Afyonkarahisar mı Afyon mu?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0

 


Şimdi sıra geldi memleketim olan Afyonkarahisar'a... İşin aslı ben Kütahyalıyım ama ailem Afyonkarahisarlı. Dikkat etmişsinizdir hep Afyonkarahisar kullanıyorum. Çünkü yenilerde çıkarılan bir yasa ile sadece Afyon demek yasaklandı. Zaten resmî olarak hiçbir zaman Afyon olmamış. Ama halkımız bunu kısaltarak okuduğu için resmî herhangi bir belge olmamasına rağmen uzun yıllar böyle kullanılmış. Bu konuyu aydınlatmak için böyle bir başlığı uygun gördüm.

Öncelikle Afyonkarahisar'ın bileşik bir isim olduğunu belirteyim. Afyon ve Karahisar'ın ayrı ayrı menşei var. Afyon'un kaynağına gelince hepinizce malum ki Afyon'un haşhaşı meşhurdur. Haşhaş, Yunanca "opium" dan gelmektedir. Zamanla "opium" kelimesi Türkçe "Afyon" gibi telaffuz edilmiş ve böylece dilimize yerleşmiştir. Bildiğiniz gibi Afyon uyuşturucu madde yapımında kullanılır. "Karahisar" ismi ise Afyon'un merkezinde bulunan 4. zaman diliminde oluşmuş olan kaleden gelir. Bunun için "Afyonkarahisar" denilmiştir.

Gördüğünüz gibi Afyonkarahisar hakkında diğer iki ilimizde olduğu gibi birden fazla rivayet yok. (Ne de olsa benim memleketim:)) Bu yüzden diğerlerinden kısa sürdü bu yazım. Ağrı'da buluşmak üzere sağlıcakla kalın...

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!