Akdeniz Toros'tan Helâl Gıda Hassasiyeti Semineri

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
15

Akdeniz Toros markasından bazı blog yazılarımda ara ara bahsetmiştim; beni sürekli takip eden arkadaşlarım muhakkak âşinâdır bu markaya. Akdeniz Toros gerek kırmızı et noktasında gerekse beyaz et konusunda helalliğinden şüphe etmediğim bir markadır. Helal denilince aklınıza sadece kırmızı ette hayvanın inek, dana, koyun, keçi gibi yenilebilir bir hayvan olması gelmesin lütfen. Her şeyiyle yenilebilir bir hayvan bile olsa kasap efendi keserken Allah lafzıyla kesmemişse o hayvan helallikten çıkar. Dışarıda gördüğümüz her %100 dana eti helal olmayabilir yâni. Bu hassasiyeti gözeten kasaplar tarafından usûlüne uygun bir şekilde kesilmelidir. Veya her "helal sertifikalı" ürün helal olmayabilir. Çünkü memlekette bu tarz belgelendirmelerin yapılması çok da zor değil. Veriyorsun parayı alıyorsun belgeyi. Sadece helal sertifikasından da bahsetmiyorum; çalıştığım endüstriyel sektörlerde de bu böyle maalesef.

Konu beyaz ete geldiğinde de çok farklı değil. Son zamanlarda helal hassasiyeti zâhiren de olsa arttığından dolayı beyaz et firmaları kuru yoluma önem vermeye başladılar ancak iş orada da bitmiyor. Tavuk kardeşin hayattayken yediği yem bile bu konuda çok önemli. Eğer tavuk kardeşe akrabalarının uzuvlarını renderlayıp yem diye verdilerse bu tavuk kardeş yamyam olur ve etinin yenmesi de haram olur. O yüzden bugün sizleri bir seminere davet edeceğim. Ben bu kadar anlatabiliyorum ancak işin uzmanından daha fazla bilgilenebilirsiniz. Nasıl olsa evdeyiz; iftara beyaz et yapma fikriniz de varsa bu semineri bence kaçırmayın.


📅  18 Nisan Pazar (Bugün)

⏰  15:30

🌐  https://youtu.be/VwNd3uQbpCs


Eğer bu helâl gıda konusuna ilgi duyuyorsanız şu iki kitabı da sizlere öneriyorum:

Yorum Gönder

15Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Etkinlik duyurusu için teşekkürler. Öyle bir devirde yaşıyoruz ki gözümle görmezsem inanmam diyecek haldeyiz.. Ne hale geldik:-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Sezgin Bey. Allah iyilerle ve iyiliklerle karşılaştırsın herkesi.

      Sil
  2. Severek takip ediyoruz bloglarınızı Sn. Müfred.

    YanıtlaSil
  3. Faydalı bir yazı olmuş. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Duygu Hanım. Hayırlı Ramazanlar.

      Sil
  4. Farkındalık yaratmak güzel bişi..Helal haram kısmı genel bir durum,dediğiniz gibi sadece et /yiyecek olarak görmemek lazım..Kazancınız haramsa, yediğiniz şey helal de olsa haram olabilir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok haklısınız Ertuğrul Bey. Helal dâiresini iyi ayarlamak gerekiyor. Neye helal neye haram diyeceğimizi iyi bilmemiz gerekiyor.

      Sil
  5. Bence sizin yerinizde et alma garantisi kesinlikle helaldir, Müslümanları azınlık olan batılı ülkelerin aksine. Hiç bilmediğim şeyleri paylaştığın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef düşündüğünüz gibi değil buralar Naia Hanım. :( Her ete direkt helal diyemezsiniz bu memlekette. :(

      Sil
    2. Öyle düşünüyorum çünkü Türkiye'nin tıpkı ülkemizde olduğu gibi Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülke olduğunu düşünüyorum. Ama Endonezya'da her zaman helal ve helal olmayan gıda raflarının ayrılması vardır.

      Sil
    3. Maalesef Türkiye bu konuda Malezya ve Endonezya gibi ülkelerin gerisinde. Helal gıda hassasiyeti yeni yeni başladı ama onda da tam kusursuz bir uygulama olduğu söylenemez. :(

      Sil
  6. Semineri dinleyemesek de blogda ara ara yazarsan iyi olur, ben de bu hassasiyete dikkat etmeye çalışıyorum. Şu sözün tabi çok anlamlı: Her "helal sertifikalı" ürün helal olmayabilir. Maalesef güven noktasında büyük şehirler daha sıkıntılı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsat buldukça muhakkak burada yazmaya gayret edeceğim Duo. Teşekkürler.

      Sil
  7. Helal ile haramın karışığı bu dönemde önemli bir oluşum. Çok dikkat etsekte adamlar içerik kısmına yazmadan ürün içine hile karıştırabiliyorlar. Bilgi için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!