TÜBİTAK'ın Reddettiği Yarım Nobel Ödülü Alan Türk: İlayda ŞAMİLGİL

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
İlayda ŞAMİLGİL ismini siz de benim gibi geç duymuş olabilirsiniz. Kendisi ve beyni göç etmiş bu diyarlardan artık. Neden mi? Çünkü ürettiği proje ve projelere TÜBİTAK önem vermemiş. O da liseyi bitirir bitirmez üniversite okumak için taa Amerikalara gitmiş. İşte bu Amerikalara gitmeden önce Polonya'da katıldığı yarışmadan tam puan alıp birinci olmuş. Proje, TÜBİTAK'a sunduğu projenin tıpkısının aynısı imiş hem de!

İlayda ŞAMİLGİL, "Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem" adını verdiği projesini lise yıllarında TÜBİTAK'a sunuyor ve onlar TÜBİ ki de TAK'mıyorlar. O da Polonya'daki First Step to Nobel Prize in Physics yarışmasına yöneliyor. İlayda burada 70'ten fazla ülkeden katılan 5000 projenin arasından tam not alarak birinci oluyor.


Başlıkta yarım Nobel dememin sebebi işte bu. Yoksa yukarıda adı geçen yarışmanın gerçek Nobel'le hiçbir alakası yok. İlayda'nın adı böylece şu anda okuduğu Cornell Üniversitesi'nde de yaygınlaşıyor ve onu NASA araştırmalarının yapıldığı projeye dahil ediyorlar. 2014 yılında yani 5 sene önce olmuş bu yarışma. Aradan geçen 5 yılda İlayda ŞAMİLGİL nerelerdedir acaba? Bu projeye katıldığında Özel MEF Lisesi'nde okuyormuş. 

İlayda aslında çocukluğundan beri bir sürü farklı projeler üretmiş. Mesela İstanbul'daki metro istasyonlarında kanserojen olan radon gazını ölçümleyip valiliğe ve belediyeye iletmiş. Onlar da çeyrek altın verip teşekkür etmiş sadece.

Siz İlayda ŞAMİLGİL'i daha önce duymuş muydunuz? Haberi okuyunca "as bayrakları as" dediniz mi?

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!