Usun Yolu Bir: USDENTA

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
8

Beni bilirsiniz blogumda kendi hayatımdan da zaman zaman bahsederim. Özellikle hasta olduğumda deneyimlerimi paylaşmak isterim nedense. Bu yazımda da yirmilik dişimden bahsetmek istiyorum. 


Efendim ben 36 yaşında bir bireyim ancak yirmilik diş dedikleri olayı daha bu yaşımda yaşamaya başladım. 16 yıl gecikti kendileri. Neden yirmilik diş demişler acaba merak ettim. Durun bu soruyu Google Bard'a sorup geleyim ben. 


İşte geldim. Sordum soruyu, aldım aşağıdaki cevabı:


Yirmilik dişler, genellikle 17-25 yaş aralığında çıktığı için bu şekilde adlandırılmıştır. Bu dişler, çenenin en arkasında bulunan azı dişleridir. Genellikle çene yapısına uygun bir şekilde çıkamaz ve apse, diş eti iltihabı, diş çürükleri gibi sorunlara neden olabilirler. Bu nedenle, yirmilik dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Yirmilik dişlere, bazı yörelerde "akıl dişi" de denilmektedir. Bu isimlendirmenin nedeni, bu dişlerin genellikle yetişkinlik döneminde çıkmasıdır. Bazı kültürlerde, yirmilik dişlerin çıkmaya başladığında kişinin akıllandığının bir işareti olduğuna inanılır.

Yirmilik dişlerin neden bu şekilde adlandırıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak, bu isimlendirmenin, bu dişlerin çıkma yaşı ve olası sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.


"Akıl dişi" denilmesi sanırım İngilizce'den tercüme ederken alınmış olabilir çünkü "yirmilik diş"in İngilizce karşılığı "wisdom teeth". 


Neyse benim sağ alt yirmilik dişim ciddi bir biçimde ağrımaya başlayınca Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'ne gittim. Orada bana apsenin giderilmesi için antibiyotik verdiler ama günler geçmesine rağmen ağrım azaldı ancak dinmedi. Bir yandan da arkadaşımın önerdiği özel muayenehanesi olan bir diş doktoru ile yazışıyoruz. Ağrı azalmadıysa tekrar antibiyotik al dediler ve bu sefer ikili antibiyotik tedavisi uyguladılar. Oldu mu sana toplamda 3 kutu antibiyotik. Bu antibiyotikler işe yaradı ağrım azaldı ama benim o arka planda yazıştığım özel diş doktorumuz müsait olamadı. Sonra da beni bir gevşeklik aldı ve dişim de ağrımayınca unuttum yirmilik dişimi.


Ta ki 31 Aralık 2023 gecesine kadar. Blogdaşım, can yoldaşım, aile dostum Mehmet'lerin evindeyken (Bursa'dayken) yine ağrıdı dişim ve onlara yakın olan Demirtaş'taki Mesam Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne gittik. Şu an ismini hatırlayamadığım genç bir diş doktoru dişlerimi röntgende gördükten sonra çekebileceğini söyledi. "1000,00 - 1500,00₺ arasında bir şey tutar" dedi. Yeni yılda da zamlanacağını ayrıca söyledi. Açıkçası ben başka doktorların ve bilen arkadaşlarımın dişte apse varken çekilmez demelerinden dolayı biraz tereddüt yaşadım. Doktorun da çok genç olmasından dolayı da müsade isteyip oradan ayrıldım. Mehmet kardeşim beni Bursa Duaçınarı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'ne götürdü gecenin bir vaktinde ve oradaki nöbetçi doktor da antibiyotik yazıp gönderdi. Böylece dördüncü antibiyotiğe de geçmiş oldum.


