Sütre Koyalım; Koymayanlara Koyduralım!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
Sütre kelimesini belki de ilk defa duymuş olabilirsiniz. Namazla alâkalı bir terim. Namazla milletçe çok fazla alâkamız olmadığı için bilmeyenleri kınamamak lâzım! 

Sütre, Arapça bir kelime ve 3 farklı anlamı var:
Bizim yazımızla ilgili olan kısım 2. anlamı. Burada tanım biraz eksik olmuş sanki. Sütre sadece kırda veya açık bir yerde namaz kılarken değil önümüzden birinin geçme ihtimali olduğu her yerde (cami ve mescidin içinde bile) koyulur. 


İşte burada eksikliğimiz var. Cuma'dan Cuma'ya camiye giden bir millet olduğumuz cami ve cemaat âdâbını da bilmiyoruz tabii. Namaz kılanın önünden geçmek günahtır. İnsanları günaha sokmamak için önünden kimse geçmeyecek şekilde namaza durmak gerekmektedir ancak bunu uygulayanı mumla ara ki bulasın! Bomboş camide bile tam çıkış kapısının önünde duran adamlar gördüm ben.

"Peki bu sütre denilen şey zor bulunan bir şey mi?" diye soranlar olabilir. Hayır efendim! Sütre dediğimiz şey bir sandalye olabilir, bir çanta olabilir, bir mont olabilir. Maksat namaz kıldığını ve o alanın senin namaz kılma alanın olduğunu belirtmek ve belirlemek.

Sütre dikmeden (koymadan) caminin ortasında, öndeki insanların tam geçeceği yerde namaza duranları uyaralım lütfen. 


Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Sütrenin bir ölçüsü vardı ama hatırlayamıyorum şimdi. Onu da ilave ederseniz iyi olur. Çünkü çok küçük ve yatay bir şeyden olmayabilir. Belirli bir yükseklikte olması gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölçüsü olduğunu bilmiyordum. Şu bilgilere ulaştım:

      "Sütre'nin Şartları

      a)Sütre bir zira' (45 cm.) ya da daha fazla uzunlukta olmalıdır. Kalınlığının ölçüsü yoktur. Herhangi bir kalınlıkta veya incelikte olması mümkündür. Kalem kalınlığında olması bile yeterli olabilir.

      b)Sütre düz olacak, eğri olmayacaktır. Zira eğri bir nesneyi sütre edinmek sahih olmaz.

      c)Sütre ile namaz kılan kimsenin ayak uçlarının arasındaki mesafe üç zira uzunluğunda olmalıdır (Abdurrahman el-Cezîri, Dört mezhebe göre İslâm Fıkhı, çev. Mehmet Keskin, I, 364).

      d)Kişi sütre edinebileceği şeyi bulur da yerin sertliğinden ötürü dikemezse (ki yer kayalık, taşlık vb. olabilir) onu uzunlamasına veya enlemesine koyması sahih olur. Kişi sütre edinecek herhangi bir şey bulamazsa ön tarafına hilâl şeklinde bir çizgi çizer (Ebû Davûd, Sünen, Salât,102/690).

      e)Bir insanın sırtını sütre edinmek de sahih olur. Meselâ namaz kılan kişinin önünde, arkası dönük birisi oturmaktaysa bunun sırtına doğru namaz kılarak sütre edinmek sahih olur. Şayet oturan kişinin yönü namaz kılana yönelik ise sahih olmaz. Önde oturanın kâfir bir erkek ve yabancı bir kadın olmaması da şarttır (Ebû Davûd, Sünen, Salât, 702; Nesâî, Kıble, 7; Abdurrahman el-Cezîrî, İslâm Fıkhı, I, 364).

      f)Namaz kılan kişi, sütre olarak, gasbedilmiş veya necis bir şeyi bulursa (gasb her ne kadar haramsa da) bunu sütre edinmesi sahih olur (A. Cezirî, a.g.e., Terc. I, 364).

      g)Sütre'ye yakın durmak şarttır.

      Rasûlüllah (s.a.s) şöyle buyurur:

      "Sizden biriniz sütreye doğru namaz kıldığı zaman ona yaklaşsın ki, şeytan namazında ona vesvese vermesin" (İbn Mâce, İkâme, 39)."

      Sil
  2. Bilgilendirme için teşekkürler. Yalnız "Sütre dediğimiz şey bir sandalye olabilir, bir çanta olabilir, bir mont olabilir" cümlesini "... bir sandalye, çanta veya mont olabilir" olarak yazarsan anlatımda bozukluk olmaz. Sütre bilgisinden çok bu cümle benim gözüme takıldı. Nedense?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beytullah POYRAZ;

      Okur gibi yazmışım ben haklısın. Neden olacak fesatlığındandır. :)(Şaka, şaka)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!