Pak Bir Devlet Pakistan!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
26
Pakistan'daki ümmet-i Muhammed'e dinini ve diyanetini ekmel biçimde öğretmek için hicret eden bir kardeşim var. Adı Orhan. Zaman zaman Pakistan'dan hâlimi hatrımı sorar. Onun paylaşımlarından Pakistan'ın bizim için daha çok şey ifade ettiğini öğrenmiş oldum ve Pakistan - Türkiye (Osmanlı) ilişkileri hakkında az bilinen gerçekleri sizlerle de paylaşmak istedim. 


Türkiye'nin bile hâlâ soykırım diye tanımadığı "Hocalı Soykırımı"nı ilk tanıyan ülke Pakistan imiş. Tüm dünyada "soykırım" diyen 9 devlet ve 1 oluşum var sadece:

Meksika, Macaristan, Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Honduras, Peru, Sudan ve İslam İşbirliği Teşkilatı. Türkiye "katliam" diyor geçiyor.

Pakistan, Ermenistan'ı tanımıyormuş bile. Bununla ilgili resmî bir kaynaktan bilgiler de buldum. Asparagas değil yani.


İsrail'i de devlet olarak görmüyor Pakistan. İsrail pasaportlarını kabul etmiyor Pakistan. Pakistan pasaportlarının da İsrail'de geçerliliği yok. İsrail'i tanıma konusunda ise bizim ülkemiz en ön saflarda olmuş hep. 14 Mayıs 1948'de kurulan sözde İsrail Devleti'ni, fiilen 28 Mart 1949'da, hukuken ise 12 Mart 1950'de tanımışız.

Osmanlı, Çanakkale'de cephede iken Pakistanlı dostlarımız ziynet eşyalarını satıp Osmanlı'ya, Türkiye'ye göndermiş. Bununla ilgili de TRT Haber'in şu güzel videosunu izlemelisiniz:


Pakistan ile Türkiye ilişkilerinin bu kadar üst derecede, vefâkarlık düzeyinde olduğunu ben bilmiyordum. Orhan Hocam sâyesinde öğrendim. Pakistan'ın dedelerimiz için yaptığı yardıma karşı vefa borcumuzu ödemek isterseniz Orhan kardeşime ulaşabileceğiniz iletişim bilgilerini paylaşırım. Kurban, sadaka, zekat gibi gönlünüzden kopanlar olursa direkt kendisiyle irtibata geçip ulaştırabilirsiniz. Küçükbaş kurban bedeli 500,00₺, büyükbaş kurban bedeli ise 3.500,00₺ imiş. Geçen haftalarda dînî tedrisât gören talebeler için kesileceğini söyleyip bana da ulaşmıştı Orhan Hocam ben de sizlere ulaştırmış olayım.

Pakistan hakkında bu bilgilere sizler vâkıf mıydınız daha önceden? Pakistan'a gitme şansı buldunuz mu hiç? Pakistan deyince sizin aklınıza ne geliyor?

Yorum Gönder

26Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Ne güzel bir devletmiş Pakistan.

    YanıtlaSil
  2. 2005 yılında Muzafferabad depreminden hemen sonra Pakistan'a gitme fırsatı bulundum. 3 ay o bölgede kaldım senin türk olduğunu duyduktan sonra brother diye sana yaklaşımları çok samimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkler gittiği yerlere hep iyilik götürdüğü için bu her yerde böyle sanırım. Ben de Güney Afrika'da aynılarını yaşadım.

      Sil
  3. Ben hatırlayamadım. Tüm sayılarını da tam manasıyla okuduğum söylenemez zaten. :(

    YanıtlaSil
  4. Hocalı Soykırımını tanımıyor muyuz?

    inanmakta zorluk çekiyorum hala..nasıl ? :(

    Pakistan'a musallat olanlar..kah yabancı devletler ,kah din maskesi altında dolaşanlar..çekmedi ki ellerini..insanlar huzura kavuşsun :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef "soykırım" diyemiyor büyüklerimiz. "Katliam" diyerek siyâsî ağızlara devam ediyorlar. :(

      Sil
  5. benim pek yeni öğrendiğim bir konu olmadı ama bilmeyenler için güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. İnsan ve Hayat daha çok okutuyor bana kendisini ancak ikisi de derya deniz. Oku oku sürekli bir şeyler öğreniyor insan.

    YanıtlaSil
  7. Az biraz bilgimiz var fakat daha açıklayıcı olmuş yazınız teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  8. Halkın ziynet eşyalarını verdiğini ben de Yedikıta'da okumuştum. Diğer bilgileri yeni öğrendim. İsrail'e karşı olan tutumu takdire şayan. Biz de bol keseden laf atmakla yetiniyoruz İsrail'e.

    YanıtlaSil
  9. Kardeş ülkedir Pakistan çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. Thats cool.
    Thanks for sharing.,

    Much Love,
    BLOG | INSTAGRAM | YOUTUBE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. You are welcome. You can also check my blog which is in English: en.rehitu.com

      Sil
  11. Bunları biliyordum ama keşke bu bilgiler okul çağında ki gençlerimize, çocuklarımıza anlatılsa. Kim düşman kim dost iyice beynimize kazınsa. Mesela kimse kut'ül amare 'yi de bilmez. Son 1-2 yıldır haberlere konu oldu ve anma günleri düzenlendi. Pakistanda ki arkadaşınızı kim oraya görevlendirdi resmi bir görevde mi? Yoksa şu lanet terör örgütü ile alaksı yok değil mi? Yanlış anlaşılmasın artık kimseye güvenemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kut'ul Amare dediğiniz gibi tabiri caizse son yıllarda popüler oldu.

      Pakistan'daki arkadaşım benim gibi Süleymanlı Cemaati mensubudur. İpekyolu Asya Derneği var o bölgeye hizmet götüren. Bir de Hamidiye Foundation var. Şu sıralar su kuyusu açıyorlar Pakistan çöllerinde.

      Sil
    2. Tamam hocam dediğim gibi yaş tahtaya basmayalım. Ülkemizde Afrika da bir çok kuyu açıyor. Bir su damlasına ihtiyacı olan insan o kadar çok ki. ALLAH hepsinin yar ve yardımcısı olsun.

      Sil
    3. Amin. Hizmet götürenlerden, vesile olanlardan da Allah razı ve memnun olsun...

      Sil
  12. Özellikle İstiklal Savaşımızda gösterdikleri fedakarlık her zaman gözlerimi dolduruyor. Kardeş ülke Pakistan'a selamlarımızla...

    YanıtlaSil
  13. Pakistan nasıl bir ülke, diye soru yönelttiğimizde, bazı doldurulmuş peluş beyinler, "terörist bir ülke" yaftasını yapıştıracaklardır, ne yazık ki Teyzom...

    Bir şu soykırımlara karşı tepkimiz, benim izlenimime göre şu sırayla gerçekleşiyor:

    Kınama, Şiddetle Kınama, Sessizleşme, Arada Bir Ses Yükseltme, ve en sonunda Seçim Havaları ve sağa sola "Vatan Haini" etiketiyle seslenmeler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pakistan hakkında ben de çok olumlu düşüncelere sahip değildim eskiden ancak bu bilgileri öğrenince fikirlerim çok değişti. Ne demişler insan bilmediğinin düşmanıdır.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!