Hünnap ile Keçiboynuzu Aynı mıdır?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
Açıkçası bilmediğimiz o kadar çok şey var ki herhalde üst üste dizsek 7 kat semayı turlarız defalarca. Geçenlerde komşumuz bir meyve getirdi ve adına da "Hınnap" dedi. Ben de dedim ki "Sanırım 'hünnap' demek istiyor ama hünnap keçiboynuzuna denmiyor mu?" Sonra başladım araştırmaya. Meğer benim yanılmama sebep olan şey oğlumuz küçükken hastaneden aldığımız Hünnap Keçiboynuzu Özü imiş. Buradaki "Hünnap" markanın adıymış. Bende öyle bir algı olmuş ki oradaki "Hünnap"ı, "Keçiboynuzu"nun diğer adı gibi kabul etmişim.

Dediğim gibi ben hünnapı ilk defa geçen hafta denedim ve çok beğendim. Sert olanlar küçük elma gibi yeniyor. Yumuşamış olanları çok sevmedim. Dün de bir müşterim ikram etti ama onlar oldukça iriydi. Müşterim hünnabın faydalarından bahsedince yazımı da o bilgilerle zenginleştiririm diye düşündüm ve yazmaya başladım.


Hünnabın ana vatanı Güney Asya imiş. Kalorisi düşük ama lif oranı bakımından oldukça yüksek değerlere sahip bir meyve. O yüzden sağlıklı bir yiyecek. Alternatif tıpta da uykusuzluk ve kaygı gibi problemleri tedavi amacıyla kullanılıyormuş.

Hünnap meyvesinin ağacına da hünnap deniyor. Güney Asya'da Çin'de ilk olarak yetişen ağaç şimdi tüm dünyada yetiştirilebiliyor. Ülkemizde de Bursa ve etrafında da hünnap ticareti yapanlar varmış.

Hünnabın saymakla bitmeyen faydaları var ancak bu blogda bunlara çok yer vermek de istemiyorum açıkçası. Benim asıl araştırdığım konu hünnap ile keçiboynuzu aynı meyve midir, değil midir konusu idi ve onda da cevabımı aldım zaten. Aynı değilmiş. :) Hünnabın diğer isimleri de varmış. Çiğde veya innabi de deniliyormuş.

Siz daha önce duymuş muydunuz bu hünnap meyvesini? Alıp yiyenler de vardır muhakkak aramızda. Ben sert halini sevdim ama buruşmuş hâlini sevmedim. Ya siz?

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!