Maçin Neresi?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
1
Geçenlerde bir arkadaşım Whatsapp durumuna koymuş özlü bir söz. Orada "Maçin" ifadesi geçiyor. Ona sordum "Neresi bu Maçin?" diye ancak bilmediğini söyleyince ben de Google Amcama Sordum. Bahse konu olan o paylaşım şuydu:


"Azm-u gayret ne Maçin'den ne de Çin'den gelecek;
Zorla olmaz yiğidim istek içinden gelecek."

Bu dizelerde Çin ile birlikte zikredildiği için Maçin'in bir yer ismi olması gerekiyor diye düşünüyordum zaten ama neresi olduğunu bilmiyordum. Biraz araştırma yaptım ve bulduklarımı sizlerle paylaşacağım.

Burada ayrı ayrı kullanılmış ancak Osmanlıca "Çin-i Maçin" diye bir kullanım da varmış. Buradaki Çin, Çin'in kuzeyini; Maçin ise Çin'in güneyini ifade etmek için kullanılıyormuş. Aslında eski dönemlerde Maçin kavmi de varmış. Şimdiki Doğu Türkistan bölümü olarak düşünebilirsiniz. Maçinler, Çin'in güneyinde, kuzeydeki Çinlilerden farklı bir hayat sürermiş. Müslüman olan bir kavimmiş aynı zamanda. Erkekleri tembel ve zevklerine düşkün olduğundan işler kadınlara kalırmış. İşte bundan dolayıdır ki "maço" kelimesini bu "Maçin" halkına dayandıran da var. Başka bir kaynakta da "Maçin"in asıl yazılışı "Manzi" imiş. Bu da "Güney barbarları" demekmiş. Maçoluk da bir barbarlık olduğuna göre bu kelimenin de köküne inmiş olduk diye düşünüyorum. 

Kısacası bizim ele aldığımız dizelerde geçen Maçin, "Çin'in güneyi" için kullanılan bir kelime imiş. Çin, eski tarihlerde en uzak yer olarak bilindiği için uzaklık tariflerine sürekli kullanılmış. Peygamber Efendimiz bile "İlim Çin'de de olsa alınız." buyurmuşlardır. Çin'in kuzeyi uzaksa güneyi de uzaktır anlayışı ile "Çin-i Maçin" ifadesi te'kid için kullanılmış. Aşağıdaki görselde Jın yazan mavi kısım Kuzey Çin'i, Song yazan turuncu kısım ise Güney Çin'i gösteriyor.



Maçin adında eskiden Osmanlı toprağı olan Romanya'da bir kasaba da varmış. Romanya'daki Maçin'in Güney Çin'le bir alakası var mı bilemeyeceğim. Aramızda Maçin'e giden var mı? :)

Yorum Gönder

1Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. **Angkor Wat, Kamboçya'daki Angkor arkeolojik parkında bulunan bir tapınak kompleksidir.** Dünyanın en büyük dini anıtıdır ve Hindistan tanrısı Vishnu'ya adanmıştır. Tapınak, 12. yüzyılda Khmer İmparatorluğu Kralı II. Suryavarman tarafından yaptırılmıştır. ve tamamlanması 30 yıl sürdü.
    [Image of Angkor Wat, Kamboçya]

    Angkor Wat, üç dikdörtgen avludan oluşan bir dizi duvar ve hendek ile çevrilidir. En dış avlu 1,5 kilometre (0,9 mil) karedir ve ana tapınağı içeren iç avlu 500 metre (1.600 fit) karedir. Ana tapınak, üç katlı bir kutsal alana sahip bir dağ olarak tasarlanmıştır.Tapınağın tepesinde merkezi bir kule bulunur ve her bir yüzünde bir gopura (kule kapısı) bulunur.

    Angkor Wat, Khmer mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Tapınak, karmaşık oymaları ve heykelleri ile ünlüdür. Tapınağın duvarları, Hindu mitolojisinden sahneleri tasvir eden kabartmalarla kaplıdır. Angkor Wat, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Alanıdır.

    Angkor Wat, Kamboçya'nın en popüler turistik yeridir. Tapınak her yıl milyonlarca ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Angkor Wat, Kamboçya'nın ulusal gurur kaynağıdır ve ülkenin bayrağında yer almaktadır.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!