Heimlich Manevrasını Ya Yapamazsam!

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
19

Heimlich manevrasının hayat kurtardığını çok defa gördük gerek sosyal medyada gerekse haberlerde. O anda soğukkanlılıkla o manevrayı yapabilenleri de ayrıca tebrik etmek lâzım. Her Heimlich manevrası videosu ve haberi gördüğümde benim başıma gelse acaba yapabilir miyim diyorum kendi kendime ve kaygılanıyorum.

Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?


Açıkçası sadece Heimlich manevrasını değil herhangi bir ilk yardım uygulamasını nasıl yapacağım konusunda endişelerim var. Bu konuda herhangi bir eğitim aldığımı da hatırlamıyorum. Belki eski çalıştığım yerlerde formaliteden kağıt üzerinde eğitimler vermişlerdir ama ciddi anlamda bu alanda koskoca bir cahilim. Allah korusun başımıza bir kaza gelse elim kolum bağlı kalacak.

Üstte Heimlich manevrasının nasıl yapıldığını gösteriyor. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda uygulayabiliyorsunuz ancak onun da belli ki bir taktiği var. Ben Heimlich manevrası konusunda da bir eğitim almadım. Sadece üstteki gibi infografiklerden ve videolardan gördüğüm kadarıyla biliyorum. Onu da gerçekten uygulayabilir miyim şüphelerim var. 

Aslında ülke olarak bu tarz ilk yardım konularında büyük eksiklerimiz var. Herkesi kendim gibi görüyorum bu konuda belki ama benim düşüncem bu şekilde. Küçükken ilkokulda Trafik ve İlk Yardım dersimiz olduğunu anımsıyorum sanki ama onda da sadece ilk yardım çantası içindeki malzemeler tanıtılır geçilirdi. Derse giren öğretmenin branşını bile hatırlamıyorum. Ayrı bir ders miydi yoksa bir dersin bölümü müydü bilemedim şimdi. Benim gibi ömrün ortasını geçenlerden yardım rica ediyorum bu konuda. :)

Başımıza bir bela gelmeden ücretli de olsa bu ilk yardım konularında kapsamlı bir eğitim alsam iyi olacak sanki. Siz kendinizin ilk yardım ve Heimlich manevrası konusunda nerede görüyorsunuz? Bu konulardan anlar mısınız? 

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim.

Tags:

Yorum Gönder

19Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Heimlich manevrasını görmüştüm ama hiç uygulamadım, insanın kendisine uygulaması zaten imkansız, bir başkasına karşı uygulayabilir miyim o da tıpkı sizin gibi muallak.. Sık sık başıma gelirdi mesela nefes borusuna kaçan mini minnacık parçalar gibi.. O an aklıma gelen şey, sakin olmak, hemen eğilmek ve nefes borusuna kaçan parçayı zorlayarak da olsa çıkartmaya çalışmak.. Örneğin kusmaya çalışmak gibi.. Bu, bazen işe yarıyor bazen de yaramıyor, başka alternatifler yapmak zorunda kalabiliyorsunuz. Ailemde de olmuştu mesela ara sıra, onlara da bu dediklerimi yapmalarını söylemiştim, o şekilde atlatabilmiştik. Ama tabii bu yapılan doğru birşey olmayabilir, bize iyi olan başkasına iyi gelmeyebilir. Sadece başıma gelenleri anlattım.. Böyle bir durumda Heimlich manevrası belki işe yarayabilir o da belki.. Allah(cc) böyle bir durumda olan insanlara yardımcısı olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde biz sırtına vurarak yardımcı olmaya çalışırız bu tarz durumlarda. O da iyi bir yöntem midir değil midir bilemiyoruz tıpkı sizin de dediğiniz gibi. Bu gibi durumlarda neler yapmamız gerektiğini iyice öğrensek iyi olacak.

      Sil
  2. Heimlich manevrası eğitimi ben de almadım. Bence ortaokul ve liselerde, uygulamalı ilk yardım dersi zorunlu olmalıdır. Uygulamalı olmadıktan sonra sözsel anlatımın bir işe yarayacağını sanmıyorum. Çok şükür, bugüne kadar karşıma çıkmadı bu gibi durumlar lakin bundan sonra çıkmayacağının garantisi yok. Umarım kimseye bir şey olmaz.
    Paylaşım için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ediyorum yorumunuz için.

      Evet dediğiniz gibi uygulamalı eğitimler yapılmalı her alanda.

      Sil
  3. Eğitimim olsa bile endişe ederim abi ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitimin yanında bir de soğukkanlı olmak gerekir sanırım Cem.

      Sil
  4. Ne zaman ihtiyacımız olacağı belli olmuyor o yüzden herkesin eğitim alması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle çocukluysanız kesinlikle bilmek gerekiyor

    YanıtlaSil
  5. Efenim 11 yıllık ilkyardımcı olarak diyorum ki öncelikle eğitim şart. Bende yıllardır gider eğitimlerimi yenilerim geçen sene üçüncü kez yeniledim ve inanmazsınız küçük elektroşok cihazı bile kullanabilirim, ihmal etmeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya zaten başımıza ne geliyorsa bu tembellikten, ihmalkârlıktan geliyor.

      İkazınız için teşekkür ederim...

      Sil
  6. Ben de doğru yapamam diye korkarım, mutlaka bilenden öğrenmek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. İşi ehlinden öğrenmek lâzım. Aksi takdirde kötü sonuçlar çıkabilir.

      Sil
  7. Aynı düşüncedeyiz, eğitim alarak öğrenmek önemli.

    YanıtlaSil
  8. Sana katılıyorum, daha geçen gün eşimle aynı şeyi konuştuk. Yani bu ara çok sık karşılaşılan bir vaka. Kendi başımıza geldiğinde ve yalnızsak sandalye-koltuk gibi eşyalarla da yapmamız mümkünmüş ama bunların videolar ile değil ciddi bir eğitimin parçası olması gerektiğini düşünüyorum. İlkokulda, ortaokulda, lisede, üniversitede her bölümde eğitimlerin tekrarlanması gerektiğini düşünüyorum. izlemek ve ya infografikleri incelemek pratikte ne kadar etkili olur tartışılır...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kendimize nasıl yapacağımızı hiç bilmiyorum mesela ben. Keşke biri bana zorla da olsa öğretse...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!