488: Pagofobi, Frigofobi ve Agorafobi

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6
#BirYaşımaDahaGirdim etti 488!


Sabah sabah yine bir yaşıma daha girdim be arkadaş! Quora'da dolaşırken aşağıya da gömeceğim soru - cevap geldi önüme. Soru şöyle; "Bir şef olarak müşterinizden size gelen en tuhaf talep neydi?" David Starnes'ten beni yaşlandıran cevap gelmiş:

Read David Starnes' answer to As a chef, what’s the weirdest request you’ve gotten from a customer? on Quora

agoraphobia



David burada müşterisinin 3 fobisinden bahsetmiş. Bir tanesi diğerlerine nazaran daha yaygın olan bir fobi, agoraphobia. "Alan korkusu" olarak çevrilebilir ancak şöyle kısaca bir özeti var:

pagophobiaMağdur kişi, evi terk etmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine veya dükkanlara girmekten, kalabalık içerisinde, sinemalarda veya dar ve kapalı odalarda bulunmaktan, ya da trenle, otobüsle veya uçakla seyahat etmekten korkar. Bu nedenle ya bu yerlere gitmekten kaçınır ya da oralarda bulunduğu sürece büyük korkular yaşar.

David'in mağdur müşterisinin diğer 2 fobisi ise benim bu yazıyla ilk defa duyduğum fobiler. Pagophobia buz ve don korkusu; frigophobia ise soğuk ve daha da soğuk olacak korkusu.

David'in müşterisinde bu yukarıdaki 3 fobi de varmış. O yüzden restorana kimselerin olmadığı geç saatlerde ve sıcak günlerde gelirmiş. Üzerinde hava soğursa diye hep kalın kıyafetler olurmuş. Klimanın kapalı olduğu özel bir odada kendisine özel bir servis açılırmış. "Buz" kelimesi kesinlikle kullanılmazmış. Yemek yemeye yarayan araç gereçler de soğuk olmazmış.
frigophobia
Pagofobi ile frigofobiyi öğrenince ben çok şaşırdım ancak düşününce bizim memleketteki mahallemizde de bir abla var onun da frigofobisi var sanırım. Sürekli kalın kıyafetler giyiyor ve soğuktan korkuyor. Sizde veya yakın çevrenizde var mı bu yukarıda saydığımız korkulardan herhangi biri? Varsa bunu yenmek için neler yapıyorsunuz/yapıyorlar?

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Çevremde rastlamadım bu fobilere. Fakat ilki biraz ben de olabilir. Çünkü kalabalık ortamlarda çok fazla vakit geçiremiyorum. Evde daha rahatım. Asansöre tek olarak binerim ama yabancı birileri binerse pek hoşlanmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalabalık ortamlar bana da çok cazip gelmiyor.

      Sil
  2. Aaa çok ilginçmiş. Ben de soğuğu sevmem ve kışın kat kat giyinirim ama bu başka bir şey:) ne garip şeyler var dünyada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bu başka bir şey. Bu yazın bile aman soğuk oluverir diye kat kat giyinmek denen şey. :)

      Sil
  3. Parophobia ve frigophobia korkularını duyduğumu sanmıyorum. İnsanda fobi oluşması için zor bir durum yaşamış olması lazım diye düşünüyorum. O müşterinin soğuk ve buzla ilgili çok kötü bir anısı olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen sizin dediğiniz gibidir. Belki de küçükken bu konuda ciddi biri korkuya maruz kaldı.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!