Küresel ısınmadan dolayı ne kışlarımız kış gibi, ne de yazlarımız yaz gibi artık. Her sene yazın farklı bir günde son 50 yılın sıcaklık rekorlarını kırıyorken, kışın ise günler çok daha ılıman geçiyor. Ben çocukken çok iyi hatırlıyorum kış olup da kar yağdığı zaman çatıların saçaklarında aşağıya doğru buz sarkıtları olurdu. Bizler de kartopu yapıp o sarkmış buzları kırmaya çalışırdık. Bazı buzlar o kadar kalın olurdu ki defalarca kartopu isabet etmesine rağmen kırılıp da düşmezdi aşağıya. Şimdilerde ise artık bırakın o buz kütlelerini karı bile zor zar görebiliyoruz. Doğalgaz faturası az geliyor eyvallah ancak ileriye dönüş düşünecek olursak bu büyük problemlerin bir sinyali aslında.
Yazlar da ha keza aynı. Her geçen sene daha sıcak oluyor gibi sanki. Ben her sene arabadaki klimayı daha uzun süre ve daha yüksek derecelerde kullanıyorum artık. Kuraklıklar daha fazla olduğu için göllerimiz, barajlarımız kuruyor her sene. Bunlar hep küresel ısınmanın etkileri. Bizim üzerimizdeki en basit etkileri bunlar ama daha geniş çerçevede baktığınızda daha fazla olumsuz etkileri var.
Bugüne kadar kayıtlara geçmiş en düşük ve en yüksek sıcaklıkları merak ettim; sizler için araştırdım. En düşük olandan başlayalım.
Kayıtlara Geçmiş En Düşük Sıcaklık
Dünya tarihinde bugüne kadar kayıtlara geçmiş en düşük sıcaklık -89,2 °C ile Antarktika kıtasındaki Vostok İstasyonu'nda ölçülmüştür. 21 Temmuz 1983'te bu sıcaklık değeri ölçülmüş.
Vostok İstasyonu, Sovyet Rusya'nın ikinci Antarktika seferi sırasında 16 Aralık 1957'de kurulmuş, 37 yıl araştırmalar için kullanıldıktan sonra 1994'te kapatılmış. Bu düşük sıcaklıkların yaşandığı o bölgedeki buz tabakasının kalınlığı ise 3700 metre imiş.
Kayıtlara Göre En Yüksek Sıcaklık
Bu konuda açıkçası iki ayrı bilgiye rastladım kaynaklarda. En çok karşılaştığımı ilk olarak paylaşmak isterim. Bugüne kadar dünya tarihinde kaydedilen en yüksek sıcaklık 56,7 °C imiş. 10 Temmuz 1913'te Ölüm Vadisi de denilen Greenland Ranch'te ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nde kaydedilmiş.
Bir başka kaynakta ise ölçümün uzaydan yapıldığı detayını da paylaşarak 2005'te İran'da Lut Çölü'nde 70,7 °C sıcaklıklar görüldüğü paylaşılmış.
Ülkemizde Kaydedilen En Düşük ve En Yüksek Sıcaklıklar
Peki bizim ülkemizde bugüne kadar kaydedilen en düşük ve en yüksek sıcaklıkları hiç merak ettiniz mi? Bunun cevabı da Meteoroloji'nin web sitesinde var. En düşük sıcaklık -46,4 °C ile Van Çaldıran'da 9 Ocak 1990'da ölçülmüş. En yüksek sıcaklık ise 49,0 °C olarak Şırnak Cizre'de 27 Ağustos 1961'de ölçülmüş. Ülkemize daîr diğer "en" meteorolojik bilgiler ise aşağıda:
Sizin sıcakla - soğukla aranız nasıl? Sıcağı mı seversiniz, soğuğu mu? Bugün orada havalar nasıl? Kaç derece? :)
Mutlu, sağlıklı, huzurlu pazarlar. :)
“Havalar nasıl olursa olsun sizin havanız iyi olsun” Mottosu ile büyüyen bir nesiliz biz. Evet sizin de dediğiniz gibi kışı kış, yazı yaz gibi geçirenlerdendik.hatırlıyorum da kar yağışından bahsedildiğinde “dizboyu kar” tabiri her senenin klasiği idi. Bunu sadece geçen yıllarda bir kez yaşadık onda da dediğiniz gibi “küresel ısınmanın” etkisi ile bir-iki gün sürdü. Hemencecik eridi gitti. Artık kışları ılıman yazları da bir değişik (rüzgarlı) Yaşar olduk. 1991 yılında Kıbrıs’ta iken sıcaklığın gölgede 50’leri bulduğu iddia ediliyor. Asfaltta yumurta pişirme eylemlerini izliyorduk. Bu da bir klasik halini almıştı. Nefes alınmaz yazlar ve dondurucu olan kışlar meğer ekolojinin doğru halleri imiş. Şimdi bizlerde 4 mevsimi eşit aralıkla yaşamayan ülkeler sıfatına düştük. Acaba neden?
