Kimi, Ne Zaman Tanırsın?

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
19

Takip ettiğim Telegram kanallarından birinde aşağıdaki gibi bir paylaşım gördüm.


.يُعرف الرجل عند مرض زوجته
.تُعرف المرأة عند فقر زوجها
.يُعرف الأخوة عند الميراث
.يُعرف الصديق عند الشدة
.يُعرف المؤمن عند الابتلاء

Erkek, hanımı hastalandığında;
Kadın, kocası fakirleştiğinde;
Kardeş, miras davasında;
Arkadaş, zor zamanda;
Mü'min de imtihan anında tanınır.


Tabii ki aynı dertten ben de muzdarip olduğum için üzerine bir şeyler yazmak istedim. Muzdarip olduğum konuyu yakınlarım iyi bilir esasında ama onlar da burayı okuyup yüzü kızarır mı bilmem. O yüzden üstteki paylaşımı ilk okuduğumdaki yazma aşkı - şevki gittikçe azaldı. Nasılsa okumayacakları için çok da detaylı bir şeyler yazmaya gerek duymuyorum. Tek tek ele alır geçeriz.




Erkek, hanımı hastalandığında;

Benim elimden bir şey gelmez hanım hastalandığında çünkü ev işlerinde vs. ben cidden çok beceriksiz bir insanım. Hanım ona "tembellik" diyor ama değil. Ha yine elimden geleni yaparım, evi düzene sokarım, ütü işi varsa yaparım vs. vs. ama hastalandığında çorba yapmaya kalksam kadını zehirlemekten beni içeriye alırlar. Zaten Güldane Hanım, benim kendisini ne kadar çok sevdiğimi iyi bilir. O yüzden sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Ben testi geçtim.

Kadın, kocası fakirleştiğinde;

Biz gerçekten kendi çapımızda zor günler geçirdik. İş kurduk batırdık, taşınırken ev eşyalarımız yandı, arabamızı ve evimizi borçlardan dolayı satmak zorunda kaldık, iş için şehir değişiklikleri yaptık ve dönüp arkama baktığımda kadınım hep yanımdaydı, hep destekçimdi. O yüzden benim kadınım da testi geçti.

Kardeş, miras davasında;

Bizim henüz miras davamız vs. olmadı ama üstteki ev satma işinden dolayı kardeşimizin gerçek yüzünü görmüş olduk. Miras davası da olmaz zaten çünkü annemiz vefat etti ki üzerinde bir şeyi yoktu. Sadece bir tarla düştü payımıza onu da üstteki fakirleşme dönemimizde cüz'î bir fiyata satmak zorunda kaldık. Babamız vefat ettiğinde de bir miras vs. kalacağını düşünmüyorum, beklemiyorum. Dinî konularda ahkam kesenlerin bile konu veraset sistemine gelince nasıl da dinin emrettiğinin hilafına hareket ettiğini görünce de insan üzülüyor azizim. Henüz daha miras davası olmadan ben kardeşimi tanımış oldum ve maalesef kendisi bu testi geçemedi.

Arkadaş, zor zamanda;

Zor zamanımızda yanımızda olan arkadaşlarımız oldu ancak ben şahsen kendimin çok fazla arkadaşı olduğunu düşünmüyorum. Her ortama ayak uydurmaya çalışsak da orada eğreti kaldığımdan dolayı, her ortamın bize uygun olmamasından dolayı, iyi niyetimizin sürekli suistimal edilmesinden dolayı, çok uzun yıllar aynı arkadaşlarla vakit geçirip bunu dostluğa çevirememekten dolayı, arkadaşın suyuna gitme huyum olmadığından ve ağzıma geleni söylediğimden dolayı benim gerçek anlamda bir arkadaşım, dostum çok fazla yok. Olanlar kendilerini biliyor. 

Mü'min de imtihan anında

Bu konuda ben dâhil şu devrin çoğu mü'minleri maalesef bu testten kaldık diye düşünüyorum. Yine merhamet edenlerin en merhametlisi olan Hz. Allah'ın rahmetinden ümit kesilmez ancak ahir zaman mü'minleri olarak imtihanları geçemiyoruz sanki. Kur'ân-ı Kerîmler yakılıyor, tekmeleniyor; Müslüman kardeşlerimiz eza - cefa görüyor ama hiç sesimiz çıkmıyor. Aklımıza bile gelmiyor. Aklımıza gelip de bir duâ da etmiyoruz arkalarından. Toplu olarak bu tarz imtihanlardan da kaldık; bireysel imtihanlardan da kaldık. Vah hâlimize ki ne vah! 

Rabbim biz imtihan ehli değiliz ama seni, habibini, vâris-i nebîleri çok severiz. Onların yüzü suyu hürmetine bizi bu imtihanlardan kolayca geçiriver. Eğer bu imtihanları geçersek habibin sevinir; eğer bu imtihanları geçemezsek şeytan ve nefis sevinir. Sen bizi iltimasınla imtihanlardan geçiriver Ya Rabbî!

