Pehlivan Kemankeş Bursalı Şücâ

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com
By -
10

 


Üstteki fotoğrafı tam da 2 sene önce Bursa'da iken çekmişim. Google Fotoğraflar sağ olsun hatırlatınca hakkında bir blog da yazayım diye düşündüm. Bursa derken esasında burası Bursa'nın ilçesi Harmancık. Meşhur Pehlivan Kemankeş Şücâ'nın memleketi burası. Hakkında biraz araştırma yaptım ve derlediğim bilgileri sizlerle paylaşacağım:


Bursalı Şücâ, 1482 yılında Bursa Harmancık ilçesine bağlı Okçular köyünde dünyaya gelmiştir. Bu köy Osmanlı ordusuna okçu yetiştirmek amacı ile kurulmuş bir köydü. Şücâ’nın ailesi bu köye Bosna’dan gelerek yerleşmişti.

Asıl adı Abdi olup, yiğitliği ve ok atmadaki üstün becerisi nedeni ile kendisine “Şücâ” lakabı verilmiştir. Sözünün eri, düşkünleri koruyan, cesur ve sevilen bir kemankeşti. Osmanlı tarihindeki en önemli üç okçudan biri olduğu varsayılır.

En başarılı atışını 68 yaşındayken lodos menzilinde 1271.5 geze (839 m) ok uçurarak yaptı.


Bursa’nın namlı kemankeşlerinden Kasım Ağa’nın öğrencisi olan Şücâ’nın meydanlardaki en büyük rakibi Tozkoparan İskender idi. Aralarındaki tatlı rekabet dilden dile anlatıldı. Örneğin ne zaman Yıldız Menzili konu edilse, Tozkoparan İskender: "Şücâ'ya bir yay boyu yakın attım ve onu geçebilmek için de tam on yıl çalıştım." dermiş. Tozkopran, Şücâ’nın Lodos menzilini de kırmayı çok istemiş ancak başaramamıştı. Ölüm döşeğinde bile, "Ah! Şücâ'nın Lodos Menzili" diye hayıflandığı rivayet edilir.


Siz daha önce duymuş muydunuz peki Bursalı Şücâ'yı? Tozkoparan İskender'i muhtemelen TRT1'deki diziden dolayı çoğu kişi duymuştur ama açıkçası Şücâ'yı benim gibi ilk defa duyanlar çoğunluktadır diye düşünüyorum.


Günümüzde acaba böyle kuvvetli okçularımız, kemankeşlerimiz var mı ki? Mete GAZOZ var mesela ilk aklıma gelen. 1400'lü yıllardaki oklar ile şimdiki oklar da muhakkak farklıdır. Sanırım okçuluk da geleneksel ve modern olmak üzere ikiye ayrılıyor. 


Yorumlarınızı bekliyorum. İyi tatiller...

Yorum Gönder

10Yorumlar


Yorumlarınızla yazıma katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Forum'a da beklerim...

  1. Böyle şahsiyetleri okuduğum zaman hayran kalıyorum çalışmak kuldan başarı Allah'tan insan dünyaya bir kere geliyor ve umarım dinini de yaşamada da başarılı olmuştur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskilerin maddî gücü maneviyatlarından geliyordu bence. Bu kemankeş dedemiz de muhtemelen dinini iyi yaşayanlardandı.

      Sil
  2. Hiç haberimiz yok abi böyle bir okçunun varlığından. Yazın sayende var artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz bir şeyler öğreniyoruz işte bu bloglar sâyesinde...

      Sil
  3. Hiç haberim yoktu sayende öğrendim. :)

    YanıtlaSil
  4. Ne iyi ettiniz de paylaştınız, biz de öğrenmiş olduk sayenizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vesile olduysam ne mutlu bana! Teşekkürler yorumunuz için...

      Sil
  5. Bilmiyordum teşekkürler paylaşım için. Heykel de güzelmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet oldukça heybetli bir heykel olduğu için benim de dikkatimi çekmişti. Yazı fikri de oradan çıktı.

      Sil
Yorum Gönder

#buttons=(Anlaşıldı, Tamam!) #days=(20)

Bu blogda çerezler kullanılmaktadır. Şimdi Kontrol Et!
Ok, Go it!