Bu antibiyotikler bitince doğrudan Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'ne gittim. İlk oraya başvurduğumda bana bir not kağıdına antibiyotikler bittiğinde bu kağıtla sabah erkenden gelip bir üst doktora kayıt yaptırabileceğimi söylemişlerdi. Öyle de yaptım ama o bir üst doktor dişlerime bakıp "Bunu ben çekemem ameliyatla alınması gerekir." dedi ve beni daha da üst birime yönlendirdi. Yönlendirdi diyorum çünkü orada da başka bir absürtlük var ki ben sonradan tekrar normal bir muayene randevusu alıp hastaneye gelecekmişim; ondan sonra ameliyathane için yeşil alan açtıracakmışım ve ondan sonra koca Eskişehir'deki 2 doktordan birinin müsaitliğine göre randevu alacakmışım. "O yeşil alanı şimdi siz açın" diyorum, "öyle olmuyor" diyorlar. Vatandaşın vakti bol ya nasıl olsa işten izin alıp alıp gelsinler ve muayene olsunlar eğer ölmez sağ kalırlarsa! Ha bu arada doktor beşinci antibiyotiğimi de verdi o zamana kadar ağrıdan kıvranmamam için. İçim dışım antibiyotik oldu!


Yine sabırlar çektikten sonra dedikleri gibi yaptım ve normal muayene için bile 15 gün sonrasına yer bulabilmişken bu sürenin yarısında mesaj geldi ve randevum iptal edildi. Ben de bir gün sonrasında (yani dün) memleketim Afyonkarahisar'a gelmiştim. Afyonkarahisar'a gelmişken şansımı burada deneyeyim dedim ve tanıdıklarımın önerdiği birkaç diş kliniğini de ziyaret ettikten sonra son durağım çocukluğumun da doktoru olan Recep USLU'nun yeni diş kliniği USDENTA oldu. 




USDENTA'dan bahsedeceğim ancak çocukluğumun doktoru kısmına açıklık getirmem gerekiyor. Ben dün dişimi çektirdikten sonra babamla görüşene kadar hayatımda hiç diş çektirmediğimi zannediyordum ama yanılmışım. Meğer çocukken de benim dişimi çekmiş Recep USLU Bey. Recep USLU hem bizim kasabaya göre komşumuzdur, hem yurtta kaldığım dönemlere göre komşumuzdur hem de aynı bahçenin gülleri mesabesinde ağabeyimiz, kardeşimizdir. 


USDENTA'ya gittiğimde ben Recep USLU ile karşılaşmayı planlarken oğlu Tunahan USLU ile karşılaştım. Kendisini tanımıyordum ancak babasına benziyor siması. Beni hemen hasta koltuğuna aldılar. 17 dk sonra ise sepetleyip kapının dışına attılar. Bunu şakasına söylüyorum tabii ki ancak burada bahsetmek istediğim olay çok çok farklı. USDENTA'dan önce gittiğim diş kliniklerinden biri benim işlemimin 1,5 saat sürebileceğini söyleyip bir hafta sonrasına 1,5 saatlik bir randevu ayarlaması yaptırmıştı asistanına. USDENTA'da doktorum Tunahan Bey'in etrafında dört dönen güler yüzlü asistanların da yardımıyla benim işlemim arabayı park edip tekrar çalıştırıp gitmem dâhil 17 dakikada bitti. Hatta o arada lavaboya bile gittim. 


Başkalarının "yok ameliyatla alırız, yok yarısı gömülü bu dişin çekimi 1,5 saat sürebilir, yok gerekirse kesip alırız sonra dikiş atarız" dediği işlemi genç doktorum Tunahan Bey, hiç abartmıyorum 1 dakikada ağrısız, sızısız halletti geçti. Bu kadar çabuk olmasını hiç beklemiyordum. Tamam bitti dediğinde aşırı şaşkındım. Ben sandım ki dişin etrafında temizlik vs. yapıyor, meğer adam dişi çekmiş geçmiş. Eli çok hafif derler ya hani, işte o söz USDENTA'nın genç doktoru Tunahan USLU için söylenmiş.