Bu yazımı beğendiniz mi? Eğer beğendiyseniz İngilizce olarak kaleme aldığım HodjaEffendi bloguna ve Forum'a da beklerim.

Yorum Gönder

19Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Eş konusunda konuşacak olursam onun için elimden geleni yaptım, israfı sevmeyen biri olarak masraf çıkarmamaya çalıştım, çalışmaya niyeti yoktu kalbini kırmayım diye alttan aldım her şeyi, sabrettim. Sonuç ne oldu, kıymetimiz olmadı hiç, beğenilmeyen ben oldum yine, kendisinin onlarca kusuru olmasına rağmen. Annemin evine döndüm rahatladım, kimse anne babadan önemli değil, başkasının kaprisini, bencilliğimi çekeceğime anne babama bakarım daha iyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz vicdânen rahatsanız sıkıntı yok. Hakkınızda hayırlısı olsun.

      Yeni mi oldu? Bloglardan uzak kalınca kaçırdığım bir şey miydi acaba?

      Sil
    2. Vicdanen ben rahatım, değmeyecek kimse için çaba harcanmayacağını görmüş oldum. Yeni evet, memlekete geldim on gün falan oldu.

      Sil
    3. Teşekkür ederim müfredcim. Hayırlısı, bazen istediğin olmuyor. Kendi hayatıma bakacağım artık.

      Sil
    4. Hakkınızda hayırlısı olsun Duygu Hanım. Umarım bundan sonraki süreçte her şey gönlünüze göre olur...

      Sil
  2. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovuyorlar Müfred Hanım. Bizi cennete götürecek dostlar kalsın etrafımızda yeter.

    Müslümanlar her konuda sınıfta kaldı maalesef. Ahir zaman müslümanı işte! Ne beklenir ki bizden! Sahabe emrolunanın 9/10'unu yapsa "acaba?!" derken, biz emrolunanın 1/10'unu yaparak kurtuluşa ereceğimizi düşünüyoruz! :(

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle yapay zekaya blog yazdırmayı bıraktığın için çok sevindim :)
    Açıklamalar samimiyet barındırıyor, sanırım duygusal bir yoğunluğun dışavurumu. Eş, ana, baba olamayız ama hem dost hem kardeş istersen buradayız üstadım…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapay zeka yazmaya devam edecek. Ondan kurtulduğunu sanma kardeşim. :)

      Eyvallah can dostum. Bende yerin ayrı. Cuma günü erken gelin ha!

      Sil
  4. Son cümle noktayı koyuyor aslında mümin olmak! Kadın erkek fark etmez eş arkadaş kardeş demektir.
    Hakları veren Allah-u Teâladır. Edep dairesinden çıkalı ahir zaman oldu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edep dairesinden çıklaı çok oldu; çok haklısınız. Ahir zamandayız ve kıyametin kopmasını bekliyoruz...

      Sil
  5. Çok doğruymuş bu sözler aslında, kocam geçen kış hastalandığımda sağolsun çok iyi baktı bana ama yemek konusunu o da yapamaz. 🤭 Varlık da yokluk da insan için çok büyük sınandık diyemem ama şimdiye kadar yaşadıklarımızla iyi baş ettik. Kardeş kısmında da sorun olmaz çünkü paylaşılacak mal mülk yok çok şükür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kocanızın değerini bilin o halde. :)

      Selamlarımı iletirsiniz...

      Sil
  6. kardeşlik konusunda üzüldün yaniii ve mümünlikte de sınıfı geçen pek olmaz bu dünyada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef olmaz haklısınız. Gafletten uyanabiliriz umarım...

      Sil
  7. Şuana kadar kadar edindiğim tecrübeye göre (ki tecrübe dediğimiz şey yediğimiz kazıkların toplamıdır) ; tanıştığın insanları her zaman 0 dan başlatmak, yani, bir kişiye iyi insan veya güvenilir demek için zor şartlarda ve kriz zamanlarında bakmak lazım. Birde siz yokken sizi savunuyor ve haksızlıkta susmuyorsa o kişiyi kaçırmamak lazım bence. Tekrar paylaşım için teşekkür ederim. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle adamı bulsak başımıza taç edeceğiz ama yok öyle güvenilir adam bu devirde. :(

      Sil
  8. Sanırım bu maddelerin çoğunu geçemeyen çok insan var. Ne kadar kötü durum. Özellikle mü'min konusunda oldukça kötü durumdayız sanırım. Düzelmesini umuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu saatten sonra topluca bir değişim mümkün değil diye düşünüyorum. O yüzden Allah iyilerle karşılaştırsın bizleri...

      Sil
    2. Maalesef ki dediğiniz doğru. Güzel bir dua ettiniz amin diyorum bende. Yoksa zor olur kötüler ile baş etmek...

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!