Ağrı Dağı'nın Eteğinde...

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0

Eski blog yazılarımı buraya kopyalıyorum da görüyorum ki ne kadar çok ergence ve yazım yanlışı dolu bir şekilde yazıyormuşum. Yaza yaza kendimi geliştirmişim sanki... :)



Dün "ciao" kelimesini anlattım. Bu yüzden de ara vermiştim 81 il 81 hikâye'ye. Kaldığımız yerden devam edelim. Plaka numarasına göre 4. ilimiz Ağrı'dayız bu sefer.


Ağrı isminin menşei üzerine bilimsel bir kaynak yok hepsi hikâye. Nereye baksam Ağrı ilimiz ismini Ağrı Dağı'ndan almıştır yazıyo. Sanki onu kimse bilmiyo! Rivayete göre Ağrı ismi Arapça "Ararat"dan geliyor. (Tamam burası doğru) Daha sonra buraya gelen kavimler buraya Eğri Dağ ismini vermişler. Bizim Türkler de geldikleri her yerin ismini Türkçeleştirirlermiş. (Bugün tam tersi. Her Türkçe yazıyı Türkilizce haline getiriyoruz. Vah halimize!) Neyse türkçeleştirdiklerinde Ağrı Dağı da büyük olduğu için "Ağır Dağ" demişler. Daha sonra zamanla dil aşınmasıyla Ağrı halini almış.

Gördüğünüz gibi bilimsel bir bilgi yok. Hepsi hikâye belki doğru belki yanlış. Benim elimden daha ilerisi gelmez. Bundan sonrası etimologların işi.

Hiçbir yeriniz AĞRImasın e mi? :)

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!