Freelancer çalışma modeli son dönemde adını sıkça duyduğumuz ve bundan sonra da sıkça duymaya devam edeceğimiz bir çalışma şeklidir. Özellikle internet teknolojilerinin gelişmesi ile beraber ortaya çıkan ve freelancer çalışma modelinin oluşmasının arkasında yatan en önemli etmenlerden biri personel takip programı ya da diğer bir adı ile iş takip programlarıdır. Bu programların geliştirilmesinden sonra freelancer çalışma modeli daha sağlam temeller üzerine taşınmıştır.
Freelancer çalışma modelinin son dönemlerde popülerleşmesinin bir nedeni de kazancının yüksek olması diyebiliriz. Freelancer çalışma modelinde, çalışılan zamanlarda her ne kadar daha sıkı ve daha yoğun çalışılıyor olsa da çalışma saati açısından bakıldığında klasik çalışma modeline göre çok daha yüksek miktarlarda gelir elde etmek mümkün. Durum böyle olunca freelancer çalışma modeline olan ilginin son dönemlerde artış göstermesi hiç de şaşırtıcı bir durum değil.
Freelancer çalışanların aylık kazançları
Kazanç grafikleri kişiden kişiye ve sektörden sektöre değişkenlik göstermektedir. Aylık ortalama kazancın sektörden sektöre değişiklik göstermesinin temel nedeni bazı sektörlerde yapılan işlerin riskli olmasıdır. Risk faktörü arttıkça kazanç da buna paralel olarak artmaktadır. Kişiden kişiye değişiklik göstermesinin temel nedeni de tecrübe faktörüdür. Sonuç olarak bu işte saatlik ücreti çalışan kişi belirlemekte ve bu ücret tecrübeye ve eğitime paralel olarak artış göstermektedir. İsterseniz gelin meslek dallarına göre freelancerlar ne kadar kazanıyor bir bakalım:
Blog yazarları/Çevirmenler
Türkçe blog yazıları yazan ve İngilizce/Türkçe çeviri yapan bir çalışan saatlik ortalama 15 $ kazanmaktadır. Ayrıca yine bu sektörde çalışan bir freelancer 1000 kelimelik bir yazı için 25 $ kazanmaktadır. Çeviri için ise genel olarak 100 kelime için 3 dolar gibi bir ücret kazanılmaktadır. Ortalama çalışma süreleri ve bir ayda bitirilen projeler hesaplandığında bu sektörde çalışan bir freelancer aylık ortalama 1000 $ kazanmaktadır.
SEO/ASO Uzmanları
SEO (Search Engine Optimization), arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. ASO (Apple Store Optimization) ise uygulama mağazaları optimizasyonu anlamına gelmektedir. Kısaca açıklamak gerekirse; sitelerin ve uygulamaların arama motorlarında ve uygulama mağazalarında ilgili aramalarda daha üst sıralarda çıkması için çeşitli optimizasyonlar yapılmaktadır. Dünyada ve ülkemizde oldukça popüler olan bu işi gerçekten iyi bir şekilde yapan sınırlı sayıda freelancer bulunmaktadır.
SEO/ASO uzmanları saatlik ortalama 30 $ kazanmaktadır. Aylık kazançları ise ortalama 2 bin $ bandındadır.
SEO/ASO uzmanları saatlik ortalama 30 $ kazanmaktadır. Aylık kazançları ise ortalama 2 bin $ bandındadır.
Data Entry (Veri Girişi)
Data entry olarak bilinen veri girişi işleri internet üzerinden yapılabilecek en kolay işlerden bir tanesidir. İnternetin ortaya çıkışından bu yana “data entry” işleri yapılmaktadır. Bilgisayar kullanabilen ve internetle arası iyi olan hemen her kullanıcının rahatlıkla yapabileceği bir iş olan “data entry” günümüzde de birçok kişi tarafından yapılmaktadır.
“Data Entry” işinde çalışmak için herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duyulmadığı için diğer freelancer işlere nazaran çalışılması daha kolay bir iştir. Buna paralel olarak geliri de diğer işlere nazaran daha düşüktür. “Data Entry” çalışanları saatlik 5-7 $ arasında bir gelir elde etmektedirler. Aylık kazançları ise ortalama 500 $ bandındadır.
Voice Over (Seslendirme)
Freelancer olarak yapabileceğiniz işlerden biri de seslendirme işidir. Bu iş için gerekli ekipmanınız varsa ve sesinize güveniyorsanız birçok projede yer alarak yüksek getiriler elde edebilirsiniz. “Voice Over” olarak bilinen bu iş dalında çalışan bir kişi saatlik ortalama 25 $ kazanmakla birlikte aylık ortalama gelir 1500-2000 $ arasında olmaktadır.
