veya hibrit araçların oranı artık artmalı. Hatta bu konudaki düşüncem şudur ki şirket araçları veya ticârî amaçla filo şirketlerinden kiralanan araçlarda elektrikli veya hibrit olma zorunluluğu olmalıdır.

Otomobilleri markalarına göre sıralayacak olursak ise Ağustos ayında satılan 19.463 adet otomobilin %15,6'sı Volkswagen, %13,5'i Renault, %9,4'ü Fiat, %6,8'i Toyota, %5,7'si Honda, %5,3'ü Peugeot, %5'i Mercedes, %5'i Hyundai, %4,2'si Opel, %4,1'i Skoda ve %25,4'ü ise diğer markalardan oluşuyor. Diğer markaları da açsalardı keşke.

Sizin aracınızın markası nedir? Mesela bende şirket aracı var ve markası Renault. Volkswagen'in ilk sırada olması beni şaşırttı açıkçası. Acaba Ağustos'ta iyi bir kampanya mı yaptı VW? Fikirlerinizi paylaşın lütfen bizimle.



Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!