YanıtlaSilArtık dediğiniz gibi mevsim sayılarımız yakında dörtten aşağı düşecek herhalde. Zaten mevsimlerin yaşandığı aylar, günler de kayıyor yavaş yavaş. Nedeni teknolojik olarak çok geliştiğimiz için doğayla çok ilgilenemediğimiz olabilir mi acaba? :(
SilDurum çarpıcı gerçekten. İnsanlar bu yüzyılda ne kadar geliştiğinden, teknolojiden bahsededursun sadece dünyanın sonunu hızlandırıyoruz.
YanıtlaSilSıcağı da soğuğu da pek sevmem. Sonbaharı severim zaten en çok. :)
En güzeli baharlar zaten ama kış da sonbahar gibi geçiyor zaten. :(
SilBoa noite. Infelizmente no Brasil também sentimos as mudanças do clima.
YanıtlaSilTüm dünyayı etkisi altına alan büyük bir sıkıntı bu maalesef. :(
SilAllah sonumuzu hayırlı etsin insanlar bu boş vermişlik kıymet bilmemezlikle bazen hak ediyorlar. Tabi yaşlarda yanıyor teşekkür ederiz.
YanıtlaSilÇok fazla umudumuz da yok artık. Bu boşvermişlik böyle devam eder gider. :(
SilNe diyim hep insanların hatası
YanıtlaSilO konuda çok haklısınız. İnsanoğlunun doğaya verdiği zararların etkisi bunlar hep...
SilSe está notando en todo el mundo, y quien lo niegue es que está ciego
YanıtlaSilSí, tiene razón, pero los gobiernos parecen incapaces de tomar medidas definitivas.
Sil(Evet haklısınız ancak hükümetler kesin önlemler alamıyor sanki.)
-46 derece ne demek ya. Araçların motor yağı bile koyulaşmaya hatta donmaya başlar. Rusya'da olduğu gibi Van'da da kontakları kapatmadılar herhalde o gece :)
YanıtlaSilMeteoroloji muhakkak bu konuda bir uyarı geçmiştir. O kadar soğuk olmadığında bile filo kiralama firmaları yayımladıkları bültenlerde gece bile araçları birkaç saatte çalıştırmayı öneriyor.
SilThe frequency and intensity of heat waves in my corner of the world is increasing is due to a warming climate.
YanıtlaSilHappy Sunday!
Happy Sunday Veronica. If it is possible...
Silİklim değişikliği uzun yıllardır dünya gündeminde olan bir konu. Üzerinde bilmem kaç milyar insan yaşarken doğanın kendini tamir etmesi biraz zor görünüyor bana. Bizden sonraki nesilleri zor günler bekliyor.
YanıtlaSilGüzel bilgiler paylaşmışsınız, ilgiyle okudum çok teşekkürler.
Bu saatten sonra düzelmesi evet zor anca bu kötüye gidiş belki bir nebze yavaşlatılabilir. :(
SilYorumunuz için teşekkür ederim.
Bugün buralarda yazdan kalma bir gün vardı :)
YanıtlaSilAlanya'dayım, burası da öyle. :)
Sil