501: Ig Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
#BirYaşımaDahaGirdim etti 501!

Daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama orijinal Nobel ödülüne karşı parodi olarak ortaya çıkarılan Ig Nobel ödülleri bu sene de sahiplerini buldu. Açıkçası ben ilk defa duydum ve dereceye giren icatlar "Yok artık!" dedirtti. Ig Nobel Ödülleri, Harvard Üniversitesi tarafından her sene en anlamsız, en saçma icatlara veriliyor. Bu sene kazananların ödülleri 10 Trilyon Zimbabwe Doları idi. "Trilyon"a aldanmayın. Zimbabwe'nin parasının değeri o kadar düşük ki bu 10 Trilyon Zimbabwe Doları normal Amerikan Doları ile 30 - 40 cent gibi bir rakama tekabül ediyor.



Gelin 2019 yılındaki Ig Nobel Ödülleri hangi dallarda hangi kişilere verilmiş tek tek bakalım:


Tıp Ödülü: Edimsel (operant) öğrenme veya “tıklayıcı eğitimi” olarak adlandırılan basit hayvan eğitimi tekniğinin ortopedik ameliyat yapacak cerrahları eğitmek için kullanılması araştırmasıyla Karen Pryor, Theresa McKeon ve Dr. Martin Levy (ABD)

Ekonomi Ödülü: Kağıt paralardaki bakteri incelemesiyle ödüle layık görülen Voss ve ekip arkadaşları, hangi ülkenin kağıt parasında tehlikeli bakterilerin rastlandığını araştıran Habip Gedik, Timothy ve Andreas Voss, (Türkiye, Hollanda ve Almanya)

Biyoloji Ödülü: Ölü mıknatıslanmış hamam böceklerinin yaşayan mıknatıslı hamam böceklerinden farklı davrandığını araştıran Ling-Jun Kong, Herbert Crepaz, Agnieszka Górecka, Aleksandra Urbanek, Rainer Dumke, and Tomasz Paterek (Singapur, Çin, Avustralya, Polonya, ABD, Bulgaristan) 

Psikoloji Ödülü: Bir kişinin ağzında bir kalem tutmasının başka bir kişiyi mutlu edip etmediğini araştıran Fritz Strack (Almanya)

Kimya Ödülü: Beş yaşındaki bir çocuk tarafından üretilen günlük toplam tükürük miktarını hesaplayan Shigeru Watanabe, Mineko Ohnishi, Kaori Imai, Eiji Kawano, and Seiji Igarashi (Japonya) 

Mühendislik Ödülü: Bebek bezini değiştiren bir makineyi icat eden Iman Farahbakhshv (İran) 

Barış Ödülü: Kaşıntıyı kaşımanın zevkini ölçen Ghada A. bin Saif, Alexandru Papoiu, Liliana Banari, Francis McGlone, Shawn G. Kwatra, Yiong-Huak Chan, and Gil Yosipovitch ( İngiltere, Suudi Arabistan, Singapur, ABD) 

Fizik Ödülü: Wombatların neden ve nasıl küp şeklindeki kaka yaptıklarını nasıl ve niçin inceleyen Patricia Yang, Alexander Lee, Miles Chan, Alynn Martin, Ashley Edwards, Scott Carver, and David Hu ( ABD, Tayvan, Avustralya, Yeni Zellanda, İsveç, İngiltere) 

Anatomi Ödülü: Fransa'daki giyinik ve giysili potacıların testis torbasındaki sıcaklık simetrisini ölçen Roger Mieusset and Bourras Bengoudifa (Fransa)

Ne değişik icatlar yapmış arkadaşlar. Bu arada Ig Nobel ismi İngilizce'de "kalitesiz, değersiz" anlamına gelen "ignoble" den uyarlanmış bir isimmiş. Önceki yıllardaki ilginç icatları görmek isterseniz de şu siteyi ziyaret edebilirsiniz. 

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!