Son Sözler
Freelancer çalışmak birçokları için bir yan gelir olarak görülse de aslında tam zamanlı çalışma modeline evrilmektedir. Yakın bir gelecekte oldukça popüler olacağı tahmin edilen freelancer çalışma modeline aşina olmak gelecekteki işinizi şekillendirmek adına oldukça faydalı olacaktır. Dünya üzerindeki her şeyde olduğu gibi çalışma modellerinde de göz ardı edilemeyecek bir değişim yaşanmaktadır. “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” sözü içinde bulunulan durumu en iyi şekilde anlatmaktadır. Değişimi yakalayın!
Metehan KANMAZ
--------------------
ReHiTu'dan Not: "Freelancer Çalışanlar Aylık Ortalama Ne Kadar Kazanıyor?" başlıklı yazı misafir yazarımız Metehan KANMAZ tarafından kaleme alınmıştır. Sizler de ReHiTu.com'da misafir yazar olmak isterseniz recephilmitufan(et)gmail.com üzerinden ulaşabilirsiniz.
Baya iyi para kaldırıyorlarmış 😀
YanıtlaSilBiz de mi girsek bu işlere Cem? :)
Sildenemek gerek.. seslendirme işine aklım yattı :)
YanıtlaSilSizde o potansiyel var EFENDİm! :)
Silseslendirmede para var. İSMEK kursları ile önce diksiyon sonrasında spikerlik sunuculuk, vaktiniz olursa da seslendirme kursu alabilirsiniz.
YanıtlaSilBUSMEK'te de var mı ki? Olsa da vakit ayıramayız sanırım...
SilAyrıntılı açıklamalı güzel bir makale olmuş.Kaleminize yüreğinize sağlık.
YanıtlaSilMetehan Bey'in kalemine sağlık...
SilBlog yazarlığından para kazananları duyuyorum ama onların milyonlarca takipçisi vardır herhalde reklam filan sayesinde kazanıyorlardır, blog yazısı çevirip para kazanılıyor mu gerçekten bunu ilk kez duydum..teşekkürler:)
YanıtlaSilBlog üzerinden para kazanmak için öncelikle İngilizce bir blog olması lâzım bana göre! Türkçe blogda reklam gelirleri çok çok düşük!
SilTürkçe bloglardan yüksek miktarda para kazananlar genelde büyük miktarı sponsorlardan karşılıyorlar zaten. Reklamlardan gelen kısım sunucu ve domain hizmetlerine gidiyordur muhtemelen. yoldaolmak com adresini örnek verebilirim.
SilEskiden Adsense de iyi para kazandırıyordu ama şimdi hem reklamverenler tık başına kuruş veriyor hem de ₺, $ karşısında çok eridi. Dediğiniz gibi sponsorlardan iyi para kazanılıyor.
SilSeslendirme bana yetenek işi gibi geliyor. Sadece yeterli bir eğitimle profesyonel hizmet verebilecek düzeye getirilebilir. Favorim çevirmenlik. Her yerde ekmek kapısı var.
YanıtlaSilAynen seslendirme ayrı bir meziyet işi. Ben beceremem mesela...
SilDemek Türkçe yazmak yerine iniglizce öğrenip İngilizce yazmaya başlasak baya kazancağız :)
YanıtlaSilİngilizce bu alanda da şart kardeşim Ali evet...
SilGelişen teknoji iş hayatında kendi sektörünü yaratıyor. Bildiğiniz üzere şu anda bir çok şirkette bizler yeni sanayi devrimine hazırlanıyoruz. Teknoloji mühendisliğine evriliyoruz. Genç kardeşlerime küçük bir tavsiyem gelecek yazılımcıların, elektronikçilerin, bilgisayarcıların ve kısmen endüstri mühendislerinin yılları olacak. Freelancer çalışmak özgürlüktür aynı zamanda. Aman disiplin kaçmamalı, yoksa kazanmak zor.
YanıtlaSilBunların yanına bir de kimya mühendislerini eklemek gerek bence. Teşekkürler tavsiyeler için Mehmet Bey.
SilFaydalı bilgiler ve güzel bir içerik olmuş Teşekkürler :)
YanıtlaSilSizin tekrar gündeme getirmeniz ile ben de Metehan arkadaşımıza teşekkür etmiş olayım.
Sil