Geçenlerde iş icâbı İstanbul'a gitmiştim. (Sürekli gidiyorum ama neyse) İş görüşmesinin ardından öğle namazı vaktini kaçırmadan öğle namazımı bulunduğum muhitte eda etmeye niyetlendim. Yakınlarda Hacı Nimet Özden Camii Şerifleri vardı. Hemen abdestimi alıp namazımı eda ettikten sonra İstanbul bölgedeki çalışma arkadaşımla görüştüm. Ona namaz kıldığımı vs. söyleyince "Tanır mısın Hacı Nimet Özden'i?" dedi. "Nereden tanıyayım, hayır" dedim. "Nimet Abla" deyince dank etti. Çok şaşırmıştım. Millî Piyango oynasın, oynamasın herkes bilir Nimet Abla'yı. Eminönü'nde Yeni Camii bitişiğinde yıllardır Millî Piyango satar ve her sene yılbaşında da insanlar oradan bilet alabilmek için sıraya girerler. 1931 yılında sattığı bilete büyük ikramiye isâbet edince meşhur olmuştur Nimet Abla. 1899'da İstanbul'da doğmuş; 27 Temmuz 1978'de ise yine İstanbul'da vefat etmiş. O gün benim namaz kıldığım camiyi yaptırmaya 1963'te başlamış ve 1970'te ise tamamlamış. 1971'de camiye gelir kaynağı olması için kendi adıyla bir vakıf kurulmasını sağlamış ve boğazdaki yalısı ile tüm gayrimenkullerini satarak vakfetmiş.
Nimet Abla, camii yaptırdığını göre hayırsever biriymiş diye düşünüyor herkes ki öyleymiş de gerçekten. Hatta şurada çok detaylı bilgiler bulabileceğiniz yazı dizisinde şöyle bir bölüm de var:
Piyango işine başlarken dönemin Diyanet İşleri Başkanı’ndan, “Piyangonun haram olmadığı” yolunda görüş alan, iki kez hacca giden ve yaşamının son yıllarında, Esentepe’de bir cami yaptıran Nimet Abla, eşinin ifadesine göre, içki ve sigara kullanmaz, piyango bileti de almazdı. Sadece çay tiryakisiydi. Eminönü’ndeki küçücük gişede sabahtan akşama kadar kocaman bir semaver kaynar, karı koca işten zaman buldukça bardak bardak çay içerlerdi.
Bu Diyanet İşleri Başkanlığı hep mi böyleymiş acaba? Hep mi hatalı kararlar verirmiş? Bilerek mi yanlış adamlar Diyânet İşleri Başkanı yapılmış? Bu konu üzerinde tartışılması gereken bir konu. O dönemin Diyânet İşleri Başkanı'nı sordum Google Amcama, Mehmet Rifat Börekçi imiş. Zaten ilk Diyânet İşleri Başkanı da oymuş. Bilemiyoruz belki de Nimet Abla, kendisini öyle avutuyor.
Nimet Abla'nın son zamanları felçli bir şekilde geçmiş. Vefat edince kendi adını verdiği erkek yeğeni Nimet Özden işin başına geçmiş. Aslında şu an insanlar Nimet Abla'dan değil, Nimet Abi'den alıyor o biletleri.
Yeri gelince söyleyelim piyango, haramdır. Devlet eliyle oynatılması bunu değiştirmez. Günümüzde millî piyango da kalmamıştır zaten çünkü özelleştirilmiştir. O yüzden "millî" demek doğru değil artık. Haram olan bir işe vesile olmak da haramdır. O yüzden cami yaptırması vs. Nimet Abla'yı kurtarmaz ancak son zamanlarında bile olsa gerçek bir tevbe-i nasuh ettiyse onu biz bilemeyiz. Hakkında hüküm vermemiz doğru olmaz. En iyisini Hz. Allah ve onun rasülü bilir. Onlar nasıl bilirse biz de öyle biliriz. Cenâb-ı Hakk hepimize son nefese kadar, son nefes de dâhil olmak üzere hakiki iman nasip eylesin. Doğru yoldan ayırmasın. Bugün allâme olarak bilinen biri yarın nefsine uyup levvâme olabilir. Dikkat edip herkes hakkında sadece hüsn-ü zan beslemek lâzımdır.
Bir daha Esentepe tarafına gidersem bu sefer namaz kıldıktan sonra bir de Nimet Abla Müzesi'ni dolaşacağım. O da caminin bulunduğu yerdeymiş zaten. Siz hiç gittiniz mi oralara? Nimet Abla'nın gerçek adının Nimet Özden olduğunu biliyor muydunuz?
Borçla kurban, faizle hac, kumarla hayır..birileri bir yerlerde birilerini kandırıyor. Hayrolsun .
YanıtlaSilDiğerleri tamam ancak borçla kurban olur Vakt-i Dem. Bir sonraki kurbana kadar ödeyebileceğini düşünüyorsa birisi borçla kurban olur. Kurban kesmenin yolları aranmalı, kesmemek için bahane uydurmak yerine.
SilKatkınız için teşekkür ederim.
Diyanet öyle fetva verince yer yerinden oynamamış mı? Vah ki vah
YanıtlaSilŞu anda oynuyor mu sanki Cem?
SilImanın ve paranın kimde olduğunu kimse bilemez.
YanıtlaSilSanırım söz böyle idi.
Tam da yeri gibi. Aklıma geldi okuduktan sonra.
Adını şanını duymuştum da bu kadar detay bilmiyordum.
Aynen öyle. Birisi bir günah işler sen görürsün ve hakkında kötü düşünürsün ancak belki de o kişi gece tevbe etmiştir de sen bunu bilemezsin.
SilÇok doğru söylediniz Sn. Müfred. Amin...
YanıtlaSilAmiin... Allah bizleri sırât-ı müstakîmden ayırmasın. Emeğine sağlık üstadım, birçok şey öğrendim yazında.
YanıtlaSilFaydalı olabildiysem ne mutlu bana üstad!
SilÇokça duyduk adını ama detayını sizden öğrendik, teşekkürler Recep Bey.
YanıtlaSilBu arada piyangoya bu şekilde fetva veren dönemin diyaneti demek, çok enteresan
Yorumunuz için ben teşekkür ederim Gökhan Bey.
SilYıllarca namaz kıldığımı camiye gelmişsin. Nereden nereye.. 2008-18 yılları arasında her cuma oradaydım.
YanıtlaSilHz. Allah kıldığımız kılacağımız namazlarımızı kabul eylesin abi.
Silİlginç bir anı olmuş, inanın hayretle okudum ve daha önce hiç duymamıştım. Dediğiniz gibi kimin kurutulup kurtulmayacağı hakkında yorum yapmak doğru değil ama aynı zamanda gerçekleri de söylemekte fayda var:-)) Ayrıca insanların, kurumların bu konularda kaynak kabul edilmesi iyice tehlikeli bir hal almaya başladı. Tek Kaynak var o da belli :-)
YanıtlaSilGerçekler insanlara ağır geliyor bazen @SzgnBsl ama sizin de dediğiniz gibi her konuda da gerçekleri söylemek lâzım usulüne uygun olarak.
Sil