Avustralya'da Domatesin Tanesinin 3 TL Olması

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
14
En alttaki video görüntülenemiyordu. Onu yeniledim ve yazının tarihini de böylece güncellemek istedim. 5 Mayıs 2017'de yazmışım bu yazıyı. Kurlara bakın. :)

---------------

Ekşisözlük'te benim yazımın da başlığını oluşturan bir konu açmış NeredeOEskiBayramlar kullanıcı adına sahip şahıs! Açmaz olaymış. Çünkü kendince ülkemizdeki domates fiyatlarını savunurken Avustralya ile Türkiye arasındaki gelir farklılıklarını gözardı etmiş. Açmaz olaymış dedim çünkü çok fena madara oldu kendisi.

Bu zât-ı madara Avustralya'daki WoolWorths mağazasının internet satış fiyatını koyarak tezini savunmaya başlamış. Avustralya'da domatesin tanesi $1,16 (Avustralya Doları). 1 AUD = 2,6285 TL deyince bir adet domatesin fiyatı 3,05 TL oluyor diye de iddiasını sürdürmüş.


Bunu madara etmek isteyenler ise boş durmamış ve hemen Avustralya'nın asgari ücretini bulup bizim ülkemizle karşılaştırmışlar. Avustralya'nın asgari ücreti için DokuzaKadar kullanıcı adına sahip yazar $2405 derken Trojka ise $1782 demiş. Mortar ise Avustralya Doları'nı Türk Lirası'na çevirerek asgari ücreti 6448 TL olarak bulmuş. Hepsi de yaptıkları hesaplarda alım gücüne rağmen Türkiye'de domatesin daha pahalı olduğunu ispatlamışlar ama yine de gerçekçi yollardan bir hesap da ben yapayım:

Bizde asgari ücret 1404 TL. Domatesin kg fiyatı ise Carrefoursa, Migros ve Özdilek'in sanal marketlerinde yaptığım araştırmalara göre en ucuz 7,95 TL. Bu demektir ki bizdeki bir asgari ücretli maaşının tamamıyla 176,6 kg domates alabiliyor.

Bir de Avustralya'ya bakalım. Avustralya'da haftalık dilimlerde asgari ücret belirleniyormuş ve haftalık asgari ücret ise $672,70. Bir haftada 4 haftadan birkaç gün daha fazla oluyor ama biz yine iyimser davranıp 672,70*4 = $2690,8 diyelim. Vatandaşın verdiği WoolWorths'ta adet fiyatının yanı sıra kg fiyatı da verilmiş ki bu $8,90'mış. Yukarıdaki hesabı buraya da uygulayalım bakalım ne çıkacak:


source: tradingeconomics.com

Avustralya'da bir asgari ücretli maaşının tamamıyla 302,34 kg domates alabiliyor. Yani bizdeki bir asgari ücretliden neredeyse iki kat fazla domates alabiliyor. Üstelik biz domates cennetiyiz diye övünen bir millet iken Avustralya'da domates yetişmiyor bile. Yetişse bile çoğu ithal ediliyor.

Uzun sözün kısası benzinin, arabanın, telefonun pahalısını kullanan bizler domatesin de en pahalısına layık görülüyoruz. Bir de internette ileri geri konuşmadan önce iyice araştırma yapmak lazım.

Bu arada siz en son kaça aldınız domatesi? Avustralya'da yaşayan falan varsa bizi de aydınlatırsa çok seviniriz ayrıca.

Yazımızı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın domates reklamıyla bitirelim dedim:


Tags:

Yorum Gönder

14Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Tarım ülkesi olan bu güzel ülkeye yazık.

    YanıtlaSil
  2. Son yıllarda meyve,sebze fiyatları uçmuş gidiyor.Çocukken annem mutfak taşının oraya doldururdu meyveyi.Gelip gidip yerdik biz de.Üstelik 6 çocuk ve tek maaş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene doğru dürüst mandalina yiyemedik. Eskiden 1,00₺ olurdu kilosu bu sene 5,00₺'den aşağı inmedi Daha Mutlu Yaşam. Eskiden paranın bereketi vardı değil mi?

      Sil
  3. Kazakistan'da ise kış aylarında domates 12 lira kadar oluyor. Kimse de şikayet etmez. Biliyorlar, parayı kimlerin yediklerini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de olduğu gibi her halk hak ettiği gibi yönetiliyor teyzo...

      Sil
  4. Domates almıyorum eve. Yazdan kalan kavanoz domatesleri tüketiyoruz. Hem kış domatesi lezzetli olmuyor hem de çok pahalı. Marketlerde kilosu 40 liradan başlıyor.
    Hadi domatesi geçtim de kış sebzesinin fiyatları el yakıyor. Dün pazardan birer demet roka, maydanoz ve tere aldım, 50 lira verdim. Ispanak olmuş, 40 lira kilosu. Karnabahar 60-70 lira, kilosu.
    Dış ülkelerle kıyaslama yapmak için önce gelire bakmak lazım. Hele emeklinin vay haline.
    Paylaşım için teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey ateş pahası maalesef. :( Dediğiniz gibi kıyaslamayı gelire göre yapmak gerekir ki koskoca tarım ülkesi ne hâle düştü maalesef. :(

      Sil
  5. Ben fiyat olarak bakmıyorum duruma pahalı bile olsa sağlıklı bir ürün tüketmek istiyorum.. Ne alırsam alayım mutlaka dışı bozuk değilse içi bir acaib normal değil! Herşey böyle.. ticaret ahlakı kalmamış. Biz meyve sebze yetişmeden önce insan yetiştirelim gerisi kendiliğinden düzelir inşallah hayır ve afiyet duaları cümlemizin üzerlerine olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin. Gıdada en fazla hile hurda bizim ülkemizde var maalesef. Yurt dışına kaliteli diye gönderilen gıda ürünleri kamyon kamyon geri geliyor. Bir de bunların iç pazara verilenlerini ve hatta onların almayıp bize lâyık gördüklerini düşünün. :(

      Sil
  6. Bugün izlediğim bir videoda, bir adam elindeki bir demet otla bir sığırı sadece iki kez kandırabildi. Üçüncü kez sığırı kaldırmadı. Adam sürekli bizi kandırıyor Yani, bu ekonomiyi hak ettiğimizi düşünüyorum; neyi hak ediyorsak onu yaşıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peygamberimizin hadisi var. Yöneticilerin halkın aynası olduğunu belirtiyor. Dediğiniz gibi biz halk olarak neysek meclise gönderdiklerimiz de bizim içimizden birileri. :(

      Sil
  7. Bizde fiyatlar hep değişiyor. Bazen 2,5 euro bazen 4. Taze sebze meyve genelde pahalı 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de de aynısı. Her gün değişiyor fiyatlar maalesef. :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!