Dünyada İlk Kez Kadınlara Oy Hakkı Tanıyan Ülke: Yeni Zelanda

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
0
Hepinizin bildiği üzere ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkı ilk olarak 1934 yılında verildi. Bununla ilgili bir makale okurken öğrendiğim bilgiye göre dünyada ilk olarak kadınlara oy hakkı tanıyan ülke ise Yeni Zelanda imiş. Yeni Zelandalı kadınlar 19 Eylül 1893'te oy kullanma hakkına sahip olmuşlar.


Türkiye'de kadınların oy kullandığı ilk seçim ise TBMM 5. Dönem seçimleri imiş ve 8 Şubat 1935'te gerçekleştirilmiş. Bu seçim sonuçlarına göre 17 kadın milletvekili ilk kez TBMM'ye girmiş. Türkiye'nin ilk kadın başbakanı 1993 - 1996 yılları arasında görev yapan Tansu ÇİLLER olmuştur. Kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasından 59 yıl sonra bir kadın başbakan seçilmiştir. Dünyada bu hakka ilk sahip olan Yeni Zelanda'nın ilk kadın başbakanı ise bu hakka sahip olmalarından tam 104 yıl sonra yani 1997'de Jenny Shipley olmuştur.

***

Bu tarz genel kültür bilgilerine ihtiyaç oluyor bilgi yarışmalarında. Kısa kısa da olsa burada yer vermek lâzım diye düşünüyorum. Bu blogu boşlamıştım ancak bundan sonra daha sık veri girerim diye düşünüyorum.

Yorum Gönder

0Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!