Son birkaç gündür nerede ne yazacağımı, hangi paylaşımı hangi sosyal medyada yapacağımı bir türlü netleştiremiyorum. Bunun için de bir çark uygulamasını kullanıyorum. Evet bu kadar fazla sosyal medya kullanımı iyi değil ancak vazgeçmek de zor geliyor. Az önce telefondaki elzem uygulamalar hariç hepsini silmeye teşebbüs ettim ancak son anda durdurdum kendimi. Sonrasında pişman olacağımı hissettim aralarında silmemem gerekenleri silersem düşüncesi ile.
Üstteki ruh hâlimin sebeplerinden biri de 3-4 gündür raporlu olmam. Bel fıtığından dolayı rapor aldım. Bu süreçte birkaç doktora gittim. Araştırmalar yaptım. Küçük bir operasyon da gerçekleştirdiler belimin üzerinde ancak henüz tam anlamıyla iyileştim diyemiyorum. Onu da ayrı bir blog yazısı olarak birkaç hafta sonra ele alırım. Bel fıtığı ile ilgili yazdığım şiirimi de paylaşayım ve sonrasında asıl konumuza geçelim.
Dilim Dilim Türkçe
Üstteki ifade benim dilimizde gördüğüm hataları dile getirdiğim konuların ana klasör başlığı; etiketi, kategorisi de diyebiliriz. İçerdiği çifte anlamı anlatmama gerek yok sanırım. Daha önce bu etiketi "Türkçe Hataları" olarak ele almıştım, hatta bu isimle birkaç defa blog açıp kapatmışlığım bile var. Ahh ahh eski yazılarım dursa şimdiye kadar sağlam bir arşivim olurmuş ama o zamanlar bilememişiz. En azından yedeklerini bile almamışız. :(
Yine konudan konuya geçiyorum. Bugün 13 Mayıs Türk Dil Bayramı. Sabah sabah bugünle alakalı paylaşımlarda denk geldiğim absürtlüğü sizinle paylaşmak istedim. Görsel şu:
Üstteki heykelin nerede olduğunu bulamadım ancak bunun gibi yazım hataları ile dolu olan birçok heykel buldum. O yüzden konumuzu bu görsel üzerinden de ilerletebiliriz. Sizin de gördüğünüz üzere Türk dilinin öneminden bahsedilen bu ifadeleri yazıya dökerken baştan aşağı yazım hataları ile doldurmuşlar. Birazcık insaf ya hu! İnsan yaptığı bir esere dönüp de şöyle bir bakar. (Uzmanlığa da gerek yok ama neyse) uzmanlık alanına girmeyen bir nokta varsa o konuyu bir bilene danışır da öyle hareket eder. Bu kadar mı kapalıyız doğru bilgiye! (Bu konuyla ilgili olan "Doğru Bilginin Talibi Yok" başlıklı yazımı okumak için tıklayınız.)
Hataları tek tek yazalım da gerçekten bilmeyen ilkokul öğrencileri falan yazımı okuyorsa faydalı olur.
"Bugünden sonra divanda, DERGAHTA, BARGAHTA, mecliste ve meydanda TÜRKÇEDEN başka dil kullanılmayacaktır."
KARAMANOĞLU Mehmet Bey
(Kullanılmayacaktır kelimesi sığmamış ve alt satıra geçilmiş. Burada da - işareti kullanıldıktan sonra alt satıra geçilmeliydi.)
Üstteki görselde yanlış yazılanları kırmızı renkli ve büyük harflerle düzelttim. Hiçbir şey bilmiyorsanız da keşke özüne sâdık kalsaydınız da şunu yazsaydınız:
Karaman'daki Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi bile bugünü kutlarken yazım hataları ile dolu olan heykeli kullanmış. Bu üniversitede görev yapan Türkçe mütehassısı birileri yok mudur? Neden müdahale edip fikirlerini beyan etmezler?
Bu arada 13 Mayıs tarihinin de doğru olup olmadığı, Karamanoğlu Mehmet Bey'in övülecek bir şahsiyet olup olmadığı konusunda da çeşitli spekülasyonlar var. Onları da okuyarak bilgi dağarcığımızı genişletebiliriz.
Bilgi & İyilik Yayıcı ReHiTu sundu. :) Umarım keyiflenerek ve bilgilenerek okumuşsunuzdur. Paylaşımlarınızla daha fazla kişiye ulaşmayı çok isterim. Unutmadan gününüz kutlu olsun.
Aynı kuralın geçerli olduğu kelimelerin bir kısmı doğru bir kısmı yanlış yazılmış. :)
YanıtlaSilBilgi & İyilik Yayıcı ReHiTu'ya teşekkürler efem. :)
YanıtlaSilYorumunuz için ben teşekkür ederim. :)
SilKaramanoğlu Mehmet Bey hakkında söylenenlerin doğru olup olmadığıyla ilgili de bir şeyler okuyacağız diye düşünmüştüm. Orada yazı bitti. Onun üstüne de güzel bir yazı yazarsın abi sen :) Bu arada geçmiş olsun abi.
YanıtlaSilOnun uzmanları tarafından yazılmışı var. :)
SilTeşekkürler...
Öncelikle geçmiş olsun, umarım geçmiş gitmiştir rahatsızlık.
SilBu arada radyo momentos' a kulak vermenizi öneririm :))
Teşekkür ederim Momentos. Radyo Momentos'u ilk defa duyuyorum. Kulak vereceğim...
SilBahsettiğim radyo linki burada.
Silhttps://sezerozsen.blogspot.com/2022/05/radyo-momentos-da-bugun_0380418688.html
Bu arada bloğunuza yorum yapamıyorum. Ancak yorum yapanların altında yanıtlaya tıkladığımda yorum hanesi açılıyor. Bilginiz olsun. :)
Sırf bu sebepten blog temasını değiştirdim Momentos. :(
SilGelişigüzel yazılmış gibi görülüyor. Anıt gibi birşey olduğu için herhalde hepsi büyük harfle yazılmış ve noktalama işaretleri de kullanılmamış, sadece tarihte var iki nokta. Karamanoğlu Mehmet Beyde aynı şekilde mi yazmış acaba,onu da merak ettik? 🙂
YanıtlaSilKaramanoğlu Mehmet Bey'in ifadelerini altta verdim. Umarım o da zamanının dil kurallarına uygun konuşmuş ve yazmıştır.
Sil