Hepimiz Adanalıyık!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0

Eskiden Kelimelerin Soyağacı isimli blogumda kaleme aldığım yazıları buraya aynı tarihli olarak taşımaya devam ediyorum. O zamanlarda nasıl yazdıysam aynısını alıp koyuyorum. Yazım yanlışlarına dahi müdahale etmiyorum.



81 il 81 hikâye projesinden bir önceki girdimde bahsetmiştim. İlk ilimiz 01 Adana. Adanalı bir kaç arkadaşım olmuştur. Hepsi iyi insanlardır. Adana'nın en sevdiğim şeyleri biri Adana Kebabı diğeri ise o meşhur sözleri: "Adanalıyık" :) Bir de buna hafif müstehcen şiir yazmışlar. Onu da yazmadan geçemiyorum:

adanalıyık,
eallahın adamıyık
kaldırımda yatarık,
adamın götüne cilet atarık
mapusaaneler evimiz,kelepçeler kol saatimiz
ölü eşşeen amuğa elli metreden pıçak atarık
depince geri gaçarık...
et..te göt..te muhabbete bayılır
yorgansız yatar avratsız yatmayık
garpuzu kabuğuynan yerik
avradı donuynan s.kerik.

Neyse bakalım Adanalılıklarıyla övünen bu Adana'nın kökeni nerden geliyo biz ona bakalım. Bu etimoloji de zor zanaat kardeşim. Herkes kendi kafasından bir şeyler çıkarıyo yaa! Gene bir kaç tane rivayet var.

Adana ismine tarihte ilk önce Hititler zamanında rastlanıyor. Hititler'in Kava Kitabeleri'nde Adana ve çevresinden "Uru Adania" diye bahsedilmiş. Yani "Adana Beldesi" diye... M.Ö burada yaşayan kavimlere "Danuna" adı verilmiş.

Mitolojiye göre ise Gök Tanrısı "Uranüs"ün iki oğlundan birinin adı "Adanus"tur. Bu şehrin adı da oradan gelmiş.

Hititler'den sonra Fenikeliler de bereketli topraklarından dolayı tarım ve bitki tanrılarının adı olan "Adonis"i bu şehre isim olarak vermişler.

Gene başka bir rivayete göre Adana ismini Luvi dilinde "Ada-wana" (Tanrıça'nın Ülkesi) demekmiş. Oradan geldiğini iddia edenler de varmış.

İslamcı tarihçiler ise Adana isminin peygamberlerden Hz. Yasef'in "Ezene" adlı torunundan gelmiştir. Bu isim bir süre kullanılmış ama daha sonra Edirne ile karışmaması için Adana olarak kayıtlara geçmiştir.

Görüldüğü gibi bir sürü rivayet var. Ben kendi okuyup öğrendiklerimi yazdım. Etimolog olmadığım için elimden daha fazlası gelmez.

Hepimiz Adanalıyık!

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!