Taşoluk'un 3 Katı Büyüklüğündeki Ülke: Tuvalu

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
2

Zaman zaman blogumu çok ihmal ettiğimi düşünüyorum. Her gün yazmak istiyorum, konu sıkıntısı çekeceğimi de düşünmüyorum ancak insanın motivasyona da zamana da ihtiyacı var aktif olabilmesi için. Bundan sonraki yazılarımda birkaç farklı konuyu tek yazıda işleyeceğim. Böylelikle "Ya bunu da bloga yazsam çok kısa kalır, uygun olmaz." gibi düşüncelerden de kurtulmuş olacağımı düşünüyorum. Her gece 23.00-23.59 arası bir yazı paylaşma niyetim var. Umarım başarabilirim. 

******


Yazılarımda bahsetmiştim, hatırlayanlarınız vardır. Sınavsız ikinci üniversite hakkımı yıllar sonra kullanmaya karar verip geçen sene Anadolu Üniversitesi AÖF Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi'ne kaydolmuştum. Bu sene 2. sınıftayım. Ders kitaplarımdan birinde "Yaşamla İlişkilendir" kısmında Osman KİBAR diye birini tanıdım. Kendisi ABD'de sağlık alanında kimsenin tahmin edemeyeceği çalışmalar yapan bir Türk. Hani şu an çok meşhur olan doktorlarımız var ya Uğur ŞAHİN ile eşi Özlem TÜRECİ. İşte onlar gibi aslında birçok gururumuz var ülke olarak. 

Osman KİBAR'ın çalıştığı alanlardan en çok hangisi ile ilgilendiniz mesela? Kellik alanındaki çalışmaları mı, yoksa kıkırdak (kemik) gelişimi sağlayan artrit ilacı mı? Sol taraftaki bilgiyi lütfen okuyunuz.

******

11.11 tarihini Singles Day (Bekarlar Günü) olarak tam bir harcama günü hâline getirten Alibaba.com'un 10 gün önceki 11.11'de tam 56 milyar $'lık satış gerçekleştirdiğini biliyor muydunuz? 

Eve kapandığımız ve dünyaca ekonominin kötü gittiğini iddia ettiğimiz bu yıl için aslında açık ara bir rekor. Çünkü şirketin kendi resmî verilerine göre 11.11.2018'de 31 milyar $ olan günlük satış, 11.11.2019'da ise 38 milyar $ idi. Bu sene %50'ye yakın bir artışla 56 milyar $'lık satış gerçekleştirmiş Alibaba. Bu para dünya genelindeki 195 ülkenin belki de yarısından fazlasının yıllık gayrisâfî millî gelirinden bile fazla. Düşünsenize bir şirketin bir günlük satış rakamı birçok ülkenin yıllık gelirinden bile fazla. 

Bu arada ben 11.11.11'de Bekarlar Günü'nde bekarlığa veda edenlerdenim. :)

**


Quora'dan çok şeyler öğreniyorum açıkçası ben. "Dünyanın en az ziyaret edilen ülkesi neresidir?" sorusuna gelen cevaplardan bir tanesi Tuvalu idi. Hiç duydunuz mu Tuvalu diye bir ülke? Tuvalu, dünyada Vatikan, Monaco ve Nauru'dan sonra en küçük ülke imiş. 2018'deki nüfusu 11.508 imiş. Bizim kasabanın 3 katı büyüklüğünde yani. :)  

Yılda 1600 kişi ziyaret ediyormuş bu minik ülkeyi. Benim asıl kayda değer bulduğum bilgi; bu ülke, gelirinin 1/12'sini internet dünyasının gelişmekte olan domain uzantısı olan .tv'den kazanıyormuş. .tv bu ülkenin resmî uzantısı imiş çünkü. 

Bu güzel ülke iklim değişikliklerinden çok etkileniyormuş ve küresel ısınma nedeniyle artık iyice batmaya başlamış. Uzmanlar önümüzdeki 50 yılda böyle bir ülkenin kalmayacağını söylüyorlar. 

Üstteki Alibaba.com ile ilgili yazımda bazı ülkelerin yıllık gelirlerinin çok düşük olduğundan bahsetmiştim. Bakın bu adamların 42,59 milyon $ imiş. 

Yorum Gönder

2Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!