EEG Nedir, Ne Değildir?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
Oğlumuz zaman zaman kafasını arkaya atmak sûretiyle boynunu kütletme ihtiyacı duyuyordu. Bununla ilgili önce çocuk doktoruna gittik sonrasında da nörolojik bir vakıa olabilir denildiği için çocuk nörolojisine gittik. Burada EEG ile gözlem istendiğinde tanıştık biz de EEG kelimesi ile. EKG'yi duymuştuk ama EEG'yi ilk defa duyuyorduk. O yüzden ben de tıpkı sizlerin şu an yaptığı gibi Google Amcama Sordum "EEG nedir?" diye. Aldığım cevapları ve yaşadığımız deneyimi sizlerle paylaşacağım. EEG hakkında aklınıza takılan soru işaretleri bir nebze olsun gidecektir.

EEG'nin açılımı ElektroEnsafeloGrafi imiş. EEG ile hastanın beynindeki biyoelektrik faaliyetler ölçümlenebiliyor. Böylelikle nörolojik bir durum olup olmadığı görülebiliyor. EEG cihazı ilk gördüğünüzde korkutucu gibi gelebilir ancak öyle değil. Bizim 5 yaşındaki oğlumuz bile rahatça çekimleri tamamladı.

EEG'de 21 adet elektrod kafanın belirlenmiş yerlerine yerleştiriliyor. Yerleştirme işlemi ise bir kremle yapılıyor ve kesinlikle can yakmıyor. Yani yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz beyaz noktalar bir bant veya başka bir şey değil sadece elektrodun orada tutunmasını sağlayan bir krem.

Doktor bizden uyku EEG'si istediği için 9:00'daki randevumuz için gece 4:00'te kalktık. Ben bir süre sonra tekrar yattım ancak eşim sabaha kadar oğlumuzla oturdu. (Annelik Nasıl Bir Şey?) Amacımız EEG'ye girdiğinde uyumuş olmasını sağlamaktı. Acaba nasıl yaparız falan derken açıkçası bu uyku kısmının da üstesinden geldik.

Uyumazsa narkoz verilir falan demişlerdi de biz kabul etmemiştik ancak zaten öyle bir şey yokmuş. Narkoz verilmiyormuş. EEG'nin isminde "Elektro" geçiyor ve kabloları da görünce insanlar acaba beynimize elektrik mi veriliyor gibi endişeye kapılabiliyormuş ancak bu da doğru bir bilgi değil. Sağlığa zararlı herhangi bir durum söz konusu olmadığını söyledi EEG Uzmanımız.

EEG'den çıktıktan sonra duş ihtiyacı doğuyor çünkü o kremlerin kafadan çıkması gerekiyor. Bunu çok fazla da geciktirmeyin çünkü o kremler saatler geçtikçe sertleşmeye başlıyor. Biz şehir dışındaki Bursa Şehir Hastanesi'nde çektirdik EEG'yi ve dönene kadar sertleşmişti bile. Eşim 4-5 yıkamada çıkarabildi o kremleri.


Kafası böyle birilerini görürseniz bilin ki EEG'den çıkmıştır. Hastanede gören çoktu ve ters ters bakanlar olduğu için açıklama yapayım dedim. :)

Kısacası EEG korkulacak bir test yöntemi değildir. Bizim endişelerimiz de yersizmiş, onu anladık. Farklı sorularınız varsa bana yorum kısmından sorabilirsiniz. 

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!