TOKİ MOKİ

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
15
Şu sıralar gündemde TOKİ evleri var. Sağlam bir reklamla girdiler ve ilk günde ciddi başvuru rakamlarına eriştiler ancak sonrasında her kesimden farklı sesler yükseldi. Konuya dair herkes fikrini beyan etti. Hocalar bir şeyler söyledi, mimarlar bir şeyler yazdı çizdi, mühendisler hesaplamalar yaptı, bankacılar herkesi uyardı, muhalefet karşı geldi vs. vs. E şimdi de sıra bana geldi ve işte huzurlarınızda TOKİ MOKİ!

Şimdi işin açıkçası bu TOKİ, cumhuriyet tarihinin en büyük toplu konut yatırımı diye reklamlar yapınca biz de heveslendik ve hiçbir hesap kitap yapmadan başvurmak istedik ancak biz şu an yaşadığımız Eskişehir'de henüz 3 aydır ikamet ettiğimiz için başvursak bile başvurumuzun geçersiz sayılacağını öğrendik. Sebebi ise ikamet ettiğin şehirde bir yıldır ikamet ediyor olma şartının olması. Nasip değilmiş deyip çekildik kenara. Bugüne kadar büyüklerimden "TOKİ'ye yazılsaydın" diktesini sona erdirecek bu hamleyi de yapamamış oldum. 

Biz çekildik kenara ama tartışmalar bitmedi. TOKİ'den ev almanın caiz olmadığını söyleyenler çıktı. Aktardıkları fetvaları da dinledim ve mantıklı da geldi ama üzerine güvendiğim herhangi bir hocaefendiye bu konuyu danışmadım. Ne de olsa ben TOKİ'den ev alamıyordum. :) Kendim de bu konuyla alakalı bir araştırma yapmadım açıkçası. Caiz olmadığını söyleyen hocaların dayanak noktası Hanefî Mezhebi'ne göre yaptığınız bir ticaretin kesin ve net olması gerektiği. Bu TOKİ'den ev alma işinde ise bu kesinlik ve netlik yok çünkü peşinat sonrasında toplamda kaç TL ödeyeceğinizi bilmiyorsunuz. Her sene iki defa memura gelecek zam oranında sizin ödeyeceğiniz aylık taksitlere de zam gelecek. Böylelikle sizin 850.000,00₺'ye aldığınızı düşündüğünüz ev 20 sene sonra belki de 1.850.000,00₺'ye veya 2.850.000,00₺'ye gelecek size. Bunu bilemediğiniz ve kestiremediğiniz için bu ticaretin caiz olmadığını söylüyor hocalar ve tam araştırmadan yazıyorum ki bence de haklı olabilirler. Ancak rakamsal olarak tam bir netlik olmasa da memura gelecek oranda zamlanacak olması net. O yüzden de alan memnun - satan memnun diye değerlendirip caiz olabilir olma durumu da var. Yazımı okuyan hocaefendiler ve hocahanımlar bu konuda bilgileri varsa paylaşırlarsa sevinirim. 




Üstte hocaların halkı dînî açıdan uyarmasına değindik. Şimdi de yine aynı konu üzerinden iktisatçıların halkı uzun vadeler ve artan ödemeler açısından uyarmasına değinelim. 240 ay çok uzun vade be azîzim! Kim öle, kim kala! Her sene artan bu ödemeler enflasyonla bağlantılı olduğu için ve bizim ülkemizde de enflasyon kelimesinin dillerden düşmesinin çok da mümkün olmamasından dolayı çok riskli bir iş sanki. Tamam aslında kira öder gibi ev sahibi oluyorsunuz eyvallah, kiraya da her yıl zam geliyor ona da eyvallah ama ne bileyim çok uzun vadeli düşünmeyin şu dünya hayatında ya hu! O kadar uzun emelleriniz varsa dünyadan sonrasını, ahireti düşünün de ahiret yurdunda kendinize köşkler, şatolar kurun. Onu yapmak daha kolay aslında ama ah işte o nefis yok mu o nefis! Önce kendime, sonra size söylüyorum bunu.

Yazdıkça aklıma geliyor da bu memlekette hukuken maketten ev satmak yasak. Böyle bir şey bildiğim kadarıyla dînen de yasak. E bizim bu TOKİ daha ortada maket yokken, evlerin nereye yapılacağı bile belli değilken, evin şeklinin şemalinin nasıl olacağı bile belli değilken herkesten 500,00₺ aldı ve kuraya soktu. Bunun da yasak ve günah olması gerekmiyor mu? Hangi tür evin çıkacağı da belli değil, bir de o var. Yani siz başvururken 2+1 veya 3+1 ev için başvuru yapıyorum diyemiyorsunuz. Şansınıza ne çıkarsa artık. 

Neyse ya bırakalım da bu konuyu, konunun uzmanları tartışsın dursun. Benim önüme üstteki fotoğraf düştü de sırf onu paylaşacaktım konu buralara kadar geldi. Peki siz başvurdunuz mu TOKİ'ye? TOKİ'den ev aldınız mı daha önce? Varsa bilginiz, deneyiminiz bizlerle paylaşır mısınız?

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz bundan sonraki yeni yazılarımı kaçırmamak için buraya tıklayarak abone olabilirsiniz.
Tags:

Yorum Gönder

15Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Eşimle yedi sene önce ev aldık. Bitmiş bir evdi gittik gördük, beğendik aldık. Dokuz senelik yaptığımız taksitlerin yedinci senesi bitmek üzere kaldı iki sene... Ne ara buralara geldik bilemedim bile. Zaman çok hızlı dedikşeri işte böyle birşey.

    Tokiye gelince annemler için başvurmak istedim. Şu dünyada ev sahibi olacakları yok gibi, ev sahipleri iki ay sonra kiralarını ikiye katlayacak. O kısımda da durum vahim. Toki detaylarını eşim araştırıyor şu an kendisi okey derse, annemler için başvuracağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin aldığınız evin kirası da memur maaşına endeksli değilse ilk zamanlar sizi yoran taksitler şimdi çerez parası gibi geliyordur sanırım. Umarım öyledir.

      Eşiniz esaslıca araştırsın ve hayırlısı ise olsun...

      Sil
  2. Bu toki işi çok kişinin canını yakacak gibi. Oynak faiz, hele ki enflasyonu tavan yapan bir ülkede akıl işi deği. Biz Polonya'da ev alırken oynak faiz ile aldık. Çünkü 10 senedir hiç yukarı çıkmamıştı. Fakat pandemi yüzünden enflasyon arttı. Bizim kredide aldı başını gidiyor. Uzmanlar üç sene içinde kredi tutarlarının ikiye katlanacağını söylüyor. Bakalım sonumuz ne olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah yardımcınız olsun. Umarım devletten insanları üzmemek adına bir hamle gelir. :(

      Sil
  3. Her şey bir yana, şu fotoğraf gerçekten amiyane tabirle bu konuya cuk
    oturmuş.

    Öte yandan gerçekten çok uzun bir vade ağbi. Benim de aklımdan geçiverdi bi anlığına da sonra fikir beni teğet geçti :) Ev sahibi olmak çok güzel elbette. Yine de mevcut şartlarda, her ne kadar sürekli artan oranda bir kira bedeli söz konusu olsa da, kiracı olmak, daha makul geliyor bana göre. Belki de değildir.

    Yine de fotoğraf güzel :) Alanlara hayırlı olsun, ödeyeceklere Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amin kardeşim. Ben de kiracılığa râzıyım da eşim haklı olarak kendi evimiz olsun istiyor. Eskiden olabilitesi vardı belki ama şimdi ulaşılmaz bir hayal gibi geliyor bana.

      Sil
  4. Tanrı'ya şükürler olsun ki, daha önce başka bir şehirde yaşadıktan ve sonunda memleketimize döndükten sonra 2013'ten beri evimizi inşa ediyoruz. Gerçekten de, bir ev inşa etmek büyük bir maliyet gerektirir, bu yüzden evin ihtiyaçlarını azar azar kaydeder ve eleriz. Dua etmeyi ve bu dünyayı çok fazla sevmeyeceğimiz için minnettar olmayı unutmayın çünkü bu dünya sonsuz değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin oradaki asgarî ücrete göre ev fiyatları hakkında bilgi verebilir misin Naia?

      Sil
    2. Endonezya'da ev fiyatları değişmektedir. Ve Jakarta oldukça pahalı bir aralığa dahil edilmiştir. Metrekare başına hesaplanır. Cakarta'da, üst orta bölge için, metrekare başına yaklaşık 24 milyondur. En ucuz metrekare başına 6,8 milyon arasında değişmektedir. Neredeyse her yıl fiyat artıyor. 2015 yılında hala metrekare başına 3,3 milyon konut satın alıyorduk.

      Sil
  5. Biz de başta biraz umutlanmıştık ama peşinat bizi aştı, o yüzden faydalanamayacağız. Alacak olanlara şimdiden hayırlı olsun:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alacak olanlara şimdiden ödemelerinde muvaffakiyetler diliyorum.

      Sil
  6. Allah evinizde güle güle oturmayı nasip etsin Müfred. Faize, yalana, dolana bulaşmadan biz de ev alabilsek keşke. :(

    YanıtlaSil
  7. Başlığa ve görsele bittim :)

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!