Sağlıkta Sonuncuyuz!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
OECD ülkeleri arasında yapılan istatistiksel kıyaslamalara zaman zaman denk gelirsiniz. İşte onlardan biri de sağlık alanında. Sağlık alanını biraz daha özelleştirirsek 1000 kişi başına düşen doktor ve hemşire sıralamasında maalesef OECD ülkeleri arasında sonuncuyuz. OECD ortalamasının 3,5 olduğu listede bizim maalesef 1,9. Yani ülkemizde 1000 kişiye 2 doktor bile düşmüyor.


1000 kişiye en az doktor sayısı 1,9 ile bizde. Bizden sonra ise 2,3 ile Kore var. 1000 kişiye düşen 2,4 doktor sayısı ile Japonya, Meksika ve Polonya ise en kötüler sıralamasında üçüncülüğü paylaşıyorlar.

1000 kişiye düşen doktor sayısında 6,1 oranla beğenmediğimiz komşumuz Yunanistan birinci sırada. Onu sırasıyla 5,2 ile Avusturya ve 5,0 ile Portekiz takip ediyor.

1000 kişiye düşen hemşire sayılarında da maalesef sonuncuyuz. Ondaki yediğimiz fark maalesef daha fazla.


1000 kişiye düşen hemşire sayısında 2,1 ile sonuncuyuz. Bizden sonraki sonuncular ise şöyle 2,7 ile Şili ikinci ve 2,9 ile Meksika ise üçüncü. Dikkatimi çeken bir konu oldu ki o da şu. Yunanistan'da doktor sayısı oldukça fazla olmasına rağmen hemşire sayısı azmış. 1000 kişiye düşen hemşire sayısı 3,3 imiş Yunanistan'da.

1000 kişiye en fazla hemşire düşen ülkeler ise sırasıyla 17,7 ile Norveç, 17,2 ile İsviçre ve 14,5 ile İzlanda

Dün akşam haberleri izlerken bu veriler de verilmişti. Orada sokakta röportaj yapılan bir ablamız şöyle dedi: "Sağlıkta sonuncuyuz ama binalar güzel!" İroni yaptı ablamız tabii ki! Şehir dışlarına yapılan şehir hastaneleri ile sağlık sektörüne daha sert bir darbe indirildi. Evet gidip sabah saatlerinde sıra beklemiyoruz hastanelerde ama telefon ve internet başında sıra beklemeye başladık. Sırf sıra beklememek için millet özel hastanelere yöneldi. Özel hastanelerin sayısı mantar gibi çoğaldı. Her önüne geleni kesip biçen doktorlar türedi. Yazık hâlimize! Sosyal bir devletiz sözde ama sağlık hizmetinden yüksek paralarla yararlanıyoruz. :(

Aman akıl ve ruh sağlığınız ile birlikte beden sağlığınıza da dikkat ediniz!

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!