Yeşil Bursa Ama Havası Kirli!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
DoğrulukPayı sitesinin şu paylaşımını okudum ve Bursa'nın içler acısı hâlini sizlerle paylaşmak istedim. Hava kirliliği konusunda Bursa maalesef başı çeken illerden bir tanesi imiş. Sanayileşme ve diğer etkenler ile birlikte o Yeşil Bursa yerini Kirli Bursa'ya bırakıyor sanki. :(

2018'de hava kirliliğin en yüksek olduğu Hava Kalitesi İzleme İstasyonları sırasıyla Kahramanmaraş Elbistan, Iğdır ve Bursa'daki istasyonlar olmuş. Bursa'da ayrıca Beyazıt Cd. üzerindeki istasyon da bu kötü sıralamada 8. sırada yer alıyor.


8. sırada yer alan Beyazıt Caddesi'ndeki hava kirliliğinin sebebi sanayiden değil muhtemelen Uludağ eteklerinde oluşan sisten kaynaklanıyor olabilir. Bu konuda detaylı bir açıklama yok çünkü.

Bursa'daki hava kirliliği konusunda şu çarpıcı detayı da paylaşmış DoğrulukPayı sitesi:

"Öte yandan hava kirliliğinin değerlendirilmesinde bir diğer önemli faktör, sınır değerlerinin aşıldığı gün sayısı. Günlük sınır değerlerinin yıl içinde kaç kez aşıldığına ilişkin verilere baktığımızda, Bursa’da geçtiğimiz sene toplam 327 günde 50 μg/m3’lük sınır değerinin aşıldığını görüyoruz. Bir başka ifadeyle, 2018’de Bursa’da yaşayanlar yılın neredeyse tamamında kirli hava soludular."


Bursa aşım günü sayısı ile ilk sırada yer alıyor maalesef. Ben Bursa'nın havasının bu kadar kirli olduğunu bilmiyordum açıkçası. :(

2016 yılından beri Türkiye'nin hava kalitesini takip edip Kara Rapor adıyla raporlar sunan Temiz Hava Hakkı Platformu'nun verilerine göre 2016'dan beri hava kalitesinde hiçbir olumlu değişme olmayan iller arasında da Bursa yer alıyor maalesef. Bu iller arasında memleketim Afyon'u da görmek üzdü açıkçası.

Hava kirliliğine bağlı ölümler incelendiğinde de bu sebeple yaşanan ölüm sayıları bakımından Bursa 3098 vakıa ile İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alıyormuş.

Siz Bursa'nın havasını nasıl buluyorsunuz? Bursa'da yaşamaktan memnun musunuz? Bursa'nın havası neden bu kadar kirli acaba? Yorumlarınızı bekliyorum.

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!