Biz küçükken iletişim araçları bu kadar yaygın değildi. Ben 10 - 11 yaşıma gelene kadar evde televizyon dahi yoktu. Maddî imkansızlıklardan dolayı değil de böyle tercih edildiği için bu böyleydi. Ha şimdi ben de televizyon olmasa evde, hiç aramam çünkü ondan daha çok bağımlı olduğumuz ekranlar var maalesef. Evdeki televizyonlar da artık akıllı değilse eskisi gibi çok işe yaramıyor. Üstüne bir dantel örtünce baş vitrin elemanı olma kabiliyetleri var ama.
Şimdiki küçüklerde durum çok daha vahim. Ekrandan almak onları çok da mümkün olmuyor. O pedagogların, uzmanların dediği ekran kısıtlamaları falan hikaye. Çocuğun mizacı uygun değilse ne yapsanız olmuyor. O anda oluyor gibi olanlar varsa da sonradan o kısıtlamalar başka sorunlar doğuruyor. Kısıtlamadan ziyade çocuğa vakit geçirebileceği başka alternatifler sunmak gerekiyor. Eğer bunu sunamıyorsanız siz her canınız sıkıldığında ekrana bakıyorsanız o da bakacaktır.
Neyse, işte bu ekrana her bakışta çocuklar türlü türlü reklamlarla karşılaşıyorlar. İşletim sistemleri, Google ve diğer reklam sağlayıcılar hepimizden akıllı olduğu için o telefonu kimin kullandığını tespit edip o kişiye uygun reklamlar gösteriyor. Çocuk olduğunda da genelde onların hayır diyemeyeceği gıda reklamları öne çıkıyor. Burası iyi tarafından baktığımızda karşımıza çıkan "masum" gıda reklamları ve konumuz da bu ancak kötü senaryo ise çocuğun yaşına uygun olmayan, çıkması muhtemel reklamlar. Burası daha tehlikeli ama şu an konumuz değil. Belki daha sonra o konuya da değiniriz.
Çocuklar ile gıda reklamlarının ilişkisini Çamlıca Kitap bir infografikimside göstermiş:
01 Çocukların gıda reklamlarını sevme oranı %73,5.
02 Çocukların reklamlardan etkilenip tadını bilmediği veya sevmediği bir ürünü isteme oranı %67.
03 Çocukların gıda reklamlarını inandırıcı bulma oranı %75.
04 Çocukların reklamlardaki ticari kaygıyı anlayabilme oranı %6.
05 Çocukların en çok sevdiği reklam türü %54 ile "gıda reklamı"
06 Çocukların abur cubur isteklerini reddedebilen anne oranı %13.
07 Annelerin tavrı olumlu olduğunda çocukların isteklerinin artma oranı %74.
Benim de iki tane çocuğum var. Elimizden geldiği kadar iyi anne - baba olmaya çalışıyoruz. Düşünüyorum de üstteki verileri sanırım oldukça doğru ama sondaki maddede bizim evde annenin tavrı değil de genelde babanın (yani benim) tavrım olumlu oluyor. :) Çocuklara iyilik mi yapıyoruz, kötülük mü bilemiyorum ama çok fazla kısıtlamanın da çoğunlukla yanlış olduğunu düşünen biriyim. Ha bu arada bizim çocuklarımız etrafımızdakilere göre daha az ekranla haşır - neşir olan, bu konuda sözümüzü dinleyen çocuklar. Agresif ve sinirliler evet ama ikisinin de yufka gibi yürekleri var. Çoğunlukla (bazen geç de olsa) sözümüzü dinlerler. :)
Sizin etrafınızdaki çocukları düşündüğünüzde üstteki istatistikler doğru mu peki? Sizde durumlar nasıl? Hangi reklamları seversiniz siz?
Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim. Ayrıca beni Twitter ve Instagram'da da @rehituhodja kullanıcı adımla takip edebilirsiniz.
Bizimki televizyon izlemiyor. Youtube çocuk izliyor sadece henüz reklamlarla haşır neşir olamadı. :D Ama markette paketi en janjanlı şeyi seçme eğilimi var.
YanıtlaSilO bizde de var ya. Bu paket tasarımları yapanlar da bunu biliyor keratalar. :)
Sileskilerin çocuklukları kadar zamana ömür diyoruz maalesef... yine de çocukları mutlu etmeye değer bence, gıdalar zaten neredeyse hep sağlıksız...
YanıtlaSilHazır gıdaların hepsi sağlıksız evet ama hazır olmayan gıda mı kaldı ki! :(
SilI follow you 278
YanıtlaSilThank you. You can also follow me my other blog in English:
Silwww.hodjaeffendi.com
Henüz ebeveyn değilim ama yeğenlerimden aşina olduğum bir konu. :) Kendilerini kötü hissetmesinler, üzülmesinler diye istedikleri hemen alınıyor çoğu zaman ama dozu ayarlamak da lazım diye düşünüyorum. :)
YanıtlaSilDozu muhakkak iyi ayarlamak lâzım yoksa sonu gelmiyor maalesef. :(
SilMuy importante. Te mando un beso.
YanıtlaSilThank you Alexander!
SilMuy interesante https://enamoradadelasletras.blogspot.com/
YanıtlaSilThank you for stopping by! :)
SilI don't have any small children anymore, our grandson will be 25 this month.
YanıtlaSilOur child grew up without internet and telephone, so we didn't get to use internet and telephone until much later in our marriage and I'm fine with that.
We did have television at my parents' house and in our marriage there was also television.
Greetings Irma
Woow you have a grandson at 20's however you are looking younger!
SilThanks for stopping by!
Hi, I welcome you 🙂🤚
YanıtlaSilThank you so much for very interesting post about advertising.
Because I am very interested in psychology, this subject for me was very interesting 🙂👍 This topic deals with marketing psychology.
Advertising are to encourage to buy something in the store, frequently manipulate addressee.
The best method for that is just good talk to a child about it 🙂👍
Best regards and have a nice and wonderful day 🙋♂️😘
Patrick
I'm so happy that you liked my writing. Thanks for the comment Patrick. See you!
SilWe don't have any children that live at home, they're all grown up. We don't own a tv or smart phone because of all of the ads the corporations bombard you with, The world is already a buy buy buy society. It can't go on forever and we all need to do our part in bringing it to a halt. Keep up your excellent writing!
YanıtlaSilThank you Bill! Thank you for your comment and stopping by!
SilHello :=)
YanıtlaSilMy grandchildren are in their mid-thirties. My children, like Irma's children grew up without TV, and now they have their own homes have the good sense to censor what their children watch on computers and TV. I still don't own a TV but have many hobbies to entertain myself. Home cooked food is the best, and my family and I do not eat rubbish fast food. Thank you for an interesting post.
Then I'm also at the age of your grandchildren because I'm 34 years old... :)
SilBaşka alternatifler sunmak demişsin ya abi. Olay orada bence de.
YanıtlaSilEvlenince görürsün olayı...
SilÇok güzel bir konuya değinmişsiniz. Televizyonda reklam izlemeyi çok sevmiyorum bu yüzden reklam başladığı an başka kanal geçip reklamın bitmesini bekliyorum. :)
YanıtlaSilO konuda hepimiz öyleyiz zaten. :)
SilDijital ağlara erişim konusunda çocuklar mahalle baskısı yaratıp arkadaşlarının da telefonu olduğundan arkadaşlarının da İnstagram hesabı olduğundan bahsedip duruyor. Aileler olarak sıf çocukları başımızdan uzaklaştırmak için bu gibi yanıltıcılara yönelmemeliyiz.
YanıtlaSilNasıl yani Görkem Abi? Tam anlayamadım açıkçası ne demek istediğinizi...
Sil