Avustralya'da Domatesin Tanesinin 3 TL Olması

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Ekşisözlük'te benim yazımın da başlığını oluşturan bir konu açmış NeredeOEskiBayramlar kullanıcı adına sahip şahıs! Açmaz olaymış. Çünkü kendince ülkemizdeki domates fiyatlarını savunurken Avustralya ile Türkiye arasındaki gelir farklılıklarını gözardı etmiş. Açmaz olaymış dedim çünkü çok fena madara oldu kendisi.

Bu zât-ı madara Avustralya'daki WoolWorths mağazasının internet satış fiyatını koyarak tezini savunmaya başlamış. Avustralya'da domatesin tanesi $1,16 (Avustralya Doları). 1 AUD = 2,6285 TL deyince bir adet domatesin fiyatı 3,05 TL oluyor diye de iddiasını sürdürmüş.


Bunu madara etmek isteyenler ise boş durmamış ve hemen Avustralya'nın asgari ücretini bulup bizim ülkemizle karşılaştırmışlar. Avustralya'nın asgari ücreti için DokuzaKadar kullanıcı adına sahip yazar $2405 derken Trojka ise $1782 demiş. Mortar ise Avustralya Doları'nı Türk Lirası'na çevirerek asgari ücreti 6448 TL olarak bulmuş. Hepsi de yaptıkları hesaplarda alım gücüne rağmen Türkiye'de domatesin daha pahalı olduğunu ispatlamışlar ama yine de gerçekçi yollardan bir hesap da ben yapayım:

Bizde asgari ücret 1404 TL. Domatesin kg fiyatı ise Carrefoursa, Migros ve Özdilek'in sanal marketlerinde yaptığım araştırmalara göre en ucuz 7,95 TL. Bu demektir ki bizdeki bir asgari ücretli maaşının tamamıyla 176,6 kg domates alabiliyor.

Bir de Avustralya'ya bakalım. Avustralya'da haftalık dilimlerde asgari ücret belirleniyormuş ve haftalık asgari ücret ise $672,70. Bir haftada 4 haftadan birkaç gün daha fazla oluyor ama biz yine iyimser davranıp 672,70*4 = $2690,8 diyelim. Vatandaşın verdiği WoolWorths'ta adet fiyatının yanı sıra kg fiyatı da verilmiş ki bu $8,90'mış. Yukarıdaki hesabı buraya da uygulayalım bakalım ne çıkacak:

source: tradingeconomics.com

Avustralya'da bir asgari ücretli maaşının tamamıyla 302,34 kg domates alabiliyor. Yani bizdeki bir asgari ücretliden neredeyse iki kat fazla domates alabiliyor. Üstelik biz domates cennetiyiz diye övünen bir millet iken Avustralya'da domates yetişmiyor bile. Yetişse bile çoğu ithal ediliyor.

Uzun sözün kısası benzinin, arabanın, telefonun pahalısını kullanan bizler domatesin de en pahalısına layık görülüyoruz. Bir de internette ileri geri konuşmadan önce iyice araştırma yapmak lazım.

Bu arada siz en son kaça aldınız domatesi? Avustralya'da yaşayan falan varsa bizi de aydınlatırsa çok seviniriz ayrıca.

Yazımızı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın domates reklamıyla bitirelim dedim:



Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Tarım ülkesi olan bu güzel ülkeye yazık.

    YanıtlaSil
  2. Son yıllarda meyve,sebze fiyatları uçmuş gidiyor.Çocukken annem mutfak taşının oraya doldururdu meyveyi.Gelip gidip yerdik biz de.Üstelik 6 çocuk ve tek maaş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene doğru dürüst mandalina yiyemedik. Eskiden 1,00₺ olurdu kilosu bu sene 5,00₺'den aşağı inmedi Daha Mutlu Yaşam. Eskiden paranın bereketi vardı değil mi?

      Sil
  3. Kazakistan'da ise kış aylarında domates 12 lira kadar oluyor. Kimse de şikayet etmez. Biliyorlar, parayı kimlerin yediklerini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de olduğu gibi her halk hak ettiği gibi yönetiliyor teyzo...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!