Yapılan işlemden sonra o kadar şaşkın ve memnundum ki çıkışta pazarlık bile yap(a)madım. Yapamadım diyorum çünkü normalde pazarlık yaparım ben ama beni o kadar korkuttuklarından olsa gerek bu işi bu kadar kolay halleden birine kaç para istese tamam diyecek hâldeydim. Yine de sağ olsun Tunahan Bey geçmiş tanışıklıklara binâen cüzî bir indirim de yaptı ve ben paramı ödeyip çıktım. 


Bundan sonra benim diş doktorum Tunahan Bey'dir, net! Fırsat buldukça herkese de tavsiye ederim. Bu yazıyı da Afyonkarahisar ve çevre illerde iyi bir doktor arayışında olan benim gibi diş ağrısı çeken herkes faydalansın diye kaleme aldım. İşinin ehli, ne yaptığını bilen, kararlı bir diş doktoru arıyorsanız USDENTA'yı tercih edebilirsiniz.


USDENTA'dan çok bahsetmedim ama kısaca oradan da bahsetmek isterim. Recep USLU Bey uzun yıllardır çarşı merkezde bir işhanında hizmet veriyordu ancak yenilerde Afyonkarahisar'ın gelişen bölgesi Uydukent'te kendilerine âit çok güzel bir diş kliniğinde USDENTA adıyla hizmet vermeye başlamışlar. Klinik gerçekten çok temiz, galoşlarla girdiğiniz kliniğin her yerinde aynı hijyen hassasiyetini görmeniz mümkün. 



Bu arada dikkat ettiyseniz üstte Mesam Demirtaş'tan bahsettim ancak diğer doktorlardan ve kliniklerden bahsetmedim. Sebebi şu ki belki de o akşam ben bu dişi çekerim diyen genç doktor arkadaş da tıpkı Tunahan Bey gibi çekebilecekti ama ben müsaade etmedim. Orada bir haksızlık ettiysem eğer bu yazıda yer vererek bunu telafi etmek istedim. Diğerlerinden bahsetmeye gerek duymadım bile...

Tags:

Yorum Gönder

8Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Yorum göndermek için biraz arandım doğrusu abi :) Tema değişmiş, kapılardan geçmeden yorum almıyorlar herhalde :) Çok geçmiş olsun. Bu konu beni de yakından ilgilendiriyor, ürkütüyor da yani. Altlı üstlü iki yirmilik çektirdim ben de lokal anestezi ile. Lokal anestezi, ama yine de hissetmek acı vericiydi. Sekiz yıl oldu galiba, şimdi de sağ altta yeni bir tane çıktı. Bakalım ne olacak abi, hiç kontrole dahi gidemiyorum, o günler geliyor aklıma, yanak şişkinliği filan... Bahsettiğin yer çok iyiye benziyor, özel bir yer galiba? Yeniden çok geçmiş olsun, buralardayım yeniden. Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef özel evet. Ama diş konusunda da devlette hızlı hizmet almak mümkün değil. :(

      Tekrar hoş geldin.

      Sil
  2. Geçmiş olsun üstad. Diş probleminin ortadan kalktığına sevindim :) Hakkımdaki güzel düşüncelerin için ayrıca teşekkür ederim, iyi günde kötü günde inşaallah :)

    YanıtlaSil
  3. usdenta yani akıl dişi akıl dişçisi oluyor :) o zamansa sütdenta da süt dişi süt dişçisi olur :)

    YanıtlaSil
  4. Diş ağrısı, insana resmen azap çektiriyor. Çok geçmiş olsun size. O kadar çok antibiyotik içmek sağlığa zararlıdır, fakat doktorlar ne derse yapmak zorunda da hissediyor insan kendini. Neyse ki doğru doktorunuzu bulmuşsunuz ve sıkıntıdan kurtulmuş oldunuz. İşinin ehli doktorlarımız iyi ki varlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antibiyotiğin fazlasının zararlı olduğunu biliyordum ancak geçmeyen diş ağrılarım için de mecburdum. Neyse ki kurtulduk artık çok şükür. :)

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!