550,00₺'ye Amerika İşiniz Tamam!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
10

Beni bilirsiniz cimrinin tekiyimdir. Bir şey alırken cebimdeki akrepten dolayı elim cebime gitmez. Gitmez çünkü artık cebimizde para taşımıyoruz. Taşımıyoruz çünkü paranın bir kıymeti kalmadı. Asgarî ücretli biri maaşını cebinde taşımaya kalksa en büyük kağıt paramızdan 58 tane olması gerekir cebinde. Halbuki en büyük kağıt paramız kullanıma sunulduğunda ondan 3 tane taşıyınca bir asgarî ücret ediyordu. Şimdi burada oturup Bilal'e anlatır gibi anlatmak isterdim ama konumuz o değil. Anlatmasam bu sefer para sayısı 3'ten 58'e çıkmış diye sevinecek insanlar var aramızda, maalesef. Neyse anlayanlar, anlamayanlara anlatsınlar lütfen!


Biliyorsunuz Green Card dedikleri bir şey var. Yıllardır kulağımı tıkayıp gözümü kapadığım bu rüyaya bizzat kendi akrabam düşünce ben de artık bir şansımı deneyeyim dedim. Yoksa ülkenin içinde bulunduğu durumla alakalı değil. Kat'iyyen değil, sizi temin ederim! 


Blogcuların da yakından tanıdığı teyzemin oğlu Beytullah, bu rüyaya daldı ve gitti 7 - 8 ay önce Amerika'ya. İlk defa yaptıkları Green Card başvurularında şansları yaver gidince çekilişle Amerika'ya gitmeye hak kazandılar. Türkler'in yoğun olduğu Teksas'talar şimdi. Biz de şansımızı deneyelim dedik ve geçen hafta başvurduk Green Card'a.


Green Card başvurusunda şöyle yakışıklı bir fotoğrafınız isteniyor. Biz de ailecek gittik bir fotoğrafçıya. Tanıdık birinin selamını da söyledik. Aslında bu çok tehlikeli bir hareketti; çünkü ben bugüne kadar ne zaman tanıdık selamıyla bir iş yaptıysam genelde o işten zararlı çıktım ama 35 yaşıma gelmeme rağmen hâlâ akıllanmamış olacağım ki aynı hataya yine düştüm. 


4 aile bireyi olarak teker teker fotoğrafçının deyimiyle "USA 5*5" vesikalık fotoğraf çektirdik. Bunları basılı istemedik. Sadece bize birer kopyasını mail olarak göndermesini istedik. Bir de eşimle daha önce konuştuğumuz üzere her sene aynı tarihlerde fotoğrafçıya gidip aile fotoğrafı çektirme düşüncemizi hayata geçirip 1 adet de 15*21 boyutunda basılı almak için aile fotoğrafı çektirdik. Bunların tamamı için 550,00₺ ödedik. O anda nutkum tutuldu bir şey diyemedim ve kuzu kuzu ödemeyi yaptım. Bunun bize özel fiyat olduğunu da üstüne basa basa söyledi.


Her sene çekilmeyi planladığımız aile fotoğrafının ilki. 


Basılı aile fotoğrafını ertesi gün almaya gidecektim. Ödediğim parada muhtemelen fotoğrafçı yanlış anladı, diğer vesikalıkları da bize basılı olarak verecek o yüzden onlar da dahil sanırım falan diye düşünüyordum. Çünkü fiyat tarifesinde kocaman 4 adet vesikalık 150,00₺ yazıyordu. Maile atma ücreti ise 50,00₺ idi. Ertesi gün akşam iş çıkışı basılı aile fotoğrafını almaya gittiğimde ücretler hakkında biraz konuştuk ama adam bana enflasyondan, artan maliyetlerden vs. bahsetmeye başladı. Anladım bir noktada uzlaşamayacaktık. Uzatmadım ve bir daha uğramamak adına ayrıldım dükkandan. Ha bu arada sadece aile fotoğrafı basılı idi, diğerlerini yine görüştüğümüz üzere mailde almıştık.


Dedim ya tanıdık vasıtası ile gitmiştik o fotoğrafçıya diye. Beni oraya yönlendiren arkadaşa da durumu anlatınca o da fiyatı çok yüksek buldu. O fotoğrafçının esnaf arkadaşı olan babasına anlatına babası da sağ olsun gitmiş konuşmuş [Ben böyle bir şey istemedim bu arada, cimriyiz dedik de o kadar değil :)] fotoğrafçı da ona "Amerika'ya gidecek o, normal vesikalık değil." demiş. O yüzden başlıkta da okuduğunuz üzere siz de benim gibi 550,00₺'ye Amerika sevdasına kapılmak isterseniz benim fotoğrafçıma gelin! 


İşin şakası bir yana fotoğrafçılar nasılsa insanlar artık fotoğraf makinelerini ceplerinde taşıyor düşüncesi ile arada bir ellerine düşen müşterileri yüksek fiyat tarifeleri ile karşılıyorlar. Ellerine düştüm evet bilmiyordum ki bu Green Card başvurusu için şartlara uydurabiliyorsam eğer kendim de telefondan fotoğraf çekip sisteme yükleyebiliyormuşum. Sonradan öğrendim bunu.


15 dakikalık bir işlem için 550,00₺ alması gerçekten bana göre çok yüksek bir fiyat geldi. Ben bu konuyu Reddit forumlarına taşıdığımda beni destekleyenler de oldu, yerenler de. Ekipman maliyetlerinden falan dem vuranlar oldu. İşçiliğin fazla olduğunu söyleyenler oldu. Açıkçası onunki işçilikse dün oğlumu Amerikan Tıraşı [şimdiden ayak uyduralım dedik :)] yaptırmaya götürdüğüm berbere 120,00₺ ödedim. Onun işçiliği daha fazla idi ve daha uzun sürdü. 


Neyse azizim! Olan oldu, giden gitti! Bu dünyada bazıları kolay para kazanırken bazıları zorlanıyor. Belki ben abartıyorumdur olayı bilemiyorum ama bu enflasyon artık bize neyin pahalı, neyin ucuz olduğunu da tam ifade ettiremiyor. 2025'te Amerika'ya gidersem eğer oradaki enflasyonu da yazarız ama dün akşam teyzemin oğlu Beytullah'la görüştüğümde 40.000 kaçak Türk olduğu için bu başvurulardaki Türkler dikkate alınmayacak söylentisi var diyordu. Hakkımızda hayırlısı artık. 


Sizin orada fotoğrafçılardaki fiyat tarifesi nasıl? Benzer bir "çok para" ödeme anınız var mı herhangi bir ürüne veya esnafa? Hayırlı, mutlu, huzurlu bir gün geçirmenizi dilerim...


Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim.

Tags:

Yorum Gönder

10Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Aile fotoğrafınız olması güzel olmuş fakat başvuru için telefonunuzla da fotoğraf işini halledebilirsiniz. Ben de bu sene bi başvurayım dedim. Bakalım sonuç bizim yüzümüzü güldürecek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onu sonradan öğrendim. Bundan sonra (umarım tekrar başvurmaya gerek kalmaz ama) öyle yaparız artık. :)

      Umarım size de güler, bize de güler bu sefer felek...

      Sil
  2. Ben ne zaman fotoğrafçıya gitsem zaten otomatik olarak kazıklanıyormuşum gibi hissediyorum. Son sefer pasaportumu yenilerken de aynı hisler geldi bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bazı esnaflarda bunu hissediyoruz demek ki ülkece... :(

      Sil
  3. avrupa daha iyi abd den. avrupa da iş bulabilirsin uğraşırsan, gidebilirsin yanii, özellikle kuzey ülkeleri istiyor eleman, örnekse finlandiya, ayrıca almanya da eleman alıyor, ve kanada yı dene, abd artık pek de yaşanacak ülke sayılmaz, avrupa dene, hollanda da olabilir, karayip hollandası pasaportu almayı dene bir de, kolay yani, istanbulda şirketler hallediyor bunları :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da bu işleri halleden bir firma bulsak önce beni dolandırırlar. :)

      Sil
  4. Vayy be olursa Amerika yolları diyorsun. Hakkınızda hayırlısı abi. Her yıl aile fotoğrafı güzel. Abi bizim esnaf işte. Ne diyeceksin.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.
    Yeşil kart marifetiyle Amerika'ya gitmeyi ben de isterdim. Ancak, yaşımız geçti, bırakın Amerikayı, artık bizi hiçbir ülke kabul etmez! Fotoğraf olayına gelince. Tüm sanatkar ve esnaflar, piyasayı takip ederek ürünlerine ve hizmetlerine kendilerince değer biçip, gelişigüzel fiyat yansıtıyorlar. Bu doğru değil. Ancak herkes böyle uygulayınca onlarda diğerlerinden aşağı kalmıyorlar. Fotoğrafçıya gitmeyeli uzun yıllar oldu, bu nedenle fotoğraf çekim ücretlerinden bihaberim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tecrübeye göre alım yapsalar her ülke sizi tabiri caizse havada kapar ama maalesef bazı durumlarda tecrübeye bakan yok.

      Her esnafın bağlı bulunduğu bir odası var ama dediğiniz gibi oranın belirlediği fiyat tarifesine uymayan da çok esnaf oluyor. :(

      Selam ve saygı bizden...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!