1985 yılının Haziran ayında yayımlanan genelge ile artık 2 harfli plakalar bittiği için 3 harfli plakalara geçilmiş. Bu 3 harfli plakaların ilkini ise mobilya fabrikası sahibi olan Hâzım ERMAN takmış arabasına. ERMAN'ın arabasının markası 8 milyonluk bir Buick imiş. Plakası ise 34 AAB 01.
Ben biraz da habere şaşırdım açıkçası. "Her gün trafiğe çıkan yaklaşık 250 araç" denmiş. Acaba burada bir eksiklik mi var? 1985'te İstanbul trafiğine her gün 250 araç mı çıkıyordu? Hiç sanmıyorum. Öyle bir şey olsa 3 harfli plakalara geçilmezdi. "250 bin" mi demek istediler diye düşünüyorum ancak o da çok abartı olur ki o zamanlarda o kadar araç ne arasın İstanbul'da? Sanırım en uygun düzeltme "250 yeni araç" şeklinde olur. Her gün 250 yeni araç alınıyordur herhalde 1985'lerde diye düşünüyorum.
Peki plakalarda şu an son durum ne ki acaba? Üç harf üç rakam olanlar var. İki harf dört rakam olanlar da var. Üç harf dört rakam veya dört harf üç rakam hâli var mı ki? Nedir son durum? Bilen aydınlatsın lütfen. Bendeki şirket aracı iki harf dört rakam.
4 Harf - 4 Sayıya henüz geçmedik sanırım abi. Bu arada ilk plaka acaba neden AAA değilde AAB merak ettim? :)
YanıtlaSilGoogle Amcama sorayım bir doyurucu cevap bulursam Google Amcama Sordum deyip bloga yazayım kardeşim. :)
SilPeki abi ben bakındım biraz bir bilgi bulamadım. :)
SilAcaba bir harfinin değişik olması gibi bir şart mı vardı veya AAA ile başlayan veya başlayacak plakalar devlet erkânı için mi ayrılmıştı ki? Bilemiyorum Altan! :)
SilYandex dayı veya yaani enişte olmaz mı niye illa Google amca?
SilGoogle Amcamın eli kolu daha uzun. Daha fazla veriye ulaşabiliyor. Yandex Dayı da arkasından yetişiyor da Yaani Enişte hiç olmaz be ya. :)
Silne güzel yazılar, ilginç haberler, paylaşımlar için teşekkürler.
YanıtlaSilYorumlarınız için ben teşekkür ederim.
Silgerçekten neden acaba aaa olmadı :) 4 harf 4 rakam olursak bu durum nolur sayenizde kafamda deli sorular:))))))
YanıtlaSilPlakalar daha da genişlemesi lâzım veya yazı fontlarının küçülmesi lâzım 4 harf 4 rakam olursa. :)
SilA, AA, AAA gibi plakaları emniyet kullanıyor. Harflerin küçülmesinin başka problemleri var. Plaka okuma sistemlerinde problemler yaşanabilir. 1985'de geçilen 3 harf 2 sayı düzeni 2010'ların ortasına kadar devam etti. Yeni eklenen sürüm 2020-2030'lara kadar devam edebilir.
YanıtlaSilSonrasında ise İstanbul'un plaka nosunu sabit telefondaki gibi bölmek mantıklı olacak. Anadolu Yakası'na 99 verilebilir mesela.
İlave bilgiler için teşekkürler. Bu konuda araştırmalar yaparken Ekşi Sözlük'teki şu öneri aklıma yatmıştı:
Sil"artık kimin aklından çıktıysa ülkeyi hiç büyümeyecek, şehirleri de olduğu yerde sayacak birileri tarafından yapıldığı aşikar. sonra da neden balıkesir 10 iken bartın 74 oluyor deyip dursunlar.
şahsıma göre en ideali tek heceli şehirlerin isimlerinin iki harfi tek heceden fazla olanlarında üç harfi harfinin alınmasıyla oluşturulacak olanıdır. ank xx 432 ya da ist xx 831 gibi."
Üç harfli ilk plakayı alan konusunda Hiçbir fikrim yokmuş. Ama fotoğraftan para bende diyor zaten.
YanıtlaSilAmcam karizma :)
Sil