Nerede O Eski Fiyatlar?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
27
Geçenlerde önüme bir fotoğraf geldi Twitter'da. Bu arada artık Instagram, Facebook, Tiktok, Kwai gibi mecralarda yokum artık ben. Fenomenolamayangiller'den bir bireyin oralarda fenomen olmaya çalışması bir hataydı zaten. :) İşin şakası gerçekten de bir anda soğudum ve bıraktım oraları. Zaten mâlâyânî işlerdi. Umarım geri dönmeyiz oralara. Evet saatlerce vakit geçiren biri değilim ama aktif kullanan biri de değilim. O yüzden gerek yok dedim ve ayrıldım. Şu an daha derli toplu olan yerlerde takılıyorum. LinkedIn ve Twitter gibi mesela. Bloglara da daha fazla önem vermeye başladım. Aldığım bu kararlar hakkımda hayırlı olsun. Geri dönersem bu yazıyı da silmemi hatırlatın bana. :)

Hah! Ne diyorduk? Geçenlerde bir fotoğraf gördüm Twitter'da. Nadir bir fotoğraf imiş. Siz de bir bakın ve üzerinde konuşalım:


Üstteki fotoğraf çok değil 10 sene önce çekilmiş İstanbul'da. Fiyatları görüyor musunuz? Şu an iskenderin yanında gelen kutu kola bile 10,50₺'den fazla, markette bile. Tamam 10 yılda hiçbir şeyin fiyatı yerinde kalmadı, maaşlarımız da arttı ancak özellikle son 1 - 2 yılda paramızın alım gücü çok düştü. Tek haneli rakamlara çalışırken daha çok şey alabiliyorduk ama maaşlar çift haneli rakamlara çıktı, alım gücümüz azaldı. İşin garip yanı şahsım da dâhil olmak üzere yeni fiyatları çok çabuk kabullendik. Söylenilen fiyatlar çok normal geliyor. Her zaman yapılan simit - ayran hesabında son durum nedir bilemiyorum ancak her geçen gün daha da kötüye gidiyor bu dünya. 

Ben eskiden sürekli ofis dışında çalışan biriydim ve bundan 2 sene öncesine kadar dışarıda yemek için benim gibi saha çalışanlarına verilen ücretler ortalama 25 - 30,00₺ civarındaydı. Şimdi bu fiyatlar 4 katına çıktı ama maaşlar 4 kat artmadı. 4 kat artıranlar da çalışanına değer veren firmalar sadece. Diğerlerinde çok bir değişiklik yok. Köfteci Yusuf tarifesini bile göz önüne alsanız bu yemek ücretlerinin en az 3 kat artması gerektiğini görürsünüz. 

Bu arada LinkedIn'deki Çalışanına Değer Veren Firmalar sayfasını takip etmenizi öneririm. Yine yukarıda Köfteci Yusuf demişken 5 ay önce forumda kaleme aldığım "Yıllara Göre Değişen Köfteci Yusuf Fiyatları" başlıklı yazıma da bakabilirsiniz. Foruma çıkın çıkın gelin lütfen!

Üstteki lokantadaki fiyatları sanırım en az 10 ile falan çarpmak lâzım artık. Peki 2012 ile kıyasladığınızda sizin maaşınız 10 kat arttı mı? Asgarî ücret bile o kadar artmamış. Ne diyelim bu konuda çok yazılar yazılmış ki yazmışım da zaten. Şimdi de uzun uzun yazmak isterdim ama bizim ufaklık uyandı. :) Haydi hayırlı, mutlu, sağlıklı bir Pazar günü diliyorum sizlere.

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.
Tags:

Yorum Gönder

27Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Fiyatları tutabilene aşk olsun. 2 ay arayla Türkiye'ye gittim. O süre zarfında bile neredeyse her şeye gözle görülür bir zam yapılmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 ay sonra geldiğinizde de zamlar artarak devam edecek. Çünkü zamların olmaması için atılan adam akıllı bir adım görünmüyor... :(

      Sil
  2. Bu millet kıtlık görmeden akıllanacak gibi görünmüyor. Öyleyse fiyatlar biraz daha artsın. Kimse bir şey alamayacak duruma gelsin. 50-60 TL'ye telefon alınan bir ülkede kimse pahalılıktan yakınmasın diyesim var. Dedim bile. 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya aslında olaya geçenlerde Haydar BAŞ'ın oğlu Hüseyin BAŞ'ın anlattığı gibi bakmak lâzım. 85 milyon nüfusa sahibiz. Yazın otelleri dolduranlar, lüks restoranlara gidenler, yollarda fink atanlar bu ülkenin sadece %10'u. Yani 8,5 milyon insan. Geriye kalanı fakir ve ay sonunu zor getiriyor. Bu 8,5 milyon da birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan bile fazla. Ülkenin %10'unun yaşadığı refahı tüm ülkeye mâl etmemek lâzım.

      Sil
    2. Evet %10 bile değil belki bu kitle. Ama buna seyirci kalan bir %50 elli var. Bundan dolayı göreceğini görsün bu millet diyorum.

      Önceki yorumda 50-60 TL yazmışım. Herkes anlamıştır ama ben yine de düzelteyim. Doğrusu, 50-60 bin TL olacak. :)

      Sil
    3. %50 olduğunu da sanmıyorum ben artık. Evet hâlâ savunanlar var ama %50'lerin çok altına indi bence.

      Sil
  3. Fiyatları kabullenme konusunda bende sizin gibiyim. Dört ay önce yurtdışına yerleşen kardeşim burdaki fiyatları duydukça şoka giriyor ama biz çoktan alıştık. Artık şaşırma duygumu kaybettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakalım kışı nasıl geçireceğiz. Doğalgaz zamları ciddi anlamda etkileyecek. :(

      Sil
  4. Kwai'de de mi hesabın vardı ağbi? :)

    LinkedIn gerçekten güzel bana göre de. Fenomenolamayangiller olarak LinkedIn değerlenecek diye düşünüyorum :)

    "Nerede o eski fiyatlar" der gibi bakmışlar camdan dışarı sanki ustalar, fotoğrafta. Bi' anda canlanmış camda koskoca mazi :)

    Kararınız hayırlı olsun ağbi, blog candır!

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben her yerde varım ya. Kwai'de de vardım ancak sonradan gereksiz olduğunu anladım. Instagram'a da bugün geri döndüm tekrar. :)

      Sil
  5. para çokluğundan hep, piyasadaki paranın toparlanıp yarısının yakılması lazım gibi duruyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankası tam tersine bol bol karşılıksız para basmaya devam edeceğe benziyor. En azından seçime kadar bu böyle olacak...

      Sil
  6. İstediği kadar zam gelsin üstad ,ben hep yarım kg peynir alıyorum :) Şaka bir yana hep söylediğim bir şey var; temel gıda maddeleri ve temel harcama giderlerinin fiyat politikasını hükümetler belirlemeli, aksi halde olan hep son tüketici garibine oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım dediğin politikayı uygulayan birileri çıkar kardeşim...

      Sil
  7. Nasıl olacak? Böyle nereye gidecek bilmiyorum? Fiyatların artmadığı gün yok, gerçekten şaka gibi. Tartışılacak, söylenecek çok şey var ama işte...
    Eski fiyatları daha çok arayacağız gittikçe

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef dediğiniz gibi olacağa benziyor. :( Hakkımızda hayırlısı...

      Sil
  8. Aí também? Pra nós aqui no Brasil, a coisa tá feia.
    Inflação alta e salários estagnados.
    Faz anos que não temos aumento de salário.
    Ótima semana!

    YanıtlaSil
  9. ahhhh ahhh :/ Döner ayran 2.5TLdi yaa ne zaman 25 TL oldu :/

    YanıtlaSil
  10. Eski günleri özledik halimiz böyle nereye gidiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Freni boşalmış kamyon gibi gidiyor bakalım ama hayırlısı. :(

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!