Bir Diktatörün Sonu!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
18
Diktatör deyince sizin aklınıza kim geliyor bilmem ama ben sizlere Romanya'nın 1989'da ta burasına kadar gelen kendi halkı tarafından öldürülen diktatör cumhurbaşkanı Nikolay Çavuşesku'dan bahsedeceğim. Nicolae Ceaușescu diye de geçiyor. Bol videolu, kısa yazılı bir paylaşım olacak.

Kimmiş bu Çavuşesku kısaca öğrenelim:


Çavuşesku'yu tanımama vesile olan Akademi Dergisi şöyle yazmış:

"Romanya'nın diktatörü olan Çavuşesku'yu halk devirmişti ve karısı ile birlikte kurşuna dizilmişlerdi. Son günlerinde Romanya'nın ekonomisi de şimdilerdeki Türkiye ekonomisi gibiydi.

Aç kalan yığınları kandırabilecek ve zapt edebilecek bir lider yoktur. Tok olan yığınlar da aslında kandırılamazlar ama kanmış numarası oynarlar. İşte bu yüzden, iş, geçim, makam, rütbe, vurgun vurma, karın doyurma derdine böyle diktatörleri milletler kendi elleri ile var ederler. Onu diktatör oluncaya kadar, sonra iyice azıp hukuk tanımaz azgın bir kanunsuz oluncaya kadar besler, büyütür, desteklerler. Her hatasına, her yalanına, her kandırmasına sessiz kalırlar.

Bu, böyle bir millet aç kalana kadar böyle devam eder. Bu davranışları sebebi ile çevredeki ülkelerin milletleri perişan olsalar bile umursamazlar ama sıkıntı kendilerine vurduktan sonra böyle diktatörleri böyle milletler devirirler."

Çavuşesku döneminin Romanya'sını şimdiki Türkiye'ye benzetmemize sebep olan emarelerden bir tanesi saraylar. Birinin adı "Halkın Sarayı" (Çavuşesku öldürüldükten sonra "Halkın Evi" denmeye başlanmış.), diğeri ise Beştepe. Aksaray falan da deniliyor sanırım.

Şimdi Pentagon 1. ve bu saray da 2. ise bizim saray kaçıncı büyük? Bunu da araştırsın ve yazsın lütfen birisi.
25 yıl Romanya'yı yönetmiş bir adamın son günleri oldukça zor geçmiş. Zaten sonunda da kurşuna dizilerek öldürülmüş! 
Bu paylaşacağım son videoyu küçüklere izletmeyin. Çavuşesku ve eşi Elena televizyonda 2 saat yargılandıktan sonra idam edilmiş. Zalimler ve diktatörler için yaşasın cehennem! 25 yıl boyunca zulmettiğin halkın seni Nikolay harcadı değil mi Çavuşesku?

Yorum Gönder

18Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Kaleminize sağlık. Harariri'nin kitabında bir bölümde anlatılıyordu. O bilgileri de hatırlamama neden oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir şeye vesile olduysam ne mutlu bana. Yorum için teşekkürler...

      Sil
  2. İlk defa bir öldürülme sahnesinden hiç etkilenmedim. Hainlerin sonu budur! O kadar kişinin ahı bir gün olur size kurşun gibi döner.
    Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında aynı duyguyu ben de yaşadım Ece Hanım. Hiç etkilenmeden izledim kurşuna dizilme sahnesini.

      Sil
  3. Geçmiş, arada bakıp herkesin kendine hatırlatma yapacağı bir alan. Değerli bir çalışma yapmışsınız. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Videolar falan çok iyi içerik olmuş abi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saray kıyaslaması yaptığım için yazıyı kaldırmam yönünde ikaz edenler de çok oldu ama...

      Sil
  5. O sene bu olayı TRT'de izlemiştik! Bir devlet başkanının idamını alelade bir olaymış gibi normal normal yayınlamışlardı! Hatta o kadar etkilemişti ki nerede kimlerde olduğumu hangi koltukta oturup nasıl izlediğimi bile dün gibi hatırlarım!

    YanıtlaSil
  6. Daha önce duymuştum fakat detaylı bilgim yoktu. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorum için. Benim de detaylı bilgim yok. Sn. Profesör yazacak tarihin karanlıklarında kalan kısımlarını ve öğreneceğiz.

      Sil
  7. Diktatörlerin sonuna üzülmüyorum hakediyorlar.

    YanıtlaSil
  8. Şahsen yazınızın %90 'una katılmayacağım. Hele hele şimdi ki Türkiye ile kıyasmalanız akıl tutulması diye düşünüyorum. Benzetmeler yapılırken sosyoekonomik ve nüfus olarak incelenmeler yapılıp öyle karar verilmelidir. Romanya dediğiniz ülke şuan 20 milyon, Türkiye 'nin bir ili kadar. Ayrıca bahsettiğiniz olay öyle 2-3 video ile anlatılacak kadar basit değil. Darbeyi kim yaptı? Ceaușescu neden 2 saat içinde asıldı? Asılmasa neler anlatacaktı? Ülke el değiştirince neden NATO 'ya aldılar? Ayaklanmalar başladığında batı medyası ölen protestocuların 64 ni kişiye vardığını söylüyordu. Ceaușescu öldürüldükten sonra gerçek rakamın 1000 kişi altı olduğu açıklamdı. Ayrıca ateş emri veren bakan ve generalin yeni kurulan hükümette bakanlık verildiği öğrenildi. Yani bu olay 3 video, 300 kelime ile anlatılmaz ve yazınızın gerçeklik payı sıfırdır, kusura bakmayın hocam. Biraz daha araştırma yapmanızı beklerdim. Son olarak muhalif kimliğinizi başka ülkelerde katliam yapmış veya yapmamış kişiler ile ülkemizin siyasilerini bir tutmanıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madde madde cevap vereyim ben size Sn. Profesör:

      * Yazımın %90'ına değil tamamına da katılmayabilirsiniz.

      * Ben ekonomi ve saray bağlamında kıyasladım. Bu genel olarak kıyasladığım anlamına gelmez. Bu olayda nüfusun ne alakası var onu çözemedim.

      * Çavuşesku diktatör değil miydi sizce? Bildiklerinizi paylaşın da bilgilenelim o zaman.

      * Ben bu ülkede kimseye diktatör demedim ama nedense herkesin aklına birileri geliyor ve kendince savunmaya geçiyor. Ben sadece bu ülkedeki siyâsilere değil tüm dünyadaki siyâsilere muhâlifim. Hepsi aynı. Al birini vur ötekine! Siyasete girip de bir tane düzgün kalan adam yok! Rahmetli Muhsin Başkan gördüğüm, duyduğumuz, bildiğimiz kadarıyla ender kişilerden biriydi.

      * Yazımın neresinde gerçeklik payı sıfır? Bu yazıdaki gerçek veya gerçek olmayan şey nedir? Gerçek neye denir?

      Sil
    2. *Nüfusla ile ekonomi arasında ki bağlantıyı size yorum kısmında anlatamam. Siz araştırabilirsiniz.
      * Ben diktatör değil dedim mi? Bunu nereden çıkardınız? Yorumumun neresinden böyle bir anlam çıkardınız?
      *Diktatör diyince evet sayısız seçime girip 1 adet bile kazanamamış birisi geliyor. Sizin aklınıza kim geliyor bilemem tabi?
      *Gerçek neye denir? Şimdi bunun felsefi açıdan sizinle tartışacak değilim tabi. Konuyu farklı yerlere çekmenin bir yararı olmaz. Yazınızın dergiden alıntı kısmı gerçeği yansıtmıyor. Romanya hiç bir zaman Türkiyenin seviyesine çıkamamıştır. Hele hele o Romanya bu zamanın Türkiyesi gibiymiş :) Ben gerçekleride yazdım yukarıda bununla ilgili kitaplar okuyabilirsiniz. Hatta bu adam ABD ye olan borcunuda ölmeden önce ödeyip kapatmıştı. Burada kişiler önemli değil olaylar önemli, o zamanda şimdide senaryolar aynı. Neyse ki ülkemiz için o günler geride kaldı. Bu yorumum bu konu için son yorumdur. Teşekkürler.

      Sil
    3. Yorumunuz için ben teşekkür ederim Sn. Profesör. Olayı farklı yerlere çekmeye çalışan ben değilim sizsiniz en başından beri. Saygılar...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!