Türkiye, Gıda Enflasyonu En Yüksek Olan 5. Ülke

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
6

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) çoğu şeyi çok iyi saklıyor ama o sakladığı, değiştirdiği ve oynadığı rakamlarla bile dünyada en kötüler sıralamasına girmekten geri kalmıyoruz maalesef.

Son açıklanan raporlara göre dünya genelindeki en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkeler şu şekildedir:

  1. Venezuela %403
  2. Lübnan %278
  3. Arjantin %116
  4. Mısır %68,40
  5. Türkiye %60,70
  6. Pakistan %39,50
  7. İran %37,10
  8. Nijerya %26,90
  9. Macaristan %22,00
  10. Estonya %16,40



Şu ülkelere şöyle bir bakıyorum da nedense aktif savaş hâlinde olan Rusya ile Ukrayna yok. Adamlar savaş hâlindeyken bile ekonomik anlamda çok etkilenmediler ama biz maalesef (afedersiniz ama) Çin'in osuruğundan, Amerika'nın hapşuruğundan, Avrupa'nın öksürüğünden etkileniyoruz ve son yıllarda bir türlü belimizi düzeltemiyoruz. 

Bu arada bu liste TÜİK'in verdiği resmî rakamlara göre hazırlanmış bir liste. Siz inanıyor musunuz ki gıda enflasyonu bizim ülkemizde %60,70? Bence rakamlar gerçekten açıklansa çok rahat ilk 3'e gireriz. Bunun sağlamasını yapmak çok da zor olmasa gerek. Markete veya pazara gittiğinizde; elinizdeki mobil cihazlardan alışveriş sitelerine girdiğinizde bunu anlayabilecek kapasitede olmanız gerek. 

Benim cihazımdaki her görsel Google hesabımda yedeklenir. Google Fotoğraflar marifetiyle geçen sene bu dönemlerdeki fotoğrafları inceleyerek aşağıdaki fotoğrafı buldum:


Geçen sene 8 Eylül 2022'de yanlış hatırlamıyorsam Eskişehir Çağdaş Marketler'de çekilmiş bir fotoğraf bu. Yine yanlış hatırlamıyorsam iş yerinden arkadaşım olan Aslıhan Hanım çekip atmıştı gruba. Şirkette içmek için kahve alımı yapıyorduk da. 

Neyse dönelim asıl konumuza. Muhtemelen üstteki fiyat Ağustos ayında daha uygundu. Çünkü bilirsiniz Eylül ayı gelince otomatik olarak her şeye zam gelir bizim ülkemizde nedense. Okul masrafları arasında okulla ilgili olmayan şeylerin fiyatları da artırılır ki zaten "her şey pahalı arkadaş" modunda olan beyinler bunları da normal karşılasın diye. O zamanlar 39,50₺ olan Jacobs Monarch 100gr Gold Kahve şu anda Akakçe.com üzerinde yaptığım fiyat araştırmasına göre en uygun 76,80₺. Yani artış %94,43. Açıklanan enflasyon oranından %55 daha fazla.


Bunun gibi bir sürü örnek verilebilir. Bunu herkes biliyor ama kimse eşiyle, dostuyla konuşmaktan ileriye gidemiyor. Faizi de %25'e çıkardık. Düzeleceğiz inşaAllah. Ya düzeleceğiz, ya düzüleceğiz. Başka yolu yok...

Unutmadan...

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. Umarım bu enflasyon canavarı ile yaptığımız savaştan da en kısa sürede zaferle ayrılırız...

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim.

Tags:

Yorum Gönder

6Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. "biz maalesef (afedersiniz ama) Çin'in osuruğundan, Amerika'nın hapşuruğundan, Avrupa'nın öksürüğünden etkileniyoruz ve son yıllarda bir türlü belimizi düzeltemiyoruz." şu o kadar haklı bir tespit ki... Tek başına peyniri takip etsek ordan bile ayan beyan ortada rakamların yalan olduğu... Üç ay önce İngiltere'ye giden arkadaşım geri geldi cumartesi ve şokta şu an fiyatlardan ötürü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz burada yaşadığımız hâlde şoklardayız bu fiyatlardan dolayı. :(

      Sil
  2. Kısaca ufak bir örnek verecek olursam, 2 yıl önce 0,99 liraya aldığımız maydanoz ve naneyi, bugün İstanbul'daki semt pazarında 10'ar liradan aldım. Kandırmaca yapılan hesaplara değil, ben cüzdanımdaki enflasyona bakarım.
    Sizin tespit ve yorumlarınıza da katılıyorum. Düzelmemiz ise çok çok zor.
    Paylaşım için teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Destekleyici yorumunuz için ben teşekkür ederim Nazlı Hanım.

      Sil
  3. Kötü günler geride kaldı sıra daha kötü günlerde abi :(

    YanıtlaSil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!