Cüzdan Duâsı Gerçek mi?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
23
Geçen Cuma günü, Ramazân-ı Şerîf'in son cuması, baldız bir mesaj iletti ve "Böyle bir şey var mı?" diye sordu. Etrafımda azıcık meraklı ve azıcık hoca olarak tanındığım için bu tarz sorular gelir bana zaman zaman. Severim de zaten bu tarz soruların peşine düşmeyi. Gelin birlikte bakalım o mesaja ve yazımıza devam edelim:

Cüzdan Duâsı

Görselde de yazdığı üzere Ramazân ayının son cuma günü selâ ile ezân-ı Muhammedî arasında Araf Sûresi'nin 10. âyeti ile Sâd Sûresi'nin 54. âyeti birlikte yazılır ve cüzdan içine konulursa hiç çıkartmamak kaydıyla para sıkıntısı çekilmeyeceği iddia ediliyor. 

Ben biraz araştırdım ve internette bu duânın cüzdan duâsı olarak geçtiğini bolluk, bereketlik için uygulandığını öğrendim. Kimisinde farklı şartlar var. Mesela diyor ki bir yıl sonra yine aynı vakitte yani Ramazân-ı Şerîf'in son cumasında selâ ile ezân arasında eskisi çıkarılıp suya atılacak ve yerine yenisi koyulacakmış. Kimisi vakti geniş tutmuş selâdan ikindi vaktine kadar demiş. Kimisi de demiş ki sadece Araf Sûresi'nin 10. âyeti yeter. 

Üstte de gördüğünüz üzere duânın çeşitli varyasyonları var. Aslolan şu ki böyle bir duânın geçerli mâkul bir kaynağı yok. En azından ben rastlayamadım. Evet iki ayet de "geçim" ve "rızık" konularından bahsediyor ki anlamlarını buraya yazmakta fayda var:

“Doğrusu biz sizi yeryüzüne yerleştirdik ve orada size geçim vasıtaları verdik. Ne kadar da az şükrediyorsunuz.” (A'raf, 7/10)

“Bu bizim verdiğimiz rızıktır ve onun biteceği de yoktur.” (Sad, 38/54)


Evet bu iki ayetin berekete sebep olacağı doğrudur ve haktır. Mümkündür böyle bir şey ancak işte bir yıl cüzdanda taşı, sonra suya at vs. gibi şartlara bağlanması açıkçası mâkul değil. Ayrıca erkekler cüzdanlarını genelde arka ceplerinde taşır ki göbek altıdır ve makata yakındır. Bir ayetin böyle bir bölgede taşınması ne kadar doğrudur? Yoksa sadece hanımefendilere yönelik bir duâ mıdır bu? Allâh'tan böyle bir kural yoktu gördüğüm yerlerde. 

Hz. Allâh'ın âyetleri arasında rızık ve bereket gibi konulardan bahseden başka ayetleri de varken neden bu iki ayet tercih ediliyor acaba? Bunun da kesin bir kaynağa dayanması lâzımdır. 

Yukarıda da yazdığım gibi kesinlikle duânın gücüne inanırım. Hatta şu an dünya ayaktaysa bunun ağzı duâlı sıbyanlar, talebeler, yaşlılar sâyesinde olduğunu bilirim. Duâ ile nâmümkün olan bir şey mümkün hâle muhakkak gelebilir ancak böyle herhangi bir delile dayanmayan bir uygulama bana doğru gelmiyor. 

Gelin ben size bolluk - bereket için, rızık genişliği için, cüzdanınızın dolu olması için, bol bol zekat verebilmeniz için birkaç yöntem söyleyeyim. Bu aciz nefsime de bir hatırlatma olsun aynı zamanda:

  • Her akşam aksatmadan Vâkıa Sûresi okuyun.
  • Yemeklerden sonra muhakkak yemek duâsı okuyun.
  • Yemeklerden sonra tabağınızı sünnetleyin.
  • Masaya dökülen ekmek kırıntılarını muhakkak toplayın ve yiyin.
  • Bol bol şükredin ve "Elhamdülillah" deyin.
  • İşlediğiniz küçük - büyük tüm günahları terk edin.
  • Rabbimizi bol bol zikredin.
Bu vesile ile bayramınızı tekrar tebrik ediyorum. Umarım sonraki bayramlarda ailelerimizle birlikte güzel günler geçiririz. Duâlarınızda şu fakiri de unutmayın. 

Yorum Gönder

23Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Teşekkür ederim enişte 😊

    YanıtlaSil
  2. Tecrube ettigim bir sey var,,,,Zekat,bagis ,yardim yaptigim zaman ciddi anlamda ummadigim yerden helal bir kazanc elde ediyorum...
    Bunu kalpten söylüyorum...
    Bir anımı anlatayım;
    Birgun bursa metrosunda okula isime gidiyordum.Hemen yanimda oturan bir kisi telefonda konusuyor ve cocuklarinin hasta oldugunu ilac almak icin parasi olmadigini karsi tarafa soyluyor...Ben dinliyorum...Oyle icten ki ..karsi tarafa parasi olmadigini ise de gelemeyeceginj soyluyor...Benden para filan istemedi bu arada...Ben magdur cocuklari duyunca icim acidi...Cikardim cantamdan 100 tl verdim...Ama cantamda iki bolme var biri buyuk para digeri kucuk para koyarim...Elime o an 100 tl geldi...Icimden dedim nasibiymis olsun dedim ve 100 tl verdim...Verirken dedim ..Kim birinin ihtiyacini giderirse rabbim ona da yardim eder..Bana allahim isterse mislisini verir .dedim ..

    Aradan 3 ay gecti....ayni adam ayni metro ve ayni numara ben aldandigimi anladim...Yine ayni magduriyet telefon konuşması...uzuldum tabi..bu sekilde aldanmak ....

    Ve o aksam bir haber geldi..

    Kocam malatyali..
    Kocamada kardesleri kır arazi para etmeyen araziyi verdiler miras payi olarak 10 yil once....Kendilerine sulak iyi arazileri aldilar..
    Aksam aldigimiz haber bizi mutlu etti..Dogalgaz boru hatti bizim tarladan gececek ve tarlanin degerinin 10 kati ucreti bize devlet veriyor...

    Simdi Allah oyle buyuk ki...Aldanarak verdigim para karsiligi...Yillar once miras icin haksizlik edilerek pay verilen kır tarlanın birden para etmesi...
    Iste hepsi ayni aksam oldu....Rabbim gercekten adaletin cok buyuk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıklar olsun insanların duygularıyla oynayıp kandıranlara. Siz Allah rızası için vermişsiniz ve Rabbim de sizin hayrınıza kat kat misliyle karşılık vermiş. Bol bol sadaka ve zekat verebilmeyi nasip etsin Rabbim size.

      Bayramınız mübarek olsun...

      Sil
    2. Allah ile aldanan aldanmaz..

      Sil
  3. Aynı görüşteyim. Sizin de bayramınız mübarek olsun...

    YanıtlaSil
  4. Hocam aynı paylaşımı bende gördüm sizin gibi degerli bir ilahiyatçı arkadaşa sordum sizinle aynı eksende cevap aldım açıklamalarınız ve bilgilendirme için teşekür ederim

    YanıtlaSil
  5. Cüzdan duası gerçek mi değil mi bilmem ama duada geçen "şükretmek" ifadesi işin sırrı bence..Dille şükretmeyi (ve dualar okumayı) yapmadıktan sonra o yazılı dualar pek bir işe yaramaz..Kur'an'ı duvara asmak ve onu unutmak gibi birşey..En son yazdığınız yöntemler daha mantıklı..Emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Ertuğrul Bey Her halde şükretmeyi bilmek lâzım

      Sil
  6. İrfan ehli kimselerden dua istenildiğinde ''Allah bereketini arttırsın'' derlermiş. Yani burada çokluktan ziyade bolluk ve bereket üzerinde durmanız ayrı bir güzel olmuş üstadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En son bayramda aradığım en büyük teyzem de "Avuçladığınız altın olsun " diye dua eder hep. En içten amin buna geldi ev halkından :)

      Sil
  7. Bayramınız mübarek olsun. :)
    Yazının başında cüzdanda taşımaktansa her gün dua okumak çok daha faydalıdır diye düşünmüştüm ki siz de benzer şeyler yazmışsınız. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için. Aklın yolu bir zaten.

      Sil
  8. cüzdan duası duydugum fakat pek de itibar etmedigim birşeydi..böyle konularda cok secici ve kaynak sorgularım.. kurandan ayetler oldugunu bilmiyordum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde maalesef aşırı derecede bilgi kirliliği olduğu için her konuda seçici olmak gerekiyor zaten.

      Yorum için teşekkürler Sobe!

      Sil
  9. bana mantıklı geldi bu dua :) ben de yanımda taşırım bir dolu dua, büyüklerimiz verir ya, yol duası, bereket duası, bereket hurma çekirdeği gibi :)

    YanıtlaSil
  10. Bende duaların hikmetine inanlardanım ama cüzdan yerine illa taşınmak istiyorlarsa araçlarında çantalarında taşısınlar cep sıkıntı lavaboya giriliyor üstüne oturma ihtimali v.s bu kadar inandığı kutsal bir duayı daha iyilerde taşısınlar Allah herkesin gönlüne göre versin.

    YanıtlaSil
  11. Benim her zaman söylediğim şey işte bu. İnsanlar artık eskisi gibi öğrenmeye, kendi doğrularını değiştirmeye açık değil. Herkes, her şeyi biliyor. O yüzden ben böylelerine efor sarf etmiyorum. Öğrenmek isteyen belli ediyor kendini.

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!