Erken Çocukluk Döneminde Okul Kayıt Oranları

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
Ben şahsen okul hayatıma direkt 1. sınıftan başladım. Okul öncesi eğitim almadım. Hatta ben bir köy okulunda birleştirilmiş bir sınıfta başladım okul hayatıma. 1988 doğumluyum ben. Benim dönemimde kentlerde yaşayan akranlarım anaokuluna gitmişlerdir pek tabii ancak ben gitmedim. 

Okul öncesi eğitimde ülkemizde belli bir seviyeye gelindi bence artık. Hatta kreş sayıları da hatrı sayılır derecede arttı. Annenin iş hayatına daha fazla katılması ile kreşlere verilen çocuklar her geçen yıl artıyor.


OECD'nin yayımladığı rapora göre 2017 verilerine bakıldığında erken çocukluk dönemindeki bireylerin eğitim ve bakım hizmetlerine katılımları ülkeler bazında ele alınmış. Türkiye bu alanda henüz OECD ülkelerinin aritmetik ortalamasına ulaşamamış durumda imiş. Aşağıdaki tablo daha açıklayıcı ve interaktif olacak bizler için:



Biz bu interaktif tabloyu dikkate alırsak sizin de incelemeniz daha kolay olur. Ülkemizi ve her yaş grubundaki en düşük ve en yüksek kayıt oranına sahip ülkeleri renklendirdim. İlginç veriler var aslında.

Türkiye'de yaş ilerledikçe okul kaydı oranı artıyor ancak genel olarak OECD ülkelerindeki ortalamanın altında. 3 yaşta oran %10 iken, 4 yaşta %37 ve 5 yaşta %59. Kafamı karıştıran konu ise üstteki görselde 5 yaştaki oranımız %73. İkisi de aynı kaynak hâlbûki. En son 2017 verileri dikkate alınıyor bu tabloda. Dolayısıyla ülkemizdeki son düzenlemeler ile erken yaşta okula kayıt olma oranları geçen 2 yılda artmıştır diye tahmin ediyorum.

3 yaş çocuklarda en yüksek kayıt oranı %100 ile İsrail'de. Zorunlu eğitim o yaşta mı başlıyor acaba? En düşük kayıt oranı ise %2 ile İsviçre.

4 yaş çocuklarda en yüksek kayıt oranı ise %100 ile Birleşik Krallık'ın. En düşük oran ise %12 ile Suudi Arabistan.

5 yaş çocuklarda en yüksek kayıt oranı ise %100 ile Fransa iken en düşük kayıt oranı ise %0 ile Birleşik Krallık.

Birleşik Krallık verilerinde bir sıkıntı mı var bilmiyorum ancak 4 yaşta oran %100 iken 5 yaşta %0 oluyor. Ya veriler işlenmemiş ya da gerçekten böyle bir eğitim sistemi var diye akla geliyor. Çoğu ülkede (x) ile gösterilen 5 yaşların oranı 3 ve 4 yaştan sonra yükselerek gelirken ilginçtir ki Avustralya, Yeni Zelanda, İtalya, İrlanda ve Birleşik Krallık'ta düşüş eğiliminde. Bunun nasıl bir açıklaması var acaba merak ettim açıkçası.

Sizin bu istatistikten yaptığınız çıkarımlar nelerdir? Bunları bizimle paylaşır mısınız